Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek išči delo, ne službe?!?!?

išči delo, ne službe?!?!?

Ok, vse, ki ste tako pametne, prosim za razlago. Vedno, ko se pojavijo teme o brezposelnosti, se najde nekaj pametnih, ki trdi, naj brezposelna oseba išče delo in ne službe.

Zdaj pa prosim za razlago!

Delo se vedno najde, delo je tudi to, da otrokom in možu ali pa samo sebi skuhaš kosilo. Ampak od tega se ne da živet, ker rabiš denar.

Zato me zanima, ali spodbujate delo na črno? Ali ste mogoče mislile odprtje s.p.? Ker pri slednjem je treba imeti v mislih tudi, da je potrebno na mesec plačati skoraj 300 evrov prispevkov, pa če imaš posel ali ne. Pa še vodenje računov in še kaj se najde. Pa še na neplačnike malo pomislite in potem računajte, koliko morate imeti prometa in prihrankov za golo preživetje.

Ker sem očitno preveč neumna, mi prosim razložite, kaj mislite s tem, da naj oseba išče delo in ne službe! Prostovoljstvo mogoče? Je plemenito in super, ampak položnic ne plača! Tudi mantra, da nekaj časa delaš zastonj, potem te pa, če si dober, zaposlijo, ne drži! Preverjeno v praksi. Zakaj bi plačeval nekoga, ki lahko dela zastonj?

Tudi mene motijo taki slogani, kot so bili včasih: Evropa 2000, gremo (Drnovšek), pa še prej Delu čast in oblast, Čuvajte mi bratstvo i jedinstvo kao zenico oka svog, Mit der Hut in der Hand kommt man durch des ganzes land, Jezus med nami prebiva….KER NATANČNO VEMO, KAKO JE V RESNICI!

Pri meni pomeni delo tudi kaj takega kar ne opravljam z veseljem, ampak iz nuje in je tudi plačano. Tudi samo delo lahko vodi do neke poti, kjer lahko kasneje dobiš redno službo s katero boš zadovoljen.

Služba mi je pa nek pojem, kjer greš z veseljem in tudi samo delo opravljaš z veseljem.
Ja sem nezaposlena in sem delala vmes tudi na tuje napotnice, ja odprla bom s.p., ker imam nekaj denarja na zalogi….upam, da dobim subvencijo….. delo se bo pa tudi našlo. Hvala bogu sem vsestranska in se znajdem po svoje. Pri s.p. je lažje to, da lahko nekaj kar ti ni najbolj všeč sprejmeš za določen čas in vmes iščeš kaj novega. Mislim, da se na ta način poti samo odpirajo… le malo bolj podjeten in fleksibilen moraš biti.

išči delo, ne službo – pomeni dobesedno poglej okoli, začni delat, tudi če ni dobra plača, ni primerna izobrazba.

Tvojega pisanja ne razumem. Pišeš, da si vsestranska. Delala si nelegalno, na tujo napotnico. Torej si za goljufanje države?
Pri s.p. ni vse tako lepo. Tudi službo imaš lahko (danes je to pravilo) za določen čas in vmes iščeš kaj drugega. Boš videla, ko boš želela zaradi polno problemov zapreti s.p. in morala moledovati, naj ti stranke plačajo vse račune!

Razloži mi torej tvojo podjetnost. Malo goljufaš (tuja napotnica), čakaš, da ti država kaj da (subvencije). Ali je “odpiranje” poti?

Če govoriš o plači, potem je to SLUŽBA!

Če govoriš o plači, potem je to SLUŽBA![/quote]

Seveda naj bo delo plačano. A ni nujno, da ustreza tvoji idealni ali želeni zaposlitvi. Mogoče ne ustreza tvoji izobrazbi, željam, mogoče je skrajšan urnik. Ja, mogoče je le nekakšno pogodbeno delo. Mogoče celo na črno. A je delo in je plačano.

Če govoriš o plači, potem je to SLUŽBA![/quote]

Ni nujno, delaš lahko tudi po pogodbi, honorarno, malo tukaj, malo tam …

Služba je pa za 8 ur, vsak dan.

Tvojega pisanja ne razumem. Pišeš, da si vsestranska. Delala si nelegalno, na tujo napotnico. Torej si za goljufanje države?
Pri s.p. ni vse tako lepo. Tudi službo imaš lahko (danes je to pravilo) za določen čas in vmes iščeš kaj drugega. Boš videla, ko boš želela zaradi polno problemov zapreti s.p. in morala moledovati, naj ti stranke plačajo vse račune!

Razloži mi torej tvojo podjetnost. Malo goljufaš (tuja napotnica), čakaš, da ti država kaj da (subvencije). Ali je “odpiranje” poti?[/quote]

In zakaj bi bil problem zapreti s.p.?
Ah dej pač se je treba znajti, če rabiš denar boš pač delal…. pa tudi preko napotnice, če se le da.A jaz goljufam državo….. a joj a veš kok se pokrade raznega denarja v JU, da ne govorim o Bavčarju, Šrotu, Kordežu…itd. NAJLAŽJE JE SEDET DOMA IN JOKCAT, DA NI SLUŽB!!! Ja in tukaj kjer sem delala preko študenta se mi obeta pogodba preko s.p…. pač poznam direktorja in tudi vem, da je reden plačnik. Ja vmes sem tudi kakšno brezplačno uslugo naredila.

Služba – plača.

Avtorska pogodba – honorar. ITD.

Če govorimo o plači, je to služba in pika.

Tiste, ki govorite o tem, da je treba iskati delo, kakršnokoli, ne glede na izobrazbo… Če torej legalno opravljamo tako delo, gre po vsej verjetnosti še vedno za SLUŽBO. Ne glede na ustreznost izobrazbe ali na skrajšan delovnik!

Vas je pa veliko, ki jasno in glasno spodbujate delo na črno. Je to prekršek? Verjetno ne, ampak zamislite se malo! Kako bi zgledalo, če bi jaz revežu dejala, naj gre kaj ukrast v trgovino? Bi bilo to OK? Spodbujate ljudi, da goljufajo državo, potem se pa pritožujete, da ni državnega denarja za zdravstvo, šolstvo … Vem, da se veliko tega denarja pokrade tako ali drugače, vendar zaradi tega ni treba, da še vi spodbujate goljufanje države!

Torej, še vedno čakam, da mi kdo razloži puhlico: Išči delo, ne službe.

…. gremo delat, da ne bomo brez službe ostali ;)))

Ma ubistvu, če še enkrat pomislim je tak stavek namenjen bolj tistim, ki jamrajo, da imajo 7, stopnjo ali višjo in ne dobijo že par let nobene službe v svojem poklicu. Pa jim potem ne pride niti na pamet, da bi iskali kaj drugega, kjer je pač treba se spustiti veliko nižje in poprijeti za vsako delo kljub šolam, faksom… itd.

Mislim da generacija 40 plus razume tole definicijo takole. No, vsaj jaz. 🙂 V socializmu so bile službe, v katerih se je malo delalo. Zato jaz zmeraj poudarim, da ne iščem službe, temveč delo.

Pa še o delu na črno. Samo primer. Imaš redno zaposlitev, z malo plačo in, ker si pošten, imaš registrirano osebno dopolnilno delo, zaslužiš morda s tem okoli 100 evrov mesečno, včasih niti toliko. Plačaš davek in dobro spiš.
In potem se zgodi, da izgubiš redno zaposlitev. Če se želiš prijaviti na zavod za zaposlovanje, dobivati npr. socialno podporo (pač dokler ne najdeš zopet rednega dela), ne smeš imeti prijavljenega osebnega dopolnilnega dela, pa čeprav z njim zaslužiš zelo malo. Ali pa se moraš odreči socialni podpori? Niti z njo (220 evrov), niti z osebnim dopolnilnim delom ( cc. 100 ) evrov ne moreš preživeti.
In kdo je sedaj kriv, oz. spodbuja delo na črno? Če si brezposeln si lahko še tako pošten, pa ti nič ne pomaga.
Ok, ko bi bila neka omejitev koliko lahko zaslužiš, da ti jo potem vzamejo. Resnično ne razumem države, da hoče reveže, pa da delajo na črno. Imeli bi vsaj davek od dopolnilnega dela.

delo, sicer imam s.p., ampak za vsako solato tudi ne izdam računa, zato da je manj davkov za plačat. Že tako je dosti prispevkov in drugih stroškov. Iskanje dela v primeru brezposelnosti, ko si brez denarja, pa zame res pomeni delo na črno, pa naj gre za inštruiranje ali čiščenje. Ne mi rečt, da vam vse vaše čistilke izdajajo račune ali pa inštruktorji vaših otrok. Lahko je moralizirat o delu na črno, če pa nimaš zaposlitve (službe), pa je iskanje dela in zaslužka na tak način vseeno boljše, kot pa čepeti doma in jamrati.

Mislim da generacija 40 plus razume tole definicijo takole. No, vsaj jaz. 🙂 V socializmu so bile službe, v katerih se je malo delalo. Zato jaz zmeraj poudarim, da ne iščem službe, temveč delo.

[/quote]

Sama imam manj kot 40 let, pa ne razumem. Delo je marsikaj, tudi neplačano.
Služba pa pomeni neko pogodbo, neko obveznost z obeh strani.

Zakaj se ljudem teži, naj iščejo delo? Kaj je narobe s tem, da iščejo SLUŽBO? Zakaj se pri slednjih predpostavlja, da iščejo samo tisto, kar je zihr, kar ustreza njihovi izobrazbi, kjer se malo ali skoraj nič dela?! To je kar neka mantra na MONu zadnje čase!
Služba je čisto OK izraz, kjer se ve, da obstajajo pravice in dolžnosti!

Torej, še vedno čakam na kak pameten odgovor!

Pišeš zelo jezno, marelica. Kot da ti kdo kaj hoče. Jaz sem mislila razložit, pa ne vem a nočeš razumet ali kje je problem.
No, glej, služba zahteva določene pogoje (ja, tudi pravice dobiš), delo pa pomeni da dobesedno zagrabiš neoziraje se od vsega, samo da zaslužiš. In lahko s faksom pucaš WCje ali obiraš jagode. Nasvet, ne išči službe je mišljen, ne glej ozko, le po razpisih, le primerno tvoji izobrazbi, izkušnjam itn itn – ker ne boš ničesar dobila. Če rabiš denar, išči delo.
OK?

To, da si s faksom zaposlena kot čistilka, je še vedno SLUŽBA. Ko nekomu rečete, naj gleda tudi stvari, ki niso primerne njihovi izobrazbi, še vedno govorimo o SLUŽBI! Česa potem jaz ne razumem?

Ali je za vas služba samo tisto, kar je primerno pridobljeni izobrazbi? Čudno si razlagate besede! Priporočam branje SSKJ.

Jezno pa pišem zato, ker imam polno glavo raznih puhlic! Ker jih srečujem na vsakem koraku, ker imajo ljudje polna usta nasvetov, kot so dodatno izobraževanje, izzivi, prostovoljno delo, bla bla … Zaposlijo te pa večinoma samo prek vez, znanja in dobro delo gor ali dol!

Na koncu pa še tistemu, ki pošteno pove, da išče SLUŽBO, očitate, naj išče delo?! Kaj je to?

Jaz mislim, ko rečem komu IŠČI DELO NE SLUŽBE konkretno to:

delo – delavec – delati karkoli – plača

služba – uslužbenec? – malo ali nič delati – plača

Ne, služba zame ni samo tisto kar je primerno moji izobrazbi. je pa dejstvo, da ko gre ven razpis za neko delovno mesto, so navedeni pogoji za sklenitev delovnega razmerja. Pri “delu” na splošno pa teh (formalnih) pogojev ni – je le volja, da delaš.

Ok, sem pogledala SSKJ; pravi:
slúžba -e ž (ȗ) 1. delo na podlagi delovnega razmerja

Mi ti torej govorimo, da lahko delaš tudi po kakšni pogodbi, ja, tudi na črno. Da ni kriterij, da dobiš pogodbo o zaposlitvi in skleneš delovno razmerje z delodajalcem.

Končujem debato.Sem mislila, da res ne veš, sedaj končno dojemam, da se le malo sproščaš…..

Slovar slovenskega knjižnega jezika:
slúžba – delo na podlagi delovnega razmerja

Od kdaj pomeni SLUŽBA nič delati?!?!?! Kar spreminjate besede. Obup!

Oprosti, ampak nič se ne sproščam. Se samo sprašujem, ali je z mano kaj narobe, ker NE DOJAMEM, resnično.

Ne morem razumet, da človeka, ki pove, da išče SLUŽBO, takoj napadejo, da naj išče DELO, ne službe. Pa kaj je narobe s folkom? Normalno, da si človek želi dela v nekih zakonskih okvirih! A ni to normalno? Kaj je narobe s tem, da si človek ne želi delat na črno? Zakaj je iskanje službe negativna stvar?
Sicer pa lahko kmalu pridemo do tega, da bomo vsi delali za hrano in streho nad glavo. Kako so že rekli temu v zgodovini?

Služba je arhaičen izraz iz nemščine (služiti, služabnik služinčad) in nas označuje za Sclave – sužnje. Zato (Dienst – dnina, Arbeit macht frei) bi se morali teh spačenk znebiti!

služba je da nekej zaslužiš, al pa ne, delo pa da nekej delaš pa da zaslužš al pa ne

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Neoliberalizem, ki se ga Slovenci gremo zadnjih deset let, je zlasti mlade že tako ali tako potihem pripeljal v položaj, kjer so tisti, ki dobijo pogodbo za pet let, smatrani kot srečneži, pogodba za nedoločen čas je pa zadetek na tomboli. Zaskrbljujoče je pa dvoje. Prvič to, da se tej kompletni demontaži socialne varnosti ne uprejo mladi kot skupina. In drugič, da se starši te mladine kot skupina ne uprejo temu, da so praktično prisiljeni v položaj, kjer morajo podpirati svoje odrasle otroke, namesto da bi bilo obratno.

Draga Janis,

Dokler se boste rajši zavzemali za pedre in lezbijke, azilante, kadilce in drugo svojat, bomo vedeli, da vas prav malo briga, kako je v Sloveniji v resnici.

New Report

Close