Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek elektika, števec….

elektika, števec….

Ker sem dolgo časa prepričevala elektro, da mi števec kaže občutno preveč porabljene energije (400 KW za eno osebo na mesec), sem se sedaj odločila, da bom kupila nov števec (tip in vse so mi že določili), ki mi ga bodo v kratkem montirali. Sedaj me pa zanima kam lahko dam v kontrolo tastari števec? Vem, da elektro vsake 12 let daje števec na umerjanje. Pa me zanima kje to delajo in koliko to stane?

http://www.elektro-ljubljana.si/vpra{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1anja/3

Meni je elektro predlani sam zamenjal števec na njihove stroške, starega pa so vzeli sami.

Star števec je deloval brezhibno, nov pa se je kmalu zataknil in štel samo 1.tarifo, kar doolgo nisem opazil. Saj ne hodiš vsak dan ven gledat stanje števca.
Tko da se je elektru ta menjava gotovo izplačala, saj so računali dražji tok tudi v času, ko bi morali računat cenejšega.

ne verjamem, da je tvoje visoke porabe kriv pokvarjen števec, tud avto se ne pokvari tako, da pelje 300km/h.
Poglej, kater porabnik, ti porabi preveč, al pa če ti sosed ne krade elektriko. (kaplja topla voda? stara zmrzovalna skrinja? prižhana pel v kleti? ….)

Meni je elektro predlani sam zamenjal števec na njihove stroške, starega pa so vzeli sami.

Star števec je deloval brezhibno, nov pa se je kmalu zataknil in štel samo 1.tarifo, kar doolgo nisem opazil. Saj ne hodiš vsak dan ven gledat stanje števca.
Tko da se je elektru ta menjava gotovo izplačala, saj so računali dražji tok tudi v času, ko bi morali računat cenejšega.

ne verjamem, da je tvoje visoke porabe kriv pokvarjen števec, tud avto se ne pokvari tako, da pelje 300km/h.
Poglej, kater porabnik, ti porabi preveč, al pa če ti sosed ne krade elektriko. (kaplja topla voda? stara zmrzovalna skrinja? prižhana el v kleti? ….)

Ne vem kako vam naj dopovem. Sigurno nimam nekega uporabnika, ki bi pretirano žrl elektriko! Preverjeno! Tudi vsi tisti dejavniki, ki ste jih našteli so eleminirani! Boljar greje samo poleti! V kleti nimam nič! Kuham na plin! Perem en, eventualno 2 stroja na teden! Sem čist normalna odrasla oseba z pc, tv in nobenim pretiravanjem!!!!
Naj povem, da se z elektrom “bodem” že od tedaj, ko so mi menjali števec (7 let-redna menjava na 12 let), ker se je tedaj občutno povečalo število porabljenih kilovatov! Z vsemi, ki se pogovarjam, se ne pogovarjam o toliko in toliko € na mesec, ampak se pogovarjam o toliko in toliko KW na mesec!

Tebi Megaboy pa vprašanje tako, zakaj pa je občasno potrebno it z avtomobilom na servis, da mu naštelajo vbizgavanje, ker je s tem lahko večja poraba….;)))), ki jo občutiš tedaj, ko greš z avtom na bencinsko in se tam števec malo prehudo suče…..;)))) Je pa še nekaj…kako pa se kaj vrti števec za hitrost? Mislim, da o tem bi se tudi dalo kakšno rečt!!! Saj ti tega drugače tudi ne vidiš, kot tudi ne jaz ne, občutim pa, da imam položnico skoraj 50€.

Če ima avto preveliko porabo, ne bodo zato menjali števca na črpalki.

Svetujem ti, da se problema lotiš sistematično, si VSAK DAN ali še pogosteje zapisuješ stanje števca, in če boš po števcu ugotovil prekomerno dnevno (ali urno) porabo je stvar naprej lahka. Izklopi vse porabnike, pa boš videl, če se števec še vrti. Lahko tudi kupiš domač števec, ki ga priklopiš na vtičnico, pa vidiš kolika je poraba samo iz ene vtičnice. (v šparu so jih nedavno imeli v akciji po 10€).
Meni je tvoja stara zmrzovalna skrinja sumljiva.

Kako hitro se bodo obračale številke na električnem števcu boš lahko videl (kot km pri avtu). Kolk hitro bi se pa morale za vsak porabnik se pa tud da izračunat. recimo naprimer peč 2kw/uro, bojler 1,5kw/h, luč 0,1 kw/h…. če imaš vse hkrati prižgano pa vse skup sešteješ.

Poglej in zapiši, koliko se ti števec premakne v pol ure, eni uri, več urah, dnevu, mescu… ko boš videl kdaj se obrača prehitro pa boš vedel, kaj imaš takrat priklopljeno.

Žal ti ne more biti sumljiva moja stara škrinja, ker je sploh nimam!!!!! Imam le leto dni star hladilnik-zmrovalnik, ki bi naj po priloženi specifikaciji porabil manj kot 300 Kw na leto!!!!!

Ej, vidim, da ti gre dobro matematika! Potem pa mi izračunaj, koliko KW porabim, če imam 24 ur na dan prižgani dve varčni žarnici(kar mislim, da čist ok prezentira mojo porabo elektrike, glede na to koliko sem oz. nisem doma!), 6 ur Pc, 3 ure tv….cel dan prižgan hladilnik, 2x tedensko barvasto perilo (ps energijski razred A), mislim, da kakšne pomembne reči nisem pozabila. Ker ti še enkrat moram povedati, da se ne grejem na elektriko, prav tako tudi nimam nobene klime ali kaj podobnega! Živim v hiši!

Vredu, nisem se glih prej pravilno izrazila oz. me nisi hotel razumeti! Vem, da ne bodo na bencinski menjali števca, vendar to je meni nek znak, da nekaj ni prav!!! Jaz sem pri sebi naredila vse kar sem lahko! Tudi sistematsko!!!! Vse!

Povej še nekaj, si ti 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da se pri avtomobilu resnično pravilno suče števec, da dejansko kaže prevožene km? Da pokaže dejansko hitrost s katero se voziš? Mislim, da je bila tudi že o tem večkrat tudi tukaj kakšna debata!

Žal ti ne more biti sumljiva moja stara škrinja, ker je sploh nimam!!!!! Imam le leto dni star hladilnik-zmrovalnik, ki bi naj po priloženi specifikaciji porabil manj kot 300 Kw na leto!!!!![/quote]
Eno je specifikacija, drugo pa dejanska poraba. Jest tud za svojo staro skrinjo vem, da pokuri 2x več kot po specifikaciji, in jo bom v kratkem zamenjal.

Nič ne bom računal, čeprav mi matematika kar laufa.
Zdejle takoj poglej na števec in si zapiši, pa poglej ponovno čez eno uro pa si zapiši, pa še zvečer in jutri, (lahko tud sem napišeš) pa boš vedela, kolk si porabila. pazi, števec ima tud decimalko.
Pa enkrat vse izklopi, pa poglej če se števec še vrti, in kako hitro.
Tko boš sama najlažje ugotovila, kdaj in katera kuri preveč.

Žal ti ne more biti sumljiva moja stara škrinja, ker je sploh nimam!!!!! Imam le leto dni star hladilnik-zmrovalnik, ki bi naj po priloženi specifikaciji porabil manj kot 300 Kw na leto!!!!![/quote]
Eno je specifikacija, drugo pa dejanska poraba. Jest tud za svojo staro skrinjo vem, da pokuri 2x več kot po specifikaciji, in jo bom v kratkem zamenjal.[/quote]

A vidiš, potem tako nikomur ne smeš nič verjeti, a ne???? Ne števcem, ne tistemu napisanemu!!! Samo jaz ti še vedno povem, da imam leto dni staro skrinjo-hladilnik, ne glih od enega xy proizvajalca! Povej, kaj mi je pa potem prej žrlo elektriko, ko sem imela samo mali hladilnik? A si 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da se ti nič ne moreš motit? ali pa si eden od elektikarjev, ki me skoz prepričujejo, da se motim jaz? Povej koliko Kw porabite pri vas mesečno, resnično sem radovedna! Jaz sem že zgoraj napisala, da malenkost manj kot 400, kar mi je tudi na elektru rekla, da je zelo veliko, glede na to, da sem sama!

preveri porabnike v hiši, morda dnevno kontroliraj (popiši števec ob isti uri vsak dan), d aboš videl/a kaj se dogaja. ugasni čisto vse porbanike, tudi hladilnik in preveri če števec stoji ali se še vedno vrti (seveda je treba izključit tudi vse naprave v stad by poziciji).
na elektru si sposodi naparavo za ugotavlajnje požeruhov v gospodinjstvu, in pol vidiš kaj se dogaja, če je res potrebno menjat števec ali morda le naprave v stanovanju.

Zakaj nihče ne verjame? 1000 krat vse preverjeno! Edino kar si nisem sposodila tiste naprave za merjenje! Tudi vsakodnevno popisovala porabo, izklapljala porabnike, vendar se vseeno nabralo preveč KW! Od kod???? Trdim, da števec ne kaže prav! Vem, da 400 KW porabijo družine, kjer se dnevno pere, lika, kuha na elektriko! Naprave, ki jih imam so stare do 5 let!!! Kupovane v energijskem razredu A!!! Kaj še naj naredim? Da menjam števec sem se že odločila, delno ga že tudi plačala oz. rezervirala, potrebujem samo nasvet kje uradno delajo kontrole števcev. Kam daje elektro v kontrolo števce, ki jih v rednih intervalih (12 let) menjujejo? Želim si le izvedeti izvajalca teh del!!!!

Ej, jest ne vem, kaj tebi žre elekriko, sem ti pa napisal, kako bi lahko sama to ugotovila. (z pogostim merjenjem – merjenje porabe po vtičnicah..)

Saj če nočeš vsakodnevno večkrat pogledat na števec in sama preverit svoje porabe ni treba, samo se bojim, da naslednja položnica ne bo nič manjša.
Boš morala sama ugotovit
1. ali imaš res takšno porabo (13kw dnevno ali o,5kw na uro) in v katerih časovnih obdobjih.
2. katera naprava porabi preveč
3. ali se števec vrti ravno prav hitro.

Ali števec kaže prav, približno ugotoviš tako, da izklopiš vse naprave in se prepričaš, da se števec ne vrti. nato vklopiš napravo z znano močjo npr žarnica 100W in bi se po eni uri števec smel zavrtet za 0,1KW.
Lahko pa probaš še z pečjo če nima termostata al kaj podobnega.

Meni na položnici račina elektro nekaj več kot 200kW na mesec, od tega skoraj četrt pokuri zmrzovalna skrinja. Vem, jo bo treba zamenjat.

A si upaš zdejle napisat tu, kolk ti kaže števec sedajle, in koliko bo kazal jutri ob istem času?

Ej, jest ne vem, kaj tebi žre elekriko, sem ti pa napisal, kako bi lahko sama to ugotovila. (z pogostim merjenjem – merjenje porabe po vtičnicah..)

Saj če nočeš vsakodnevno večkrat pogledat na števec in sama preverit svoje porabe ni treba, samo se bojim, da naslednja položnica ne bo nič manjša.
Boš morala sama ugotovit
1. ali imaš res takšno porabo (13kw dnevno ali o,5kw na uro) in v katerih časovnih obdobjih.
2. katera naprava porabi preveč
3. ali se števec vrti ravno prav hitro.

Ali števec kaže prav, približno ugotoviš tako, da izklopiš vse naprave in se prepričaš, da se števec ne vrti. nato vklopiš napravo z znano močjo npr žarnica 100W in bi se po eni uri števec smel zavrtet za 0,1KW.
Lahko pa probaš še z pečjo če nima termostata al kaj podobnega.

Meni na položnici račina elektro nekaj več kot 200kW na mesec, od tega skoraj četrt pokuri zmrzovalna skrinja. Vem, jo bo treba zamenjat.

A si upaš zdejle napisat tu, kolk ti kaže števec sedajle, in koliko bo kazal jutri ob istem času?[/quote]

Vidiš, meni elektro pošlje položnico za 400KW, a ti res ne vštekaš, da je to precej preveč za eno osebo, brez peči na elektriko, ker je nimam in je tudi nikoli nisem imela!!!!! Še enkrat ti napišem česa nimam: skrinje, peči na elektriko, klime. Imam pa pralni stroj, hladilnik, sušilni (ki ni bil že 2 leti vkloplen), tudi fena za lase ne uporabljam 4 leta. Le občasno 1x mesečno pečico, pc, tv, varčne žarnice in to je to. Vredu pa polnilec za gsm. No, če ti še zdaj ne všteka, potem tako ni čudno, da imaš tako malo porabo elektrike (200 Kw)

Evo en podatek:živim sama,perem ob sobotah ali nedeljah,ko je nižja tarifa,en stroj na 60,likam tudi 1x tedensko (malo,kolikor je pač potrebno za 1 osebo),sesam 1x tedensko (spet ob nižjih tarifah),bojler izklapljam čez dan,ko me ni doma in ga prižgem po 22 uri,kuham na elektriko,hladilnik,PC,TV in luči.
Moja povprečna dnevnA poraba je 7,1 KwH…na mesec okoli 210 kWh.

Sej nas ne zanima kaj imaš in kaj nimaš. Tud hladilnik ti lahko veliko pokuri, če imaš odprte vrata. Al pa pozabljena prižgana žarnica na podstrešju.

Pišeš vse drugo, samo tisto kar je bistveno nisi zapisala.
torej, kolko ti števec kaže sedajle in koliko ti bo kazal čez dve uri in koliko jutri?

kolkor vem števce umerjajo sami. in kolkor vem, starega vzamejo in ti dajo novega.

a, ja pa lej saj vem da si že napisala vse ampak, popisuješ števec sama? ne vem no ker sicer, elektro običajno zaračunava pavšal skozi leto, 1x letno pa popiše števce in pol dobiš poračun, v dobro ali pa tudi ne.

pa da te še znerviram, čeprav to ni moj namen, mi imamo manjšo porabo kot ti, pa smo tričlanska družina, z majhnim otrokom. ampak nobenega bojlerja, nič ogrevanja na elektiko in kuhamo na plin.

A ti ne štekaš, da se elektrika plačuje po PORABI in ne po tem, kaj vse imaš ali nimaš? In to vsak mesec pavšalno, po letu dobiš pa obračun.

Kot ti je bilo že velikokrat povedano, vse je odvisno od porabe; mi smo pet-članska družina, živimo v hiši, tudi kuhamo na elektriko (steklokeramična plošča)…, pa imamo porabo 150 -160 kWh na mesec. Porabo elektrike velikokrat preverjam – povsem očitno je (vsaj jaz tako mislim), da je s tvojim števcem nekaj narobe. Ne razumem pa, zakaj ne preveriš porabo – kot ti je svetoval megaboy – jaz bi na to tvojem mestu to seveda naredila najprej.

Ni nujno povezano s stevcem in gre lahko zgolj za naklucje. Poklici kaksne stromarje da ti pridejo preverit el napeljavo v stanovanju,ce tega se nis nardila seveda. Lahko da ti kje kaj prebija al kako ze temu recejo.

A ti ne štekaš, da se elektrika plačuje po PORABI in ne po tem, kaj vse imaš ali nimaš? In to vsak mesec pavšalno, po letu dobiš pa obračun.[/quote]

Saj ne vem, če ne znaš brati ali kaj!!!! Vsi uporabniki, ki jih imam v hiši ne zmorejo tolike porabe oz. niso taglavni potrošniki! Vem, da se elektrika plačuje po porabi, vendar s čim jo porabim, pa do sedaj nisem uspela ugotoviti! Vse vaše nasvete preverila, ne enkrat, 1000krat, ker preveč plačujem!!!! Pa sploh ne govorim o € ampak o kilovatih. Samo eni tega ne znate prebrati! Konec koncev pa je tako, da sem se že odločilla, da menjam števec, mislim, da se mi bo tistih 200€ zelo kmalu povrnilo! Pravzaprav so mi to danes tudi storili! Naslednji teden povem rezultate novega števca! Koliko bom porabila v enem tednu, pa da potem vidim, če bom na koncu meseca blizu številke 400 KW

Kar pa se tiče umerjanja števcev, jih elektro ne more umerjati sam, ker, če jih….potem tako ni čudno, da lahko števci kažejo preveč….pa si mislite kar hočete! Meni je električar rekel, da vrana vrani ne izkljuje oči. Mislim, da bo se treba obrniti direktno na urad za meroslovje! Ne bom vrgla kar puške v koruzo, ko sem že na dobri poti, da dokažem svoje!

Me veseli, da si sedaj svoj problem rešila, in prav res me zanima, kaj ti bodo rekli na uradu za meroslovje, koliko ti res števec narobe meri.
No poročaj. To bi bil tud edini dokaz, da je števec kazal narobe in na osnovi česa bi lahko uveljavljala, da ti elektro preveč obračunan znesek vrne.
Haha itak pa vem da ne boš nič napisala, saj tud zdej nisi napisala kolk si porabila od včeraj do danes, pa tako tud ne boš napisala, koliko boš porabila od danes na jutri. Al pa en teden prej in kasneje.
Ker očitno se na elektriko slabo razumeš, pravtako na način plačevanja.

Sicer pa ne vem, zakaj si števec ti kupila. Ko sem jaz posumil na napačno delovanje števca, sem se pritožil na elektro, in so mi ga zamenjali zastonj takoj naslednji dan.

Kar se umerjanja tiče, pa števec ne moreš tako naštelati, da ti kaže 300{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} preveč. Kvečjemu ga umeriš Za 1-2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v plus ali minus.

Me veseli, da si sedaj svoj problem rešila, in prav res me zanima, kaj ti bodo rekli na uradu za meroslovje, koliko ti res števec narobe meri.
No poročaj. To bi bil tud edini dokaz, da je števec kazal narobe in na osnovi česa bi lahko uveljavljala, da ti elektro preveč obračunan znesek vrne.
Haha itak pa vem da ne boš nič napisala, saj tud zdej nisi napisala kolk si porabila od včeraj do danes, pa tako tud ne boš napisala, koliko boš porabila od danes na jutri. Al pa en teden prej in kasneje.
Ker očitno se na elektriko slabo razumeš, pravtako na način plačevanja.

Sicer pa ne vem, zakaj si števec ti kupila. Ko sem jaz posumil na napačno delovanje števca, sem se pritožil na elektro, in so mi ga zamenjali zastonj takoj naslednji dan.

Kar se umerjanja tiče, pa števec ne moreš tako naštelati, da ti kaže 300{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} preveč. Kvečjemu ga umeriš Za 1-2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v plus ali minus.[/quote]

Mogoče se na elektriko spoznam veliko bolj kot si misliš!!! Tudi na način plačila in izračun oz. sestavo računa! Varovalko imam 1x25A, obračunska moč 7! Mogoče je moj način komunikacije takšen, da sedaj žal nisem uspela z nobenim načinom na elektru. Sem pa mogoče premila. A tebi misliš, da bi menjali števec, če bi ti kazal preveč? Če ti kaže premalo so zelo hitri, tudi to vem…so imeli sosedi takšen primer. So ga menjali takoj naslednji dan po popisu! Tudi komentar enega njegovega delavca, ki je delal nekaj pri nas je bil, da vrana vrani ne izkljuje oči! A ti to ne pove dosti? Jaz pa vem, da bom si teh 200 € zelo kmalu povrnila, hkrati pa hočem star števec dat v kontolo, da lahko dokažem tudi z nekim verodostojnim papirjem svoje prav! Novi števec sem dala montirati tudi zato, da imam sedaj dvotarifni tok (cenejši, dražji), ker vem, da veliko stvari opravim lahko v soboto, nedeljo, tudi ponoči. Koliko KW bom porabila ti sporočim takoj, ko ti bom lahko! Žal mi je novi elektronski števec montiral na mesto starega, sedaj pa ne vidim točno številk, in ti lahko na ta način dam narobe podatke!!! Kar ti pa enostavno nočem! Potem ti bom lahko tedensko poročala o št. KW! Tudi to bi mi že naredili, če nebi delavec, ki mi je števec montiral šel na bolniško. Bom ti pa napisala koliko sem porabila od 1.1. 2009 do 31. 1. 2009, ker si redno mesečno zapisujem porabo! Ker vsak mesec norim zraven!!! Porabila sem 288 KW, s tem, da me teden dni ni bilo doma!!!, Februarja sem porabila 294 Kw!!! Ti javim koliko bo mi po tednu dni kazal novi števec! Pomnožila ga bom s 5 tedni, pa vem, da ne bom prišla do 200! Kaj boš pa potem rekel? Pa vem, da se bom ta teden še bolj potrudila, da bom elektriko maksi uporabljala!! Saj moram za vikend peči torto in pecivo, ker sem povabljena na rojstni dan! Tudi 2 stroja perila bom oprala, pa še posteljnino menjala! Lahko prideš pomagat, da ne boš rekel, da nakladam! Če mi mesečno pade na račun menjave števca račun za 20€, sem naredila tisto kar sem hotela! Račun, ki sem ga dobila včeraj 55€, mi pa resnično žere živce.

New Report

Close