Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek katera okna??

katera okna??

Pregledala sem že vse teme na forumu obrtniških storitev, pa še vedno ne vem:((

Torej, gradimo vikend oz.hišo na Primorskem oz. v Istri in se ne moremo odločiti, kakšna okna bi vgradili.
Lesena, PVC; ALU, kombinacije… Vsa okna bodo imela polkna ter komarnike, pri nekaterih proizvajalcih je namreč problem tudi to, da ne izdelujejo polken ali pa vgradnja komarnikov pri taki kombinaciji ni možna. Rolet pa ne želimo, ker bi radi hišo opremili v slogu, ki je običajen za tisti predel.

Zanima pa me, za kakšna okna ste se odločili vi, kaj je bil razlog, da ste se odločili za izbran material in kateri je bil vaš proizvajalec (mogoče tudi kaka cena in količina oken, če se vam da napisat)
Če pa je bil kdo v podobni situaciji in pozna kakšnega proizvajalca iz Hrvaške (Istre), pa se priporočam še za kak www.

Najlepša hvala za vsak nasvet!

Jaz sem še vedno za PVC. Menjali smo jih v stanovanju, delal nam je mariborski AJM in smo bili zelo zadovoljni. Zaprli in zasteklili so nam tudi balkon.

LP

IrenaK

Smo s štajerslega konca in smo se odločili za plastična okna prizvajalca Mik iz Celja. Njihovi profili so moža najbolj prepričali, pa tudi cenovno so bili prilagodljivi.

Mi živimo na severu Primorske in smo prav tako iskali polkna. Ker smo se odločili za plastiko, je bil kar problem dobiti dobra polkna. Prečesali smo celo Slovenijo in se na koncu odločili za . Okna so lepo izdelana, imajo 4 komore, polnjena so s plinom. Imajo polkna, ki so mi bila od vseh proizvajalcev edino všeč. So masivna, ojačana s kovinskimi profili, lahko imajo gibljive ali fiksne letvice. Prav tako smo vgradili komarnike. Izbrali smo barvo oreha in hec je bil, ko smo imeli na obisku nekega ing.gozdarstva. Gledal je ta polkna in se na glas spraševal kaj za en les je to. Sploh ni mogel verjeti, da je plastika.
Kar se cen tiče pa ti težko odgovorim, saj jih imamo že 3 leta. Piši jim na mail, povej kaj želiš (dimenzije, polkna, komarniki…) in gotovo ti bodo odgovorili. Tako sem jaz naredila. Moraš pa vedeti, da so polkna kar draga varjanta in stanejo približno enako kot okno. Edina firma, ki je takrat imela ojačana polkna (pomembno zaradi povešanja) je bila Finstral, le da je bila cenovno manj ugodna.

Lana, ste komarnike vgrajevali naknadno ali ste jih nabavili v kompletu z okni? Polkna imate barvna, kaj pa okna, tudi? Ali ste okna vzeli bela in samo barvne komarnike?

Namreč, nekaj ponudb že imamo, pa ponekod ne delajo komarnikov, ponekod pravijo, da na njihovo kombinacijo okno + polkna ni možno vgraditi komarnikov, en predračun pa imam celo tak, da so dodatni okvirji za komarnike skoraj 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cene :((

Nekateri pa ne prodajajo na Hrvaško oz. bi morali sami peljati dol ter sami montirati ( in nam s tem ne prizajo garancije!).

Komarnike smo nabavili v kompletu z okni in mislim, da niso bili prav dragi. Okna imamo zunaj rjava, znotraj pa bela. Komarniki so tudi rjavi. Polkna so na svojem okvirju, tako da je komarnik montiran med oknom in polkni.

Ne razumem zakaj vgrajujte plastiko in jo imate v barvi in obliki lesa – po mojem NOROST.
Plastika je mrtev in umeten material in ne diha.
Nikoli in nikdar v hišo plastike!
Les in še enkrat bi ga dali, če bi še zidali!

Se strinjam, da je les najlepši. Tu sploh ni debate. Je pa tako, da človek dela kompromise med estetiko in uporabnostjo. Mi imamo hišo na zelo sončnem in vetrovnem območju. Tako so okna izpostavljena vremenskim neprilikam bolj kot marsikje drugje. Po vrhu vsega pa imamo še veliko oken, dve panoramski steni, balkonska vrata… Ko zračunaš koliko stane vzdrževanje, če delaš sam ali, če koga najameš, te kap zadene. Ne nazadnje pa raje počnem kaj drugega kot na 3 leta okna in polkna barvam ?! Iz tega razloga smo se odločili za plastiko in iskali najboljšo možnost. Dobili smo jo pri omenjeni firmi, v plastiki z imitacijo oreha. In NI NAM ŽAL :-))))))))

Tudi mi smo na začetku želeli les, doma na hiši ga imamo (plastika so samo rolete).
Vendar…..sonce, burja, sol v zraku… niti pod razno ne vplivajo dobro na les. In Istra je taka.
Tudi z domačini smo se posvetovali, kaj ima kdo, kaj in zakaj ja in kaj ne, pa vsi menjavajo les za plastiko ali ALU. Vsako leto vsaj enkrat ali dvakrat barvanje polken, oken, vrat, pa brušenje, pa vseeno se še kaj zvije (videla sem, v kakem stanju so lesena polkna po desetih letih!), čeprav redno vzdrževano. Žal.

Nas mika les, še zmeraj razmišljamo, če bi bil možen, pa vseeno….s PVC nimaš dela, ALU pa je vsaj za zdaj precej dražji.

Na žalost se je treba prilagodit in denarnici in klimi in izbrati nekaj solidnega, lepega in ob tem čimmanj dodatnega dela.

Jaz sem za les, prav zaradi tega, ker plastika še ni preizkušena in ker je les naraven material. Mi smo v novogradnjo vgradili les, pa nam ni žal. Dodatno pa me je prepričal obisk pri prijatljih, ki so se jim po petih letih plastična okna zvila in jih sedaj menjajo za lesena. Ne vem, jaz sem za lesena, vi se pa odločite tako kot vam paše.

Ja “poko šoldi, poko muzika” pravijo Italijani. Grem stavit, da so ti tvoji prijatelji imeli okna iz nižjega cenovnega razreda brez kovinskih ojačitev. Ne sodite izdelkov le po slabih.

Sam imam podjetje, kjer se ukvarjamo z vgradnjo oken vrat ter prezračevalnih sistemov iz vseh materialov. Odločitev glede materiala pri oknih in vratih je pogojena z okoljem gradnje,arhitekturnem izgledom gradnje, vašim časom ki ga želite uporabiti za vzdrževanje, površino zasteklitve, pogostostjo uporabe,…

stavek ki ga je negdo izjavil glede dihanja lesenih oken v dobrem smislu, pa je velika neumnost!! Zaščitna inpregnacija in zelo dobro tesnenje je glavni nasprotnik tega.

New Report

Close