Usoda stranke LDS na bodočih volitvah?
Jaz jih pa kar nekaj poznam, ki državljanstva še vedno NOČEJO (ne maram bit Slovenac, čeprav sem jim že davno povedal, da to ne morejo bit). Lahkobi bili pa državljani SLO, a očitno razlike med državljanstvom in nacionalnostjo ne ločijo![/quote]
Ah ja 🙁
Jaz jih razumem, da ne želijo državljanstva, ker pač želijo obdržati tistega, ki so ga pridobili z rojstvom. Tudi jaz bi npr.če bi delala v Nemčiji, Švici…, še vedno želela imeti slovensko državljanstvo
Ampak – NE sme pa se jih zato izbrisati iz registra stalnih prebivalcev in razveljaviti vseh dokumentov. In to je zaplet pri izbrisanih.
Sredi leta 1945 se je s starši vrnila v Slovenijo, v njihovo staro prebivališče.
Vse življenje je živela na istem naslovu, tu se je šolala, se poročila, službovala…skratka normalno živela.
Ko pa ji je potekel potni list in je šla po novega, je izvedela, da “ne obstaja”. Ker pač ni dala vloge za državljanstvo!
Rojena v izgnanstvu staršem Slovencem, živeča tu celo življenje razen prvega leta ali dveh…ostali bratje in sestre pa, ker so mlajši, sploh niso rabili kaj vlagati, prositi..
Ja, celo izpit iz znanja slovenskega jezika je morala delati!
A je sedela na ušesih, saj je bilo to splošno znano, če si rojen na primer v Dubrovniku, si moraš urediti državljanstvo. Kraj rojstva je takrat bil pokazatelj kdo si ali Slovenec ali pa državljan druge države. Pa še toliko bratov in sester je imela, ki bi ji to tudi lahko spomnili in razložili, če ni razumela, pa niso.
Mislim, da si je žal sama kriva za vse neprijetnosti, ki so sledile. Tudi sam poznam tak primer, pa je ženska priznala, da si je zadevo zakuhala sama zaradi svoje malomarnosti.
Šlamparija?
Znanec se je rodil materi Slovenki in očetu Hrvatu na Hrvaškem, od prvega leta rojstva živi v Sloveniji pa si je uredil državljanstvo takoj, ko so to v novi državi zahtevali. Prav tako njegov oče, ki ima tako sedaj dvojno državljanstvo.
Poznam pa tudi domačina-Slovenca, ki je bil vojno lice, visok oficir JLA v Beogradu, poročen s Srbkinjo. Svojima dvema otrokoma je takoj priskrbel tudi slovensko državljanstvo, celo svojim vnukom. Brez problema. Čeprav je takrat živel v Beogradu je za to, da mora vložiti za državljanstvo točno vedel.
Poznam pa tudi Bosanca, ki je pri priči uredil slovensko državljanstvo sebi in družini in spotoma:-) še sodeloval v osamosvojitveni slovenski vojni.
Zato so tisti, ki so “izbrisani” manipulantje, malomarneži ali pa, kar težko verjamem, “nepismeni revčki”. Vsekakor ne zaslužijo nobene odškodnine. Tudi opravičila ne, čeprav se jim bo Turk skoraj gotovo še poklonil, da bi le izgledal neverjeten demokrat…
ma hudič, kdaj boste razumeli razliko med DRŽAVLJANSTVOM in STALNIM PREBIVALIŠČEM, ja saj ni težko, ali pač????
če nekdo ne želi državljanstva (lahko je 101 razlog), ga zato nehče ne sme izbrisati iz knjige stalnega prebivalstva!!! Državljanstvo je pravica ne pa obveza in država v kateri prebivaš ti ga podeli ali pa tudi ne!