Še pomnite, tovariši
Ne morem verjeti, da dandanes še vedno poveličujejo JLA, štafeto, Tita ipd.
Na obveznem nabornem zdravniškem pregledu za JLA smo se v mestni vojašnici
morali sleči do golega. Bilo nas je zbranih kakšnih dvesto nabornikov, bodočih vojaških obveznikov. Nabor je potekal hitro in rutinsko. Pregled se je vršil v dvorani kadetnice. Že na začetku smo se morali pred zbrano vojaško zdravniško in civilno komisijo, v kateri so bile prisotne tako medicinske sestre kot civilne zdravnice sleči čisto do golega. Pregled je trajal slabo uro in od začetka do konca pregleda smo bili goli. Prvi slečeni naborniki smo stopili do medicinskih sester čisto goli za tehtanje, merjenje višine, krvnega pritiska. Nato je sledil najbolj pomemben del pregleda, tako imenovan preiskus sposobnosti za vojaško službo. Zdravnica je ob pomoči medicinske sestre vsakemu posamezniku najprej otipala moda, nato je dvakrat ali trikrat potegnila kožico in potem je sledilo najpomembnejše. Z gumijasto rokavico je porinila prst v rit, tako, da je ob povsem normalni posledični reakciji pregledovancu nabreknil spolni ud. To je bil vrhunec in s tem tudi zaključek uspešnega pregleda.
Zgodovinar, ne zlorabljaj napisanega za trenutne koristi! Nihče ne poveličuje, ravno nasprotno in je le napisano vsaj približno tako kot je bilo in tisto kar je bilo, ne moreš več spremeniti za nazaj.
O tem ali boš šel v vojsko ali ne so odločali drugi in velika večina jih je odšla, razen nekateri zaradi zdravstvenih razlogov, ki pa so bili takšni in drugačni.
To si prekopiral iz drugega foruma in iztrgal iz konteksta.
Jaz bi znova uvedla vojsko. Pa ne zato, ker imam vojsko rada, daleč od tega, ampak zato, da bi iz moških naredila moške. Če ničesar drugega, je ta vojska način, ampak tista prava vojska, način, da mlade moške odtrgaš stran od maminega krila. Na silo. Ne pa to, kar imamo zdaj, mama kuha, mama pere, mama lika, mama pospravlja in vse to je samoumevno. Seveda tega luksaza ne prekinejo, če ni res nujno. In to, če se da, zavlečejo tja do štiridesetega leta, ko si z njimi, tako zelo razvajenimi, ne moreš v življenju prav nič pomagati. V vojsko, tako je, pa ko da skozi tako jutranje vstajanje, tek, spanje v naravi, lupljenje krompirja, brisanja sekretov in predvsem je odlepljen stran od mamice, postane moški. Moški so včasih bili trpežni, danes pa so občutljivi, že en navaden žulj je prehuda reč zanje. Zato sem jaz za vojsko. Če primerjamo generacijo, ki je dala skozi JNA in pa mogoče še tiste, ki so bili na samem začetku v TO s temi, ki so bili na koncu v TO in to ni bilo več ničemur podobno ter temi, ki jim sploh ni bilo treba v vojsko … Oja, je razlika očitna.
Žal pa to ni laž.
Lahko preveriš!
Vsi tisti, ki so postali duhovniki v času od 1945-1955 so nasrkali. Eden redkih, ki se je npr. v mariborski škofiji rešil zapora je bil Grmič. Pa vprašanje, kaj je moral za to obljubit. Pa ne govorim kar na pamet.
V sorodstvu imamo dva duhovnika in OBA sta bila zaprta in ne par dni ampak let….
Ob tem da ju je po končanem zaporu čakalo še prisilno delo…..
Zdaj sem se še spomnila, da so bile na RTV dooolge oddaje izpovedi teh ne samo duhovnikov ampak tudi ostalih oporečnikov.
Sem srednjih let, ne kaka mal več kot najstnica, vendar nikoli nisem slišala tega, kar praviš ti. Ja, duhovniki so imeli verouk, ampak niti slučajno v šolah. Naj me kdo, ki je to SAM doživel prepriča v drugo. Škoda, da so ta in podobni forumi oblegani zgolj od peščice ljudi s svojimi lastnimi pogledi na stvari, saj bi ti sicer lahko še kdo drug razen tvoje mame povedal o svojih izkušnjah, ki so pa morda precej drugačni.
Vidiš jaz bi pa uvedel za vse punce obvezen staž v bordelu po zgledu tempeljskih prostitutk, kot jih poznamo iz antike ali v hinduizmu.
Na ta način bi vam prav po rugljevo izbil nesamozavest ter posledično spolno zavtost zaradi nesprejemanja lastnega telesa, kakršenkoli ga že vsaka od vas ima. Danes, ko greš ven, ne vidiš več ene mlade punce, da nima na sebi vsaj kilo make-upa. Ves čas pa se vsaka taka smrkla skoz neki ceri zarad enih brezvednosti in se potem čudi, da jo noben tip ne jemlje resno.
Predno pa se z vso ihto spraviš meni “argumentirano” odgovarjat, pa te še vprašam, kdo so vse tiste mame, ki tako momehkužijo svoj zarod, da so takšni “mlečneži” kot jih ti opisuješ. In kje so očetje v vzgojnem procesu, namesto da bi iz svojih sinov naredili prave može.
Stvar je mnogo bolj kompleksna in en brezvezen vojaški dril ni in nikoli ne bo odpravil vzgojne napake, ki so se vlekle do vstopa v odraslost.
Samostojnosti in samozavesti predvsem pa odgovornosti te nauči življenje s vsemi svojimi preizkušnjami. In ne vojska, ne bordel, ne psihiater in ne nevem kdo te ne spravi v red, če se sam ne.
Sem šele zdaj opazil, kaj si mi v tisti najini debati odgovorila.
Da se ne boš spet ubadala s karšnim koli odgovorom. Argumenti za tvoj predlog za ponovno uvedbo obveznega služenja vojske so “glih ene tolk” tehtni kot moja zajebancija z bordeli. Samo toliko o argumentiranem debatiranju.
Je pa res, da te že ves čas prav “subtilno” j…. v glavo. Si se pač s svojimi posti že davno iskazala za eno v svoj edini prav zagledano …. (rajši ne napišem kaj – sem že tako preveč kot praviš “aroganten”).
Vidiš jaz bi pa uvedel za vse punce obvezen staž v bordelu po zgledu tempeljskih prostitutk, kot jih poznamo iz antike ali v hinduizmu.
Na ta način bi vam prav po rugljevo izbil nesamozavest ter posledično spolno zavtost zaradi nesprejemanja lastnega telesa, kakršenkoli ga že vsaka od vas ima. Danes, ko greš ven, ne vidiš več ene mlade punce, da nima na sebi vsaj kilo make-upa. Ves čas pa se vsaka taka smrkla skoz neki ceri zarad enih brezvednosti in se potem čudi, da jo noben tip ne jemlje resno.
Predno pa se z vso ihto spraviš meni “argumentirano” odgovarjat, pa te še vprašam, kdo so vse tiste mame, ki tako momehkužijo svoj zarod, da so takšni “mlečneži” kot jih ti opisuješ. In kje so očetje v vzgojnem procesu, namesto da bi iz svojih sinov naredili prave može.
Stvar je mnogo bolj kompleksna in en brezvezen vojaški dril ni in nikoli ne bo odpravil vzgojne napake, ki so se vlekle do vstopa v odraslost.
Samostojnosti in samozavesti predvsem pa odgovornosti te nauči življenje s vsemi svojimi preizkušnjami. In ne vojska, ne bordel, ne psihiater in ne nevem kdo te ne spravi v red, če se sam ne.[/quote]
Se večji del strinjam – no ja, tisto okoli bordela je mal too …
Prav absurdno, če že ne bizarnno, mi je “klicati na pomoč” vojsko, ki bi po vaših željah oblikovala vaše može, partnerje (morda celo ljubimce). Poleg tega tudi današnje punce ne zaostajajo v opisih nekomunistke glede današnjih moških – recimo potem raje, da so današnje generacije mladih slabše vzgojene in pripravljene na samostojno življenje. Vojska pa tistega, kar je naloga obeh staršev, prav gotovo ne bi rešila!
Človek se gradi od malega naprej, ne šele v vojski – takrat je že v glavnem prekasno.
Jaz se ne šminkam, ni nobene potrebe po tem, da bi se, seksualno zavrta nisem, svoje telo pa ljubim. Tako da – mene ni treba pošiljati v bordel. Zakaj pa moški ne prevzamejo več vloge pri vzgoji svojih potomcev, tega pa resnično ne vem. Vem samo to, da sem jaz lahko ženska v pravem pomenu besede samo, če je tudi moški moški v pravem pomenu besede. Jaz njemu nežnost, on meni varnost. Žal vidim, da v premnogih zvezah ženske prevzemajo vlogo moškega. Nekaterim ženskam to očitno ustreza, meni osebno ne. Ker takšno stanje stvari ne more proizvesti nič drugega kot nezadovoljnega moškega, ob nezadovoljnem moškem pa ženska ne more biti srečna, če je kolčkaj čuteča in če ji zveza ni samo gonjenje svojega prav in uresničevanje svojih ciljev, moški pa samo sredstvo.
Še to bom dodala. Moja želja je bila moški, ki bi me prijel za roko in varno popeljal skozi življenje in da bi jaz zaupala njegovim odločitvam ter bi verjela, da se bo odločal tako, kot je najbolje zanj, zame in za morebitno potomstvo. Ampak to je mogoče samo z moškim, ki mu ni težko prevzeti odgovornosti in res biti glava družine. Če moški tega ne želi, ne more, ne zna ali pa se mu preprosto ne ljubi, potem je ženska gonilna sila, nekatere komaj dočakajo, da šefujejo in so vesele tega, da je moški povsem pasiven … Meni je to vse skupaj žalostno. In seveda, da ženska moškega, s katerim lahko opleta na takšen način okoli, ne spoštuje, ker ga ne spoštuje, ji tudi ni seksualno privlačen … Na koncu gre vse rakom žvižgat.
Mama ti je narobe povedala![/quote]
WW moja mama ne laže!!!
**Omenjeni logiki je bilo zapisano tudi obče podržavljenje in s tem tudi podržavljenje zasebnih (predvsem cerkvenih) šol. Verouk je po 9. maju 1945 še ostal del kurikula državnih šol
http://ceps.pef.uni-lj.si/knjiznica/doc/gaber{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20avstrija3.pdf
o verouk v šolah prva leta po vojni še dovoljen, vendar ne obvezen
http://www.najdi.si/trident/quickpreview.jsp?hpage=web&q=verouk+v+{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1olah+1946&qpts=18&rn=86048132
**Do leta 1949 je v šoli potekal verouk s soglasjem staršev, ki pa so ga istega leta tudi ukinili
http://www.najdi.si/trident/quickpreview.jsp?hpage=web&q=verouk+v+{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1olah+1946&o=10&qpts=18&rn=3311975
Po vojni je štiri leta poučeval verouk na državni šoli v Zagrebu.
http://www.najdi.si/trident/quickpreview.jsp?hpage=web&q=verouk+v+{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1olah+1946&o=10&qpts=18&rn=12912847
pa še pa še, bi lahko našla če bi hotela, kaneda WW!!!!:)
Nekomunistka, tole se pa s tabo popolnoma strinjam in mislim, da je le večina žensk podobnega mišljenja. Vse skupaj je s tako razlago videti vso zadevo drugače.
Ostajam pa na prepričanju, da tega, kar ti pričakuješ od moškega, pa nima, obvezno služenje v neki JLA ne bi bilo učinkovito. Morda se ti samo na videz zdi, da je ključ tam, ampak verjemi mi, da ni. Saj tudi prej niso vsi služili iz takšnih ali drugačnih razlogov. Pa ti misliš, da so bili zato kaj manj pravi moški oz. možje? Krivično! Nekateri so zase res mislili, da to niso. Ampak zakaj? Zato ker je bilo včasih razširjeno mnenje med ljudmi, da je to bil zrelostni izpit za mladega fanta.
Pa še nekaj je res. To, da je prenekateri fant, ki ni smel ali mogel k vojakom imel manjvrednosti kompleks, za katerega pa je bilo krivo ravno takšno prepričanje, kot je tvoje.
Mogoče pa res. Mojemu očetu je uspelo eskivirati JNA, pa je kljub temu postal in ostal moški. Aja, pa tudi kompleksa zaradi tega ni imel. Ker ni hotel iti. To pa, o čemer sem pisala, ta težava z maminimi krili in to … Pred kratkim sem gledala televizijsko oddajo, ki je na več načinov osvetljevala to, kako porazno je stanje pri nas in kako zelo slabo je to za Slovenijo in slovenski narod. To z maminimi sinčki in maminimi hčerkicami tam po 30-tem letu, tudi do 40-tega.
Re: Še pomnite, tovariši
Napisal: Relika
Datum: 09.06.2009 01:21
Brezupno. Prave mamine mazice so se po opravljeni vojaščini tudi nekdaj vrnile v materino naročje, kjer so bile zaradi prestane “torture” deležne deležne še večje pozornosti in razvajanja