Razkrivamo trike, ki upočasnijo staranje!

29. januar 2024

Razkrivamo trike, ki upočasnijo staranje!

29. januar 2024
Foto: Instagram @roseandmusc

Razkrivamo trike, ki upočasnijo staranje!

29. januar 2024
Foto: Instagram @roseandmusc

Kaj bi morali opustiti in katere navade usvojiti, če želite še dolgo v jesen življenja ohraniti čim bolj mladosten videz?

Imate občutek, da kreme, ki obljubljajo večno mladost, ne opravljajo svojega dela? Morda se odgovor ne skriva v premalo učinkovitih kremah, ampak v izbiri napačnega življenjskega sloga.

Nekatere stvari bi morali opustiti, druge pa usvojiti, če želite še dolgo v jesen življenja ohraniti čim bolj mladosten videz.

Navade, ki prezgodaj postarajo

Od vseh nezdravih ali celo škodljivih razvad je na prvem mestu kajenje. To povzroča hitrejše staranje kože, nastanek gub, obarva zobe ter slabo vpliva na srčno-žilni sistem. Poleg tega kajenje povzroča tudi nastajanje tistih najbolj zoprnih drobnih gubic okoli ustnic, ki jih niti vbrizgavanje tkivnih polnil za povečanje ustnic ne more dolgoročno rešiti.

Še večjo škodo si delate, če kadite tanke cigarete, saj morate pri tem početju ustnice še bolj stiskati. Enak (negativen) vpliv na videz okolice ustnic ima redno pitje pijač po slamici, ki povzroča nastanek navpičnih gubic.

Sladki hrani se težko odpovemo, saj deluje tolažilno, še posebej, ko smo nekoliko depresivni. Zaprija nam tudi, ko je hladno vreme, saj telo takrat kar kliče po dodatni energiji in zalogi maščobe. Vendar pa sladkor poveča tveganje nastanka sladkorne bolezni, srčnih bolezni in prekomerne teže, prav tako pa je dokazano, da uživanje sladke hrane poškoduje kožna vlakna, ki so odgovorna za napet in sijoč videz obraza.

Foto: Pexels

Sladkor v telesu sproži proces glikacije, zaradi česar se sladkorji vežejo na proteine v kolagenu in elastinu; posledica je, da se koža bistveno hitreje stara. Vpliv sladkorja na pospešen proces staranja je najbolj opazen po 35. letu in se nato le še povečuje. Prav tako opustite pretirano soljenje hrane; natrij v telesu veže nase vodo in povzroča občutek napihnjenosti, zato lahko obraz dobi otekel videz, pod očmi pa se pojavijo mešički.

Alkohol uživajte zmerno, saj pretirano uživanje alkohola prav tako skazi videz obraza (ta postane otečen, kapilare na obrazu pokajo, polt postane vidno nezdrava in sivkasta, gube se poglabljajo).

Foto: Instagram @hannaschonberg

Usvojite te zdrave navade

Uživajte več antioksidantov, saj vitamina B in E varujeta kožo pred škodljivimi prostimi radikali, ki okvarijo elastin in kolagen v koži. Antioksidanti se ne skrivajo le v sadju in zelenjavi, ampak tudi v rdečem vinu, en kozarec na dan bo ravno prava mera. Uživajte več prebiotikov, ki slovijo po protivnetnih učinkih, ugodnemu delovanju na prebavo in delujejo proti prezgodnjemu staranju. Vsebujejo jih kislo zelje, gobe, tempeh in kimči.

Uživajte več beljakovin. Beljakovine so osnovni gradnik življenja, v organizmu se razgradijo v aminokisline, ki jih telo uporabi za rast novih celic in popravilo poškodovanih. Ker jih prebavljamo dlje kot ogljikove hidrate, nam dlje časa dajejo občutek sitosti. Športnice, nosečnice in doječe ženske bi morale zaužiti še več beljakovin.

Najdete jih v belem mesu, recimo perutnini, jajcih, pa tudi v številnih stročnicah in vrstah zelenjave. Redno uživanje beljakovin pomaga do lepše kože, bolj zdravih in bleščečih las ter vitkejše in bolj mišičaste postave. Pomagajo namreč graditi in ohranjati mišično maso, ki se z leti žal hitro manjša.

Uživajte tudi več maščobnih kislin omega 3, saj te spodbujajo vsrkanje ključnih vitaminov iz hrane in znižujejo tveganje za boleznimi srca in ožilja. Vplivajo pa tudi na kožo, saj uživanje zdravih maščob pomaga kožo ohranjati mladostno, mehkejšo in preprečuje vnetja, vključno z mozoljavostjo ter luskavico oziroma drugimi vrstami dermatitisa.

Poleg tega pijte več vode – vsaj liter in pol do dva dnevno.

Foto: Instagram @fakander

Ženske po 30. letu vsako desetletje izgubijo pet odstotkov mišične mase. Zaradi propadanja mišične mase, ki je povezano s kronološkim staranjem, je naslednji nasvet samoumeven: začnite telovaditi in se redno rekreirati. Res je, lenoba je človekov naglavni greh, toliko prijetneje je ležati na toplem, na udobnem kavču, a ker mišice z leti propadajo, bi morali z leti telovaditi več, ne manj. Posebno pozornost namenite vajam za povečanje mišične mase, ženske morajo delati zlasti na moči rok, mišicah zadnjice, stegen in trebuha.

Naslednji nasvet se tiče spanja: starejši ko ste, bolj bi morali skrbeti, da dobite dovolj kakovostnega spanca. Nasvet o vsaj 7 do 8 urah spanja dnevno ni iz trte zvit. Naučite se tudi sprostitvenih tehnik, ki vam bodo pomagale, da se laže spopadate z vsakodnevnim stresom v službi in doma.

Bonus trik: navadite se spanja na hrbtu. Zakaj? Spanje na boku pospešuje povešanje prsi in povzroča globje gube na strani obraza, ki je pritisnjena ob vzglavnik. Obenem pa spanje na hrbtu lahko olajša že prisotne bolečine v vratu in križu ter deluje tudi proti dvigovanju želodčne kisline in spahovanju. Če si lahko privoščite, kupite svileno posteljnino in svileno preobleko za vzglavnik, saj dotik svile deluje pomlajevalno na kožo in na lase.

Foto: Pexels

Spremenite režim nege kože

Tako zjutraj kot zvečer očistite obraz, saj le očiščena koža lahko sprejme in vsrka negovalne izdelke. Po 30. letu redno uporabljajte ne samo vlažilce, ampak tudi serume za obraz, negi telesa pa posvetite še več pozornosti; uporabljajte dermatološke losjone za telo z dodano hialuronsko kislino.

Po 35. letu, najkasneje po 40., začnite uporabljati kreme in pripravke z retinoidi (to je derivat vitamina A, ki pospešuje obnavljanje celic, pospešuje tvorjenje kolagena in dobesedno pomlajuje kožo).

Ker hrbtišče rok najbolj izdaja našo starost, negi rok po 30. letu posvetite še posebno pozornost; redno uporabljajte kreme za roke, te naj vsebujejo UV zaščito, sem in tja jim privoščite tudi negovalno masko ali toplo oblogo iz voska za mehkejšo kožo.

Foto: Pexels

Eden najboljših antiaging ukrepov je redna uporaba krem za zaščito pred UV žarki. Dokazano je, da se koža, zaščitena z varovalno kremo proti UV žarkom, stara nekajkrat počasneje kot tista, ki je izpostavljena nesumiljenim sončnim žarkom, ti so eden največjih krivcev za prezgodaj star videz kože. UV žarki povzročajo nastajanje pigmentnih madežev in nastanek gub, že obstoječe tanke gubice pa le še poglobijo.

Posebej skrbno po 35. letu negujte kožo dekolteja in vratu. Ta dva sta poleg rok najbolj izdajalska in se najhitreje starata, saj je koža tu tanjša in bolj občutljiva. Vrat in dekolte zavarujte s kremo z UV zaščito, še posebej poleti. Videz pigmentnih madežev, peg in lis lahko ublaži tretma z laserjem v dermatološki ordinaciji. Po 30. letu pa začnite uporabljati tudi serume za bolj napeto kožo prsi in dekolteja ter vratu. Na ta način povečate ali vsaj ohranite kapital vaše mladosti.

Foto: Pexels

Skrbite za zdrave zobe

Dostikrat lahko slišimo, da se bolezen začne v ustih. Karies in druga vnetja v ustni votlini vplivajo na sistemsko zdravje celotnega organizma. Če pustimo bolezni ob strani, neurejeno zobovje in pomanjkljiva higiena nas tudi navidezno precej postarata.

To velja ne samo za manjkajoče zobe, ampak tudi za take, ki so zaliti s temnimi amalgamskimi zalivkami, poleg tega nam rumeno obarvani zobje z oblogami dajejo starikav videz. Investirajte v zdrav nasmeh, popravilo zob in njihovo beljenje ter redno odstranjevanje zobnih oblog pri zobni higieničarki. To je veliko pomembneje od tega, da vozite recimo dober avtomobil ali greste na eksotično potovanje.

Foto: Pexels

Obarvanim zobem se lahko izognete tako, da nehate kaditi, da uporabljate belilne (neabrazivne in neagresivne) kreme za zobe ter redno ščetkate in nitkate zobe, še posebej pa po uživanju kave in vina ter hrane, ki je bila začinjena s sojino omako.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close