Imam problem s sladkorjem
Nisem prišla po nasvete. Teh poznam že mnogo. Izgovorjenih, napisanih. Enostavno, ko sem slabe volje ali v stresu, komaj čakam, da pojem kaj sladkega. Piškote, čokolade, namaz iz kozarca, … Ko sem v psihološkem stresu. Ali ko čutim, da bi si želela, da bi koga brigalo za moje potrebe, pa ga ne. Takrat se “zadanem” s sladkim. Vem, da je to slabo za možgane. Spet se redim. Mogoče je to v genih, da konstantno posegam po sladkem. Tudi mama mi je že omenila, da jé. In to “prenažiranje” – čeprav ne bi mogla reči, da se ravno prenažiram. Pač pojem piškote do sitega. Ne gledam, koliko gramov. Vem, da je lahko ena čokolada na primer 1.500 kalorij. Ali pa piškoti 300 g ziher nimajo 200 kalorij. Ampak ne gledam na to. Ko si zaželim, poiščem ali grem takoj v trgovino. Ali pa ai kupim prej, ker vem, da bom hlastala po sladkem.
Imam problem s sladkorjem, 14.03.2022 ob 09:11
Nisem prišla po nasvete. Teh poznam že mnogo. Izgovorjenih, napisanih. Enostavno, ko sem slabe volje ali v stresu, komaj čakam, da pojem kaj sladkega. Piškote, čokolade, namaz iz kozarca, … Ko sem v psihološkem stresu. Ali ko čutim, da bi si želela, da bi koga brigalo za moje potrebe, pa ga ne. Takrat se “zadanem” s sladkim. Vem, da je to slabo za možgane. Spet se redim. Mogoče je to v genih, da konstantno posegam po sladkem. Tudi mama mi je že omenila, da jé. In to “prenažiranje” – čeprav ne bi mogla reči, da se ravno prenažiram. Pač pojem piškote do sitega. Ne gledam, koliko gramov. Vem, da je lahko ena čokolada na primer 1.500 kalorij. Ali pa piškoti 300 g ziher nimajo 200 kalorij. Ampak ne gledam na to. Ko si zaželim, poiščem ali grem takoj v trgovino. Ali pa ai kupim prej, ker vem, da bom hlastala po sladkem.
Bolje sladko kot pa tablete, alkihol, mamila. Če ti sladko pomaga , da se bolje počutiš, pač poješ nekaj sladkega. Samo pazi, da ne bo preveč, zaradi kil in zdravja.
Odvisnost od cukra :))
Ne kupuj sladkih stvari, ce ti uspe vsaj 15 dni zdrzat si na dobri poti, da se resis odvisnosti. Jaz ne jem kupljenih sladkarij in sladic (cokolade, keksi, pecivo itd) ko se odvadis bos videla, da ti bo vse to ful presladko, ce bos cez cas probala v usta dat npr kupljen keks, ne bos ga mogla celega pojest. Samo drzat se moras, isto kot tisti ki kadi in zeli nehat. Bo tezko, ampak odvisnosti od cukra se hiteje resis kot od cigaret ali alkohola…
Saj sem rekla, da nisem prišla po nasvete. Sem za vse vaše nasvete že slišala, prebrala in vem zanje. To je psihološko. Če nikomur ni mar zame, zakaj bi bilo meni? Pa jaz moram začutit, da je komu mar zame, ne samo neke floskule, besede, bla bla. Velikokrat pa še od besed nič.
Sem poskusila biti brez sladkorja, 14 dni ali 21, kolikor že, pa je itak spet nazaj isto. Kaj mislite, da nisem že vsega probala?
Ne poznam veliko ljudi, ki ne bi tega delali. Ko smo pod stresom, pred menstruacijo ali med njo, po prepirih, od utrujenosti – si kupiš tisto čokoladico, smokije, nek junk in ga poješ, čeprav veš, da pretiravaš. Mislim, da je to kar utečeno delovanje večine ljudi in malo jih je takih, ki tega vsaj občasno ne počne. Jaz se zaradi tega ne sekiram, ko me prime potreba po sladkem, se nažrem toliko sladkarij, da mi je slabo. Potem mi kakšen teden niti na misel ne pride, da bi jih jedla, takrat skušam več športati, bolj zdravo jesti, potem pa spet pride kakšen dan, ko napadem sladkarije ali hladilnik
to ni v genih, to je odvisnost.
svetujem popolno abstinenco vsaj 2-3 mesece, da se možgani malo resetirajo, potem je lažje in se da živet z zmernimi količinami.
300 g piškotov je 1500 kcal, to je DNEVNA potreba za povprečno žensko in to NI NORMALNO.
to, da si v stresu, pred menstruacijo, itd itd so samo izgovori.
Kakšno strokovno pomoč? Psihoterapevtov primanjkuje. In kaj mislite, da v Sloveniji lahko kar pokličeš psihoterapevta po telefonu za pogovor (ko se mi bo zahotelo sladko), tako kot v ZDA? Nobena pomoč ne bo rešila. Vem, da bi morala športat bla bla. Nič ni enostavno, če si sam. Zakaj se ne bi redila in jedla sladko, če nikomur ni mar? Evo, me že boli glava. Baje je to normalno pri uživanju čokolade.
sonček325, 14.03.2022 ob 11:04
to ni v genih, to je odvisnost.
svetujem popolno abstinenco vsaj 2-3 mesece, da se možgani malo resetirajo, potem je lažje in se da živet z zmernimi količinami.
300 g piškotov je 1500 kcal, to je DNEVNA potreba za povprečno žensko in to NI NORMALNO.
to, da si v stresu, pred menstruacijo, itd itd so samo izgovori.
To, da nekaj ni normalno, ni noben argument. Dejstvo pa je, da skoraj ne poznam ljudi, ki kdaj pa kdaj ne bi zmazali cele škatle piškotov, cele čokolade, vrečke čipsa ali kaj drugega podobnega. Zdravo gotovo ni kaj preveč, gre za slabo navado, ampak verjemi, da ljudje počnemo še vse kaj hujšega
Kaj tocno hoces? Ce ves vse in si najbolj pametna, noces nasvetov, zakaj pises? Da ti pritrdimo? Jah ne, ni normalno, da ob vsakem stresu pozres vse sladkarije doma. Ja, vecina nas ima rada sladko, cokolade, sploh ob menstruaciji ali pms, ampak to ne pomeni, da se vsakic ob stresu vedno naziramo z vsem, kar nam pride pod roke.
V bistvu ves, kaj je tvoj problem, a zavestno rines dalje, ceprav ves, da vpliva na zdravje in kilograme. Pa daj, samo ne vem, zakaj pises.
yram in se ena sta ti dobro napisali. Ko se bos odlocila, se bos. Ce sama sebe ne cenis in ti ni mar zate, kako to pricakujes od drugih? Drugi s tabo delajo tocno tako, kot ti hoces. Zaenkrat pac je tako, saj sama to zelis.
Imam problem s sladkorjem, 20.03.2022 ob 13:36
Ne morem si it narest palačink, ker bi me potem vsi videli. Zdaj jem nutello z žlico in čakam, ko bom lahko šla pečt palačinke. To bo lahko šele zvečer.
Jej čokolado z višjo vsebnostjo kakava, najmanj 70%. Sladkor je v sadju, zamenjaj sladkarije s pomarančami npr.
CrazY FroG
Js pa jem sladko glede na lušte.. ponavad je to bolj takrat, ko se v redu počutim
Frogica, zato tako gasiras in kuris kalorije.
(https://m.youtube.com/watch?v=k85mRPqvMbE&feature=youtu.be)