„Čudna senca se plazi po deželi.
Šele devetnajst let po Bučarjevi razglasitvi konca državljanske vojne prihajamo do spoznanja, da se je končalo zgolj premirje, medtem ko se vojna nadaljuje
http://www.finance.si/240720/Edvard_Kocbek_in_njegov_pogum
———————————————————————-
toplo priporočam branje in dober razmislek!!!
@ninej vsak ima pravico do svojega mišljenja. Tako zagovorniki komunistične ideologije kot tisti, ki so prepričani, da sta komunizem in komunist največja grožnja! Ne vem kaj koga moti, če se krešejo mnenja na forumih, blogih in raznih spletnih straneh? Seveda komunistično misleče to peče in zato lajajo vsepoprek
Brez mene, spoštovani nadškof Franc Kramberger!
vojko, četrtek, 16. avgust 2007
Brez mene, spoštovani nadškof in metropolit Franc Kramberger!
Tedanja oblast je brez sodne obravnave ubijala in morila nedolžne, ne oziraje se na narodnost, državljanstvo ali vero. To je sad komunizma, nacizma in fašizma. Tako majhen narod smo, pa imamo na sebi tako velik madež, največji madež v Evropi.
———————————————————————–
Ni me bilo tam, na srečo – ne na eni ne na drugi strani – niti nikogar od mojih prednikov in s temi poboji nimam ničesar. Ne razumem torej, zakaj kot delu naroda, ki mu po naključju pripadam, tudi meni pripisujete ‘največji madež v Evropi’. Pa tudi če bi kdo izmed mojih bil tam, na kateri koli strani že, ne bi razumel, zakaj ta madež, očitno torej krivdo za zločin, malate na cele generacije, ki s tem nimajo ničesar. Ne razumem, česa so krivi tisti, katerih predniki so bili bodisi žrtve bodisi rablji bodisi ukazodajalci.
Kar lahko razumem, je bolečina tistih, ki so jim v teh pobojih barbarsko pobili prednike; lahko razumem njihovo željo po dostojnem pokopu, moralnem zadoščenju in po tem, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo. Kar lahko razumem, je vera prenekaterega rablja, da s tem ‘dela dobro dejanje’ in stiska marsikaterega, ki te vere, ki bi ga zaslepila, ni imel; lahko razumem stisko rabljev, ko so čez leta spoznali, da so v imenu vere v pravično kazen in komunistično prihodnost sodelovali pri zločinu.
————————————————————————-
Človek je lahko kriv za tisto, kar počne oziroma česar ne počne, nikakor pa ne za tisto, kar je počel nekdo drug, čeprav njegov sorodnik ali rojak. Koncept kolektivne odgovornosti/krivde ni moj koncept in ne vem, zakaj bi si moral dovoljevati, da mi ga vsiljujete.
Žrtvam gre moja pieteta, njihovim potomcem iskreno sožalje, ne bom pa prosil za odpuščanje za nekaj, česar nisem storil in ne bom odpuščal za nekaj, kar mi ni bilo storjeno!
http://razgledi.net/blog/2007/08/16/brez-mene-spostovani-nadskof-franc-kramberger/
ninej, če pogledamo samo nekaj naslovov, ki si jih objavil(a) kot začetek debate lahko vidimo kam pes taco moli, kaj oz. kdo ti greni življenje
„Čudna senca se plazi po deželi.
Tita umaknimo v muzeje
Janez Janša krčevito brani svojo blejsko napako
SDS: Kdor govori hrvaško, ni s srcem za Slovenijo
SDS nad Kresalovo z interpelacijo
V Patrii so našli dokumente
Tako kot je nemški narod omogočil vzpon nacizmu v svoji državi tako je slovenski narod omogočil vzpon komunizma v naši deželi. Zakaj so to eni in drugi storili je stvar zgodovinskega pregleda časa in stanja tistih dni. Zato govorimo o kolektivni krivdi obeh narodov za to dejanje. Vendar pa moramo ločiti tudi osebno krivdo ljudi za dejanja storjena v tem času.
Da skrajšam, razumem obe strani in se z njima tudi po svoje strinjam. Po vojna generacija ne more biti kriva za takratna dejanja nujno pa je , da se sooči z zgodovino svojega naroda, pa naj bo še tako črna. Otroci niso krivi za dejanja svojih staršev pa čeprav nekateri hočete prav to.
tedej, lepo te prosim, daj še enkrat preberi kaj si napisal, potem pa še zgornje razmišljanje!!!
oprosti jaz se ne čutim kriva, ker sem imela prijatelje in sorodnike iz ene in druge strani in jih še vedno imam. Lahko imamo različna stališča (saj smo želeli demokracijo aneda), ampak zato ni potrebno še nikogar sovražit niti se ni treba počutiti krivega!!!
komunizem kot tak, nima s povojnimi poboji nič skupnega, tako kot ne more imeti vera nič skupnega s krvoločo preteklostjo Cerkve!!!
ma ti pa res ne znaš brat, kaj je pa boss drugače napisal, daj povej mi prosim, ker iz njegovega posta je lepo razvidno, da potomci niso krivi za grehe svojih staršev in zakaj potem bi se morali mi opravičevati, kolektivne krivde ne more biti, če najdejo krivce naj jim pa sodijo, zato imamo pravosodje!!!!
ko bi vso zadevo pustili zgodovinarjem, bi bil mir, tako pa se zopet začenja boj za prevlado o svoji resnici!!! Ta senca je zelo nevarna, še enkrat si preberi razmišljanje, morda ga boš razumel!!!
drugače pa, saj me ni potrebno imeti!!!:))))