‘Vojne ni začela JLA’
http://www.zurnal24.si/cms/novice/slovenija/index.html?id=110138
heh, kaj mislite????
boss, poglej kdo ga je nastavil in kdaj je orevzel žezlo!!!:)
Nov direktor Inštituta za novejšo zgodovino je Damijan Guštin
Ljubljana, 4. septembra (STA) – Vlada je na današnji seji dala soglasje k razrešitvi direktorice Inštituta za novejšo zgodovino Jerce Vodušek Starič. Hkrati je dala soglasje, da se na njeno mesto za pet let imenuje Damijan Guštin. Guštin naj bi funkcijo prevzel 1. oktobra.
ako/mo
04.09.2008 14:26
ODZIV SDM NA ČLANEK V žurnalu »VOJNE NI ZAČELA JLA«
SDM: ČLANEK JE SRAMOTEN IN PONIŽUJE PRIPADNIKE SLOVENSKE TO IN POLICIJE
V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS smo ogorčeni nad člankom v Žurnalu 24
V dnevniku Žurnal 24 je bilo dne 16.maja 2009 zapisano, da JLA ni napadla Slovenije in s tem ni začela vojne proti Sloveniji ter da je osamosvojitev bila »inovativen proces.
V SDM obsojamo takšne izjave, saj je JLA bila in bo za slovenski narod okupatorska vojska, ki je z vsem razpoložljivim orožjem, tanki, letali, pehoto, neusmiljeno pot pretvezo »obrambe države« napadla vse naše mejne prehode, letališče na Brniku, RTV oddajnike in tudi civilne objekte.
Padle so tudi žrtve, za katere se okupatorski JLA generali nikoli niso opravičili in nikoli bili obsojeni, sedaj pa celo v »zahvalo« prejemajo slovenske pokojnine.
Ocena raziskovalca raziskovalca Marka Prešerna, da se ne ve točno, koliko je bilo žrtev je zavajajoča, saj obstajajo točni podatki, na slovenski strani je padlo 18 in bilo ranjenih 182 pripadnikov TO in Policije, na strani agresorske JLA pa je padlo 44 in bilo ranjenih 146 pripadnikov JLA.
Komunistična oblast ni mirno opazovala slovenske poti v svobodo. Že maja 1990 je pričela razoroževati slovensko Teritorialno obrambo, da bi s tem onemogočila nastajanje slovenske vojske in obrambo Slovenije. Da bi zaščitila slovenske interese sta Janez Janša in Igor Bavčar organizirala Manevrsko strukturo narodne zaščite (MSNZ), ki je bila sposobna zavarovati Slovenijo pred kakršnimkoli oboroženim napadom. Slovenija je z MSNZ pridobila zelo učinkovit in notranje povezan obrambni aparat, ki je bil med desetdnevno vojno ključnega pomena.
Samo dva dni po sprejemu Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije in Deklaracije o neodvisnosti, je malo pred drugo uro zjutraj oklepna enota JLA prestopila hrvaško-slovensko mejo. Začela se je vojna. Prvi oboroženi spopad v Sloveniji je izbruhnil ob štirih zjutraj pri Pogancih (med Metliko in Novim mestom), ko je JLA pričela svoj pohod na mejne prehode.
Slovenske oborožene sile so medtem izvedle blokado vojašnic ter jim odklopile elektriko, vodo in telefon. Do 28. junija 1991 je slovenska vojska po vseh krajih vzpostavila ravnotežje, ko je zavzela več mejnih prehodov, vojašnic, skladišč, prisluškovalnih centrov in drugih objektov JLA.
30. junija je v Ljubljano pripotoval predsednik zvezne vlade Ante Marković. Prišel je zaradi pritiskov evropskih politikov, ki so zahtevali sporazum o prekinitvi spopadov. Na pogajanjih v Ljubljani so sporzum dosegli, vendar se ga JLA ni držala in spopadi so se nadaljevali. JLA je 2. julija pričela z zračnimi napadi na radijske oddajnike, tanki pa so poskusili z novimi napadi. Odločni odgovor slovenske vojske je nevtraliziral sovražnikovo dejavnost, zato so se enote JLA 4. julija začele umikati v vojašnice. Slovenija je prevzela nadzor nad mejo. JLA je kot poraženka pričela zapuščati Slovenijo. 26. oktobra 1991, nekaj minut po polnoči je zadnji trajekt z vojaki JLA zapustil slovenske ozemeljske vode. Tedaj je Slovenija dejansko obvladovala vse svoje ozemlje. Ključni pogoj za mednarodno priznanje je bil izpolnjen.
Zato smatramo v SDM, da so izjave, ki so podane v tem članku sramotne in neresnične, ter z nedokazovanjem zavajajo slovensko javnost, zato pozivamo, da avtorji neresničnih in nedokazanih trditev v članku podajo opravičilo veteranom vojne za Slovenijo in sorodnikom padlih žrtev, saj prav zaradi njih danes v Sloveniji pojemo Zdravljico in dvigujemo slovensko zastavo.
Gregor Horvatič
Predsednik SDM
Enim spet ne paše, da je Slovenija samostojna? 🙂
Sploh še preboleli niso in zato tako sovražijo JJ. On je “krivec”. da je osamosvojitev uspela.
Meni je , danes vrhovna sodnica, takoj po osamosvojitvi rekla; Slovenci se moramo povezati s Srbi,
da bomo močni…. Kateri so to Slovenci??? Aha, tisti, ki danes tako sovražijo JJ.
Ljudje , ki cenijo samostojnost, ga ne sovražijo-
tisti, ki se treseja za lagodno življenje, ga sovražijo brezmejno….
Odgovoril sem tebi, provokatorjev ne prebiram in jim ne odgovarjam,
Naj se pogovarjajo sami s seboj!
jp…..tile so šli ven iz vojašnic s tanki samo na piknik….pol so jih pa packi od TO-ja napadli……
http://www.youtube.com/watch?v=7rMgvCVOsC8
ne morem verjet…..
Takrat smo že živeli in vemo kdo je začek vojno in kdo je grozil, da nas bo iztrebil z vsemi sredstvi. Ker niso uspeli z vojaško močjo, so nam preko marionet-komunistov podtaknili splav v ustavo, ki desetka naš narod, pod sladko opojnostjo “pravice ženske, da sama odloča o svojem telesu”. Če sledimo tej logiki, ima moja mama tudi sedaj ustavno pravico, da me ubije, saj je moje telo njeno telo in moje sedanje telo ni dosti drugačno kot je bilo v maternici že po prvih tednih, saj je že takrat imelo vse organe. Ateistična bedarija in nesmisel.
Pa tudi, če bi vojno začela TO, kaj potem. Jugosi tu v Sloveniji niso imeli kaj iskati. Adijo.
Tisti ki napadajo osvobodilni boj je jasno, da bodo kmalu napadli tudi osamosvojitveno vojno. To sem povedal že dolgo nazaj. Ko določeni osebki zlorabljajo in se sprenevedajo glede zgodovine našega naroda, ne bodo niti za hip pomislili, ko bo potrebno blatit osamosvojitveno vojno. Sicer pa se to počne že dolgo. Žal, veliko predolgo.
Zanimivo….jaz, ki sicer verjamem v osvobodilni boj in obsojam medvojno revolucijo (obsojam pa vse medvojne, povojne poboje in revolucionarne žrtve), branim osamosvojitveno vojno…….tisti, ki branijo osvobodilni boj in ne priznajo medvojne revolucije pa omalovažujejo osamosvojitev Slovenije….zdaj pa razloži, če moreš…….
Čisto enostavno. Wild Wind, glavna poanta je, da to kar si napisala ni res in nisi povedala iskreno! Malo preberi svoje poste in zlahka boš našla tvoje “predavanje” kako so bili okupatorji tu le na dopustu, kako so bili lepi in pridi in so jih osvoboditelje le brez vsake potrebe izzivali. To ne gre skupaj, niti slučajno.
Nisi pa ti edina, jih je še veliko slabših!!!
kar nalepi linke…….tudi mene zanima kje sem pisala, da je bil okupator tu le na dopustu….kako so bili lepi in pridni…..
To, da so jih osvoboditelji VČASIH brez potrebe izzivali pa drži in podpišem…………
ampak BEKI…beketaj še naprej, saj drugega ne znaš…….
WW- “To, da so jih osvoboditelji VČASIH brez potrebe izzivali pa drži in podpišem………… “
Vidiš, kako si se prilimala in kako prav sem imel! To lahko naredi in dela le skrajno pokvarjen človek.
Tako, da res nima smisla čas s takimi kratit, kar ti je bilo že 100 krat dokazano in povedano. Takšni so res SRAMOTA za cel svet in zlasti Slovenijo. Zato v imenu vseh POŠTENIH SLOVENCEV- PRENEHAJ!!!
meni se ne da…..poišči za nazaj vse tiste, ki se jim zdi, da je bilo za časa yuge bolje in da se konc koncev ne bi rabli osamosvojit, ker smo takrat itak imeli šoping buse v tujino….potem poišči še tiste, ki so podprli Titovo avenijo….pa tiste, ki pospirajo izplačiala IZBRISANIM AGRESORJEM (velike črke zaradi tega, da ne bo zmede glede dejanskih krivic)………..išči pa boš našel……
Za večino je bilo bolje. Tja do 80-tih, potem je šlo navzdol in zato je bila osamosvojitev potrebna, ker vzpostavitev prejšnjega stanja ni bila več možna, zato bi bilo vztrajanje norost. In to pravim jaz, ki podpiram Titovo avenijo.
Glede izbrisanih agresorjev pa le toliko: nekater se imate za nekakšne zaprisežene zagovornike pravne države, očitno pa pravno državo podpirate precej selektivno.
…zadnjemu odstavku pa dodajam…..katere vlade so vladale v času od kar smo se osamosvojili in zakaj niso nič naredile??????
prvi odstavek pa….gremo primerjat države, ki so nas okupirale: to so bile : Nemčija, Italija, Madžarska…..no, Nemčija in Italija so po WWII nekak padle pod zahodni blok…madžarska pa pod vzhodni….sedaj pa primerjaj njihove standarde življenja v sedanjem času….pa se ti bo mogoče razsvetlilo, da komunizem le ni bil tko OH IN SPLOH, kot ti želiš prikazati………pa še kakšen spomenik Leninu postaviti po možnosti………