Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako do kondicije z orbitrekom?

Kako do kondicije z orbitrekom?

Punce, vidim da nas pomlad počasi prebuja…in tako sem se tudi sama odločila in kupila orbitrek (no eliptični trenažer Kettler). Najprej sem ga v strahu opazovala kak teden, potem sem gor nagnala hčerko (19 let), ki ga je v prvem “šubu” obdelala in absolvirala (delala je program dolg 1,5 ure)-in seveda drugi dan ni mogla po stopnicah .)
Potem sem se opogumila sam, si nastavila tako stopnjujoč program, dolg 15 min in kooomaj zdržala, oz. zadnji 2 minuti sem omagala…
Zdaj pa mi ve povejte, sem res čisto zgubljen primer, ali kaj. Res je, da se nikoli nisem rekreirala, v službi pa ravno ne sedim, doma šibam po stopnicah 100 krat na dan, delam kot pač vsak mama, včasih grem na sprehod….no, nisem ravno kar naprej na sedežni..in imam kg ravno prav(vedno sem bila bolj suha kot ne)
S kakim tempom naj delam na orbitreku, da ne bom zgubila volje in bo nek učinek?
Saj vem,da je to dolgoročno, samo da ne zdržim čisto rahlega tempa 15 minut, je pa kriza.
Dobro, hčerka je nekoč trenirala atletiko in ima športno preteklost, samo zdaj ima trenutno 20 kg preveč (saj veste, študenti) pa je še vedno zmogla uro in pol.
Kak nasvet?!
lp efka
p.s.: imam 45 let, če je to važno!

ne pretiravaj,počasi,10 minut pa 10 minut. Jaz sem pred lani celo poletje tekla,ko pa sem šla v jeseni na orbitrek,sem imela trde noge ko t ploh. Torej….sem imela kondicije,očitno pa vse mišice delajo drugače na raznih športnih pripomočkih. Pa še to,zdaj sem tekla na tekalni,sem šla zadnjič tečt ven….in imam spet trda stegna! Kot da sem celo zimo ležala…

Napača. Stopnjujoč program za nekoga brez kondicije ni primeren.

Izberi raje enakomeren tempo ali pa program, kjer je na začetku (cca 2 min) segrevanje, potem pa enakomeren tempo ali pa fitnes program (tukaj sta izmenjaje dve stopnji – na cca 2 min se menja). Pri vseh programih težavnost lahko uravnavaš tudi med vadbo – če je pretežko, znižaš težavnost. Po moje zate zdaj ni pomembno, da bi izbrala ravno veliko težavnost – raje začni zmerno in postopoma podaljšuj čas in težavnost.

Jaz najraje izberem fitnes program – imam dokaj solidno kondicijo in imam naravnano na stopnjo 5/8 (se izmenjujeta). Delam pa 17 minut, pred tem pa 18 minut na sobnem kolesu – torej 35 min vadbe – vsak dan!

Torej – začni z recimo 13 minutami (če so to zmogla), fitnes program ali enakomeren tempo, ne prevelika težavnost in potem dodajaj minute, ko bo rastla kondicija.

V forumu rekreacija je veliko napisanega glede pridobivanja kondicije. Pred vsako vadbo je potrebno mišice ogreti in se na koncu tudi raztegniti – tako so bolečine v mišicah manjše. Če mišice niso razvite, brez bolečin v prvih dneh najverjetneje ne bo šlo.
Jaz ti predlagam takole: 20 minut ogrevanja (od glave do pete, skakanje na mestu, rahlo tekanje,…) 15 minut vadbe na orbitreku in 15 minut raztegovanja. Tako boš lažje zdržala kot 50 minut na orbitreku.

Hvala punce, bom poskusila enakomeren tempo(čerpav tudi ta, ki sem ga izbrala ni imel več kot 1-3-5 in spet 1-3-5 stopnjo).Pa najprej res samo 10 minut, pa pol več..
-samo še to, kdaj naj povečam minute? Vsak teden ali prej?
Lp
efka

New Report

Close