Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Avtocestni glavobol?

Avtocestni glavobol?

http://www.delo.si/clanek/74228

ena od velikih napak, ki jo je povzročila prejšnja vlada, nova pa ji ni kos!!!!(samovšečnost nima meja)

Med zapisi bralcev na časopisu Dnevnik je bil tudi zelo zanimiv zapis. Bralec se je spraševal oz. navajal dejstva ki jih do danes v Delu nisem nikjer zasledil. Večina gaterbajtarjev prihaja domov za več kot en teden, tako da bi morali za pot kupiti dve eno tedenski vinjeti. Ker pridejo vsaj trikrat na leto domov bi jim že preprosti izračun pokazal da se jim splača kupiti letno vinjeto. Tudi za italijane , ki se najbolj pritožujejo in bi hoteli kar ukiniti cestnjinjenje na primoskem, bi bilo naj bolj ekonomično kupiti letno vinjeto. Turisti bi verjetno kupovali mesečno. Izračun je bil pa narejen pred začetkom recesije in je predvidel večji delež tovornega prometa.
Bi pa morali že v začetku predvideti tudi krajše vinjete in jih uvesti , če ni šlo drugače, z letošnjim letom.
Predvideno je satelitsko cestnjinjenje, me pa res zanima ali bodo potem tujci res si nabavili sprejemnike za v avtomobile da se bodo potem enkrat peljali čez Slovenijo?

sprejemniki ne bodo samo za Slovenijo!:)

Glede na to da smo radi unikatni sem kar v dvomih. Izvajalec še ni izbran. Je pa trenutno v uporabi samo v Nemčiji in še to le za tovornjake.

ko bo in če bo, bo veljalo za celo Evropo!

pa kaj se bo še zmislili to bi moralo biti vse zastonj

Bi veljalo če bi šla evropa v skupen projekt, ker pa ne gre je to zelo vprašljivo.

na malo si preberi!

http://www.viapan.com/faq.htm#KajjeViapan

Ali bomo lahko OBU napravo uporabljali za elektronsko cestninjenje tudi v sosednjih državah in vseh ostalih evropskih državah?

Tehnološko gledano da, saj Viapan sistem satelitskega cestninjenja v celoti pokriva tehnološki del interoperabilnosti. Poslovni dogovori o interoperabilnosti s sistemi v drugih državah so v domeni javnega partnerja (operaterja, to je države).

Hvala za informacijo. Sem pa skopiral ta del ki me ves čas žuli. Če Avstrija recimo ne bo hotela pristati na sodelovanje bom za vožnjo pri njih moral drugače urejati vso stvar. Lahko bodo zahtevali da si vgradim še eno postajo ipd.

Satelitsko cestninjenje ni nič drugega kot projekt vlade za nadzor in sledenje državljanov. oz, vohunjenje, kaj počnejo, kam in kdaj kam gredo…

cestnino bi povsem z lahkoto pobirali tudi z mnogo cenejšo ABC kartico – točno po uporabi.

Pazi se, veliki brat te gleda. A se ti ne zdi da te daje paranoja? A varnostne kamere na vsakem koraku pa te nič ne motijo?

Me motijo, ampak še zdaleč ne toliko, kot me bo satelitsko cestninjenje. Te kamere namreč ne zapisujejo, kdo in ob kareri uri se je peljal tam mimo.

In zakaj ABC cestninjenje ni dobro? Znaš na to odgovorit? da je treba razvijat mnogo dražji satelitski sistem, ki posega v našo zasebnost?

Me motijo, ampak še zdaleč ne toliko, kot me bo satelitsko cestninjenje. Te kamere namreč ne zapisujejo, kdo in ob kareri uri se je peljal tam mimo.

In zakaj ABC cestninjenje ni dobro? Znaš na to odgovorit? da je treba razvijat mnogo dražji satelitski sistem, ki posega v našo zasebnost?[/quote]

Kamera preko svojega sistema zabeleži čas in datum ko nastane posnetek. Lahko si pogledaš slike s cestninskih postaj.

ABC cestninjenje je dober sistem ki pa bi moral biti obvezen za vse udeležence v prometu. Šele takrat bi dosegli pretočnost na cest. postajah. Pa tudi ta sistem zapiše datum , čas in mesto ko si prešel postajo. Takoda, kakorkoli vzameš ti lahko sledijo. Pa še to uporabijo na sodišču zoper tebe. Spomni se Periča in njegova slika ob prehodu cestninske postaje.

In zakaj ABC cestninjenje ni dobro? Znaš na to odgovorit? da je treba razvijat mnogo dražji satelitski sistem, ki posega v našo zasebnost?[/quote]

Kamera preko svojega sistema zabeleži čas in datum ko nastane posnetek. Lahko si pogledaš slike s cestninskih postaj.

ABC cestninjenje je dober sistem ki pa bi moral biti obvezen za vse udeležence v prometu. Šele takrat bi dosegli pretočnost na cest. postajah. Pa tudi ta sistem zapiše datum , čas in mesto ko si prešel postajo. Takoda, kakorkoli vzameš ti lahko sledijo. Pa še to uporabijo na sodišču zoper tebe. Spomni se Periča in njegova slika ob prehodu cestninske postaje.[/quote]
Saj tudi satelitski sisterm bi moral biti obvezen za vse ali ne?

Pretočnost cen je drugotnega pomena, sedaj ko imamo vinjete je pretočnost takšna kot prej in omejetev čez bivše cestninske povsem enaka kot prej 40 km/h. Če bi šlo komu v državi za pretočnost, bi bivše cestninske že zdavnaj podrli.

ABC sistem zapiše, kdaj je šla določena kartica čez postajo, vendar sistem ne ve, kdo je lastnik te kartice. Tudi kamere posnamejo, vendar ne zabeležijo registrske številke in jo ne shranijo. Tako so Periča dobili po pregledovanju starih posnetkov, pri satelitskem posnetku bi pa lahko za VSAKEGA vedli kje se nahaja, vsak trenutek tudi za nazaj. kam je vozil za vse vožnje z parimi kliki. Celo hitrost bi se dalo preverjat (in sankcionirat).

Skratka, če bi šlo za le pobiranje cestnine bi ABC (obvezni) povsem izpolnil nalogo, ampak očitno ne gre samo zato. Gre se za popolni nadzor države nad prebivalci, in sistematično zbiranje podatkov o njihovem gibanju, kar je pomoje nedopustno in hud poseg v zasebnost.

Že kamere na cestah so poseg v zasebnost, satelitsko vohunjenje bi bilo pa še 100x hujši poseg v zasebnost.

megaboy…pretočnost ni ista kot prej…razen če se voziš samo po LJ ali MB obvoznici……

Prej sem na vsaki cestninski ustavila….čakala da se tisti pred mano skotalijo čez cestninsko….sedaj res peljem 40 na uro, ampak ustavljam pa ne…….nisem še videla kolone cca 2 km pred cestninsko za osebne avtomobile, kar je bila prej kar stalnica….

Vinjeta je najboljša rešitev….

Glede satelitskega cestninjenja pa se povsem strinjam s tabo….čeprav mislim, da bi bilo potrebno za tovorni promet.

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Jest sm imel pa prej ABC pa se nism nikoli ustavljal pred cestninsko.
No pa tud če parkrat na leto v kakšni konici počakaš, tud ni taka kriza, da bi morali menjat cel cestninski sistem in razviti satelitskega. Gužvo so delali tisti, ki ABC-ja niso imeli. Če bi bil ABC obvezen, (tako kot bi bil obvezen satelitski sprejemnik/oddajnik), tud pri ABC-ju ne bi bilo gneče.

ABC cestninjenje je dober sistem ki pa bi moral biti obvezen za vse udeležence v prometu. Šele takrat bi dosegli pretočnost na cest. postajah. Pa tudi ta sistem zapiše datum , čas in mesto ko si prešel postajo. Takoda, kakorkoli vzameš ti lahko sledijo. Pa še to uporabijo na sodišču zoper tebe. Spomni se Periča in njegova slika ob prehodu cestninske postaje.[/quote]
Saj tudi satelitski sisterm bi moral biti obvezen za vse ali ne?

Pretočnost cen je drugotnega pomena, sedaj ko imamo vinjete je pretočnost takšna kot prej in omejetev čez bivše cestninske povsem enaka kot prej 40 km/h. Če bi šlo komu v državi za pretočnost, bi bivše cestninske že zdavnaj podrli.

ABC sistem zapiše, kdaj je šla določena kartica čez postajo, vendar sistem ne ve, kdo je lastnik te kartice. Tudi kamere posnamejo, vendar ne zabeležijo registrske številke in jo ne shranijo. Tako so Periča dobili po pregledovanju starih posnetkov, pri satelitskem posnetku bi pa lahko za VSAKEGA vedli kje se nahaja, vsak trenutek tudi za nazaj. kam je vozil za vse vožnje z parimi kliki. Celo hitrost bi se dalo preverjat (in sankcionirat).

Skratka, če bi šlo za le pobiranje cestnine bi ABC (obvezni) povsem izpolnil nalogo, ampak očitno ne gre samo zato. Gre se za popolni nadzor države nad prebivalci, in sistematično zbiranje podatkov o njihovem gibanju, kar je pomoje nedopustno in hud poseg v zasebnost.

Že kamere na cestah so poseg v zasebnost, satelitsko vohunjenje bi bilo pa še 100x hujši poseg v zasebnost.[/quote]

Za tebe je 0 km/h enako 40 km/h ?
Kamere so povezane z nadzornim sistemo kjer se vse snema in shranjuje za določen čas. Št. na tablicah se vidi saj drugače ne morejo ukrepati zoper neplačnike tako kot na bencinskih črpalkah.
Kar pa se tiče satelitskega nadzora pa si par desetletij v zaostanku. Če pa ne boš hotel biti nadzorovan pač ne boš kupil satelitskega sprejemnika in se ne boš vozil po avtocestah pa bo stvar rešena.

ej dejta raj o tem cestem glavobolu še kakšno rečt!:) mavha je prazna!!!:)))

Si bo mogoče kakšno novo idejo spomnil ta nov svetovalec od Križaniča.

Prej je bila omejitev po stezi za ABC 40km/h, in toliko je tud sedaj čez cestninsko. Pravgotovo sem se na cestninskih ustavil manjkrat, kot pa na nekaterih drugih odsekih na AC, zaradi gneče, nesreč, dele na cesti….

Kamere tud slučajno niso še tako sofisticirane, da bi sedajle lahko kdo dal v računalnik tvoje ime in v trenutku dobil izpis vseh tvojih voženj recimo za pol leta nazaj.
Pri satelitskem sistemu pa bo tako beleženje nujno, kako bi ti sicer poslali račun?
No saj tak izpis se dobi tud pri ABS, samo da tam nihče ne ve, kdo je lastnik tablice, pa še prenosljiva je.
Pri satelitskem sistemu pa se bo vedelo vsak trenutek kje si (tudi za nazaj), kolk hitro si kdaj peljal, v katero gmajno si zapeljal in od kje? …kar je grob poseg v zasebnost.

Dvomim, da boš lahko registriral avto brez satelitskega sprejemnika, kako bi sicer lahko preprečili vožnjo po AC tistim, ki ga nimajo? Bodo postavili rampe? No, če jih mislijo res postavit, potem za pobiranje cestnine povsem zadostuje že razvit in plačan ABC, sicer je pa učinkovito deloval dolga leta.

ABC sistem je za pobiranje cestnine povsem dovolj dober. Če imaš kaj na računu, te spusti skozi, če ne pa ne.

Kako naj bi deloval sistem si preberi na linku ki ga je dala ninej nekaj mest nazaj. Sistem boš vgradil ali pa ne . Tvoja odločitev brez prisile. Nadzor se bo pa vršil na enak način kot sedaj za vinjete.
Na ABC stezi sem pa dostikrat stal zaradi nesposobnih šoferjev, zaradi gneč nisem prišel do ABC steze, pa še švercal so se lahko na tvoj račun tako da sem moral pazit še na to.

mah brez veze, nadzorovani smo že itak vsak trenutek, že če imaš seboj mobini telefon te lahko izsedijo, če to želijo (pa ne samo po kateri cesti se voziš, tudi kje spiš). Ampak nam se nadzora ni potrebno bati, nismo zanimivi, dokler živimo v okviru zakona!

Sem prebral vse na tistem linku, in še vedno ostajam pri svojem.
Vse to kar sem zapisal o nadzoru – bom podal citat iz linka :” Tehnično je to možno, odločitev o tem pa je na strani države. ”

Tudi nadzor se ne bo vržil enako kot pri vinjetah, ampak bo avtomatsko sistem prepoznal registrsko, (citat “avtomatska identifikacija vozil”) in podatke spravil v bazo.

točno tako je, kakor pišeš, tudi to o vinjeti kot rešitvi.
cena za osebna vozila se mi zdi vzpodbudna za “trošenje-vožnjo”, saj je v bistvu vsaka vožnja, tudi “gola” turistična, povezana z gospodarstvom in varnostjo.

samo cestninenje kamionov se mi zdi smiselno preko satelitov, potrebno ga je primerno ekonomsko podražiti, saj se ve, da ena vožnja težkega kamiona
uniči cesto kakor 10.000 osebnih vozil.

Vinjeta je do sedaj najboljša rešitev, predvsem pa mnogo boljša od satelitov. Se mi ne da več ponavljati, kar sem že večkrat navajal, zato samo na kratko:

1. Sateliti nas bodo olupili do gole kože. Zaračunan nam bo vsak km posebej, plačati bo potrebno napravo, največjo korist pa bosta imela država ter izvajalec. Stroški vzdrževanja so enormni, kar 50 milijonov evrov letno.

2. Kršena pravica do Zasebnosti.

3. Promet se bo spet selil na stranske ceste, skupaj z vsem, kar spada zraven (veliko slabe volje, večja gneča, več nesreč, izguba časa itd.)

Ali si res želimo tega? Jaz nikakor ne.

New Report

Close