Bencin čez evro!
Če tankate najbolj prodajani 95-oktanski bencin in imate 50-litrski rezervoar, boste po novem za poln tank odšteli več kot 50 evrov. Dražji bodo tudi 98-oktanski bencin, dizel in kurilno olje.
Cene naftnih derivatov bodo od polnoči višje. Najbolj prodajani 95-oktanski bencin bo dražji za 0,012 evra na liter in bo 1,008 evra na litra. Cena 98-oktanskega bo višja za 0,016 evra na liter in bo po novem 1,027 evra na liter.
Dražja bosta tudi dizel in kurilno olje. Za prvega bo treba odšteti 0,002 evra na liter več in bo 0,989 evra na liter. Cena kurilnega olja pa se bo zvišala za 0,004 evra na liter in bo 0,536 evra na liter.
Hudirja včasih se mi zdi, da še ta zadnjo piko ne usmem pritisniti pa se že ninej oglasi.
Ja kaj češ imamo tako vlado, ki zna samo trošarino dvigovat, nekaj fantazirat o ukrepih, ki da jih bo bojda treba sprejet od tega pa niso naredili še nič. Če ne bi prejšnja vlada zapustila tako dobro stanje bi bili mi sedaj v zeeeeelooo velikem dreku, tako pa se kar nekaj gredo oziroma ne gredo. Kdaj pa se je še komunajzarjem šlo za dobrobit državljanov? NIKOLI! Na koncu se bodo tako ali pa tkao izgovarjali na recesijo.
Jah ninej saj kar naprej eno in isto trobiš.
Ja resnično ta vlada je resnično poden od podna. Tako vladat zna vsak. Dvigovat trošarine, menjat nadzorne svete grozit z odpuščanji, ukinjat stvari, ki so za mlade ljudi zelo pomembne. Ukinjat topel obrok dijakom je milo rečeno bolano. Kje je naenkrat njihova socialna usmeritev.
Ta vlada je en sam blef, slupek skorumpiranih in nesposobnih osebkov, ki nimajo pojma o vodenju ene države.
SMS protestira glede namere varčevanja pri vrtcih in prehrani dijakov
Slovenija – torek, 21.04.2009 09:23 Tekst: (dnevnik.si)
Ljubljana – V Stranki mladih Slovenije so ogorčeni nad izjavami državne sekretarke ministrstva za finance, da država nima sredstev za pokrivanje stroškov vrtcev in dijaške prehrane. Sprašujejo se, kako je mogoče, da vsakokratna oblast pri varčevanju najprej pomisli na omejitve socialnih transferjev in direktnih pomoči državljanom in jemlje, kot je že v navadi, mladim in najmlajšim.
Slovo od brezplačnega vrtca in toplega obroka?
“Predvolilni sladkorčki” kratke sape
Slovenija, 19. april 2009 18:20
Ljubljana – MMC RTV SLO
Medtem ko je prejšnja vlada uvedla brezplačni vrtec za drugega otroka in topel obrok za vse dijake, na ministrstvu za finance že razmišljajo, da bi te prednosti ukinili.
Kriv naj bi bil slovenski javnofinančni primanjkljaj, ki se hitro zvišuje, država pa bi z ukinitvijo teh dveh socialnih ukrepov letno privarčevala 57 milijonov evrov, saj jo šolska prehrana stane 43 milijonov, brezplačen vrtec pa 14 milijonov evrov. Kot opozarja državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, je bilo lansko leto sprejetih precej zakonov, ki so širili pravice državljanov, a postavlja se vprašanje, če si država vse to lahko privošči.
Kot je dejala za TV Slovenija, bi bila brezplačna prehrana, ki so je trenutno deležni vsi dijaki, lahko vezana na socialni položaj otrok. Prav tako je problematičen brezplačen vrtec za drugega otroka v družini. Oba ukrepa bosta morda ukinjena že s prihodnjim rebalansom proračuna.
No sem ti skopiral dva članka, tistega kjer je pa pisalo, da je realna možnost, da z novim rebalansom proračuna to tudi store nisem našel. Res je , da so to ta sedaj razmišljanja, vendar, glede na to, da ta koalicija dela po sistemu ruši vse kar nosi podpis prejšnje vlade, sem siguren da bodo to tudi storili.
Ljubljana – Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar je povedala, da bo vlada morda odpravila subvencioniranja prehrane za dijake in brezplačni vrtec za drugega otroka.
Kamnarjeva je za TVS dejala, da je bilo lansko leto sprejetih precej zakonov, ki so širili pravice državljanov, a postavlja se vprašanje, če si država vse to lahko privošči.
—————————————————————-
torej jaz razumem kot da razmišljajo o tem, ne da so že sprejeli, al narobe razumem!!!?
sicer je meni bilo jasni, da bodo ti bonbončki le stežka obdržali!!!!
Še tole se je našlo!!!!! Očitno smo seaj kar že poizkusni kunci postali za te naslednike komunistov!!!!
Radenci – »Predlog, da bi opustili brezplačne tople obroke za srednješolce in brezplačen vrtec za drugega in nadaljnje otroke, o katerem je v javnosti te dni govor, ni zrasel na našem zelniku. Mi se s predlogom ne strinjamo, pravzaprav se z njim niti ne ukvarjamo,« je včeraj za Delo v Radencih po okrogli mizi z udeleženci 13. srečanja društva slovenskih srednješolskih ravnateljev dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Po njegovem prepričanju je bil ta predlog ministrstva za finance kot eden številnih predlogov protikriznih ukrepov zgolj testiranje odziva javnosti.
»Če bo javnost to mirno prenesla, bodo verjetno pritisnili na naše ministrstvo, da se temu denarju v resnici odpovemo. Mi pa bi radi ukrep zgolj racionalizirali tako, da bi v resnici prišel do želodcev dijakov,« je dejal Igor Lukšič. Po njegovih besedah bi morali zakon o brezplačnih obrokih za dijake spremeniti tako, da bi ga bilo mogoče v celoti izvajati in da bi v resnici zagotavljal primerno prehrano, ne pa kot zdaj, ko so bili nekateri ravnatelji celo kaznovani, ker jim zaradi takšnih ali drugačnih ovir ni uspelo pravočasno organizirati prehrane za dijake. »Glede vrtcev pa si želimo, da bi bil delež države pri financiranju vrtcev večji, kot je zdaj. Tu smo omejeni s financami in logiko. Večkrat sem že dejal, da je v naši državi denarja za izboljšanje kakovosti življenja dovolj, je pa stvar odločitve, za kaj ga bomo namenili.«
Stališče ministrstva za šolstvo do brezplačne prehrane je pred tem na okrogli mizi z ravnatelji potrdil tudi direktor direktorata za srednje in višje šolstvo Vinko Logaj. Zagotovil je, da bodo na ministrstvu nadaljevali vse dejavnosti v zvezi s tem, vendar bodo poskušali omogočiti tudi hladne, a zdrave obroke in uvesti nekakšno odgovornost dijakov s plačilom minimalnega prispevka za obroke. Zbranim je še zagotovil, da se ministrstvo aktivno dogovarja o odpravi plačnih nesorazmerij tudi za ravnatelje.
Na številne pripombe o zapletenih in spreminjajočih se navodilih in pogojih za pridobivanje projektnih sredstev iz evropskih skladov za projekte prenavljanja učnih programov in o zamujanju denarja iz tega naslova pa je minister ravnateljem odgovoril, da bodo poskušali tudi na ministrstvu za šolstvo narediti vse, da bi črpanje evropskih sredstev olajšali, glede zamujanja nakazil pa, da v vladi preprosto vsi ne naredijo tistega, kar bi morali. Tako sam ne razume, zakaj finančno ministrstvo zavlačuje z nakazovanjem odobrenega denarja za te projekte, zaradi česar morajo šole potem najemati premostitvena posojila, da lahko plačajo izvajalce.
Predvsem ravnatelji strokovnih šol pa so z odobravanjem sprejeli novico, da bo ministrstvo v prihodnje delodajalcem, ki bodo dijake sprejeli na obvezno delovno prakso, za najmanj osem tednov prakse namenilo 500 evrov spodbude. Zaradi krize se namreč zdaj čedalje pogosteje dogaja, da delodajalci dijakov nočejo več sprejemati.
Iz torkove tiskane izdaje Dela
hja, pa saj je logično, najprej testiraj potem uporabi!!!:)
Predlog, da bi opustili brezplačne tople obroke za srednješolce in brezplačen vrtec za drugega in nadaljnje otroke, o katerem je v javnosti te dni govor, ni zrasel na našem zelniku. Mi se s predlogom ne strinjamo, pravzaprav se z njim niti ne ukvarjamo,« je včeraj za Delo v Radencih po okrogli mizi z udeleženci 13. srečanja društva slovenskih srednješolskih ravnateljev dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič
torej eni niti ne razmišljajo, drugi razmišljajo kje bi še varčevali, na koncu se bo tresla gora rodila pa miš!!!:)))
je pa dejansko težko v teh časih zagotoviti vsa ta sedstva!!!