Janša: Okupacija je bila podlaga vsega zla
Upor proti okupatorju je bil častno dejanje
Kljub trdovratnim poskusom opravičevanja zločina, ki jih vedno znova proizvaja kultura smrti, obstaja nekaj preprostih resnic o času usodnih delitev, s katerimi se po Janševem mnenju strinja velika večina ljudi v Sloveniji. To so, da je okupacija bila podlaga vsega zla, saj brez nje ne bi bilo ne vojne, ne revolucije, ne kolaboracije in ne povojnih pobojev. Nadalje je Janša prepričan tudi, da je bil upor proti okupatorju častno dejanje, a izkoriščanje oboroženega odpora proti okupatorju za prevzem oblasti je bilo zavržno dejanje.
Samoobramba in upor proti revolucionarnemu nasilju je bilo legitimno dejanje, nadaljuje in poudarja, da je bila kolaboracija z okupatorjem zavržno dejanje. Medvojni in povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov so bili zločin, ne glede na to, kdo jih je izvedel, opozarja.
Kako zaključiti delitve?
Kljub trdovratnim poskusom opravičevanja zločina, ki jih vedno znova proizvaja kultura smrti, obstaja nekaj preprostih resnic o času usodnih delitev, s katerimi se strinja velika večina ljudi v Sloveniji:
1. Okupacija je bila podlaga vsega zla. Brez nje ne bi bilo ne vojne, ne revolucije, ne kolaboracije in ne povojnih pobojev.
2. Upor proti okupatorju je bil častno dejanje.
3. Izkoriščanje oboroženega odpora proti okupatorju za prevzem oblasti je bilo zavržno dejanje.
4. Samoobramba in upor proti revolucionarnemu nasilju je bilo legitimno dejanje.
5. Kolaboracija z okupatorjem je bila zavržno dejanje.
6. Medvojni in povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov so bili zločin, ne glede na to, kdo jih je izvedel.
7. Posamezniki so imeli znotraj tragičnega dogajanja v času vojne in po njej tudi svoje osebne razloge in odgovornosti, zato je potrebno glede individualne krivde in odgovornosti vsakega soditi posebej. Organizacija, ki ima svojo strukturo in program, pa mora prevzeti temu ustrezno pravno in moralno odgovornost za svoje ravnanje v celoti. Tako jo bo sodila tudi zgodovina.
———————————————————————–
ostalo imate tule:http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/kultura-zivljenja-namesto-kulture-smrti/
kaj pa sedaj, ko celo JJ-ša priznava kdo je kriv in obsoja kolaboracijo in opredeli upor proti okupatorju za častno dejanje!!! Morda pa le pomaga in tudi ostali sledite svojemu vodiji!!! (boss?????)
… je v tem, da je gordijski vozel treba razvezat oziroma presekat, ne pa ga še dodatno vozlat, kar počne Janša v tem primeru.
Namreč:
Kako ločit upor proti okupatorju od revolucije, če so to počeli isti ljudje ob istem času na istem kraju?
IN
Kako ločit kolaborante od protirevolucionarjev, če gre spet za iste ljudi?
Predvsem pa, kako dopovedat ljudem, da ne moreš obsoditi zločina, zločincev pa ne?
Ker že omenjaš mene pa boš dobila odgovor. Ko boš našla zapis kjer pišem drugače pa mi ga pokaži. Nikjer ne boš videla zapisa da podpiram kolaboracijo obsojam pa revolucijo ki so jo izvedli komunisti in njihov nasilni prevzem oblasti z vsem kar je prinesel. V nasprotju s tabo sem sposoben ločiti revolucijo od nob.
ma saj vem,
meni je dovolj vsega, poln kufer imam zgodovine 43-91, katere del sem bil tudi sam, z manjšo verjetnostjo, da bom v tej novi toliko.
pravzaprav se samo čudim, ko vidim kako lahko politiki “napičijo” narod in narod jim verjame.
kdo od leta 1941 ni “napičil-nasral” Slovencev?
eni pa so in še neumorno ploskajo, svoji naivnosti.
boss, a me nisi spraševal, kdo je kriv, evo ti je dal odgovor še Janša, ker mojega nisi sprejel, a bo v redu!!!:)))
uh, še dobro da je pizkus spodletel!!!:)[/quote]
Preberi si moje vprašanje in odgovori. Najlažje je reči, šef je kriv. Ti pa si imela dva primera in vprašanja.[/quote]
ma dej ne seri več, sem ti na dolgo in na široko odgovorila, pa ne mislim več, ker te imam počasi zadost!!! Ti si tisti ki ne odgovarja, se bojiš, da boš kaj narobe povedal! Pa saj sem ti že napisala, ne trudi se!!!!
Preberi si moje vprašanje in odgovori. Najlažje je reči, šef je kriv. Ti pa si imela dva primera in vprašanja.[/quote]
ma dej ne seri več, sem ti na dolgo in na široko odgovorila, pa ne mislim več, ker te imam počasi zadost!!! Ti si tisti ki ne odgovarja, se bojiš, da boš kaj narobe povedal! Pa saj sem ti že napisala, ne trudi se!!!![/quote]
Saj se ne, le odgovarjam ti na vprašanja oz. na tvoje opazke od tebe pa ni odgovora verjetno se bojiš da boš kaj preveč povedala?
Odgovor problemu**:
na prvo vprašanje: bili so partizani in “partizani” vsi ob istem času na istem kraju, samo z različnim motivom. To se da ločiti, saj so še živi, pa obstajajo tudi dokumenti.
na drugo vprašanje: kolaboranti so menda nekaj prisegli, ane. Prisege pa niso dale, žene, dekleta, otroci, matere, očetje …, ki so bili žrtve medvojnih in po vojnih pobojev “partizanskih” komunistov, revolucionarjev, in na njihovem spisku kolaborantov.
prisega je še najmanjši problem, samo od prisege ni noben umrl. Prisega je samo osvetlila na kateri strani so se borili domobranci. Narobe je tisto, kar so delali, torej ubijali, ovajali, pomagali okupatorjem…. to so pa znale tud ženske in otroci.[/quote]
megaboy…tole je pa ena tvojih najbolj nizkotnih izjav do sedaj…..definitivno so po tvoji logiki izdajali tudi otroci stari 0, 1, 2, 3, 4, 5 itd let…..bolan um
prisega je še najmanjši problem, samo od prisege ni noben umrl. Prisega je samo osvetlila na kateri strani so se borili domobranci. Narobe je tisto, kar so delali, torej ubijali, ovajali, pomagali okupatorjem…. to so pa znale tud ženske in otroci.[/quote]
megaboy…tole je pa ena tvojih najbolj nizkotnih izjav do sedaj…..definitivno so po tvoji logiki izdajali tudi otroci stari 0, 1, 2, 3, 4, 5 itd let…..bolan um[/quote]
To tud meni ni bilo jasno, zakaj so domobranci pobijali otroke. So tud otroci bili komunistični revolucionarji? In zakaj so cele družine ovajali in pošiljali v taborišča?
Ravno včeraj je bla na history oddaja o taborišču Auschwitz. Si ne moreš predstavljat, koliko otrok starih 0, 1, 2, 3, 4, 5 itd je umrlo v tem taborišču. In kaj so vse počeli z njimi.
Ninej pa dobr kaj ti ne razumeš?
Kdo od nas (ki nas imenujete belčki) je kdajkoli v tem forumu trdil nekaj, kar je v nasprotju s temi točkami.
Je pa zanimivo da tako ti kot ostali somišljeniki ne morete sprejeti točk:
———————————
3. Izkoriščanje oboroženega odpora proti okupatorju za prevzem oblasti je bilo zavržno dejanje.
4. Samoobramba in upor proti revolucionarnemu nasilju je bilo legitimno dejanje.
6. Medvojni in povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov so bili zločin, ne glede na to, kdo jih je izvedel.
7. Posamezniki so imeli znotraj tragičnega dogajanja v času vojne in po njej tudi svoje osebne razloge in odgovornosti, zato je potrebno glede individualne krivde in odgovornosti vsakega soditi posebej. Organizacija, ki ima svojo strukturo in program, pa mora prevzeti temu ustrezno pravno in moralno odgovornost za svoje ravnanje v celoti. Tako jo bo sodila tudi zgodovina.
———————————
In kar je tudi zelo sporočilno, da nisi pripopapala tudi Janšev predlog preseganja delitev, ker se ti zdi očitno neprimeren.
———————————
Praktični koraki, ki lahko pomagajo zdraviti rane preteklosti in ustvarjati novo enotnost Slovencev za spopade z izzivi prihodnosti:
1. Državni zbor sprejme Resolucijo o preseganju usodnih delitev, v kateri povzame prej naštetih sedem točk.
2. Na glavnem trgu v Ljubljani se postavi spomenik vsem umrlim v vseh obdobjih naše zgodovine, na katerega se preprosto zapiše: Našim mrtvim.
3. Pietetno se uredi vsa povojna morišča in se jih opremi z napisom, ki bo odražal resnico.
4. V glavnem mestu se postavi kostnico za civiliziran pokop vseh tistih žrtev povojnih pobojev, ki jih ni možno dostojno pokopati na kraju smrti.
5. Dopolni se Zakon o žrtvah vojnega nasilja, tako da bo nediskriminatoren in brez političnih diskvalifikacij.
6. Zakonska se prepove poveličevanja in opravičevanje zločina.
SNRPJ, ma ti si res bolan!!!!
sem podala link, v katerem si vse lahko preberete za razliko od tebe, ki popaš samo neke izreske, v glavnem kar ti paše!!!
sem pa že napisala zgoraj, da se končno skoraj v celoti strinjam z njim in vem da je dovolj pameten, da ve kdaj začne delati lastni stranki in predvsem sebi, škodo. Drugič preberi vse preden karkoli napišeš, ali pa bodi tiho!!!!
pa še enklrat si preberi tole; “Zakonska se prepove poveličevanja in opravičevanje zločina” : upam da razumeš, čeprav močno dvomim!!!
da ti malo pomagam, veš kaj pomeni POVELIČEVANJE ZLOČINA!??!