Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Investicija večje količine denarja

Investicija večje količine denarja

Zanima me “mindset” slovenskih ljudi s povprečnim znanjem investiranja, kam bi “vtaknili” prejet miljon eur. Za nekatere je to ogromno denarja, za druge niti ne. Eni bi si kupili luksuz (za določen čas), drugi pokrili stare grehe in naložili za prihodnost, itd.

Zato postavimo neke osnovne temelje, preden dobimo miljon.

Ste v zakonu (mož, žena), imate vsaj enega otroka, ki še ni polnoleten, stari ste med 35 in 50 let. Oba zaposlena, rešen stanovanjski problem, brez kreditov.

Torej v teoriji vam dodatni denar ne reši osnovnih eksistenčnih problemov, ker jih imate že rešene. Zaslužite dovolj za sproti, mogoče še kaj daste na stran, lahko si tudi kaj privoščite.

Dobite 1 miljon eur. Kako in kam bi jih razporedili, investirali, zapravili?

Moje razmišljanje trenutno:

Na začetku ne zapravim ničesar od tega miljona (najprej si itak vzame kaj država in banke). Potem bi razmislil kako razpršiti denar med manj tvegane in bolj tvegane variante, pojma nimam katere to so trenutno (skladi, delnice, razni bitcoini, investicija v nepremičnino, zemljo,..). Predvsem bi razmišljal kako investirati, da se ne bi preveč dotikal osnove in bi lahko porabljal le obresti/pozitivo.

Kakšne so vaše ideje?

hahaha

jaz sem jih že parkrat zapravila v neko investicijo, ki bi jo naredila in imam že vse razdelano, kako in kaj.

samo kaj, ko tistega milijona ni in ni

😀

milijon ni tak težko zapravit 😀

Razmišljaš pravilno, zdaj te samo zanima, v katere sklade vložiti? To pa ne vemo. Denar razpršiš po čimveč kanalih.

.https://youtu.be/eQjmMo7go0A

Polovico (500k) v razlicne tuje sklade (tuje zato, ker nimajo nabitih vstopnih in izstopnih stroškov, kot naši),  250k v eno manjše stanovanje za oddajo, 100k v kriptovalute, nekaj zlatih kovancev in lističev, ker so “premični”  in jih v sili lahko vzameš s sabo.

Tako nekako.

Trenutno se najbolj splača vlagat denar je v prostitucijo. V Ukrajinke.

V znanje.

Pri tej (realni) inflaciji (15%) je potrebno vedeti, da bo ta miljon realno vreden le 850k naslednje leto, leto kasneje 780k in tako naprej.

Na srečo nas je večina prišla do miljona tako da smo 10+ let investirali v znanje, vmes tudi precej izgubili. Vse ostalo so “loto winnerji”, za katere je dokazano da v letu ali dveh ostanejo brez vsega.

kaki 15% inflaciji a si ti nor! letna inflacija je med 2 in 5%.

če je delovna doba 40 let in zaslužiš/ali ti ostane 1000€/mesec

potem je to 480 mesecev x 1000€= 1/2 MIO €

se pravi, če dons dobim 1MIO in če nisi mlajši od 40 let, se vsedeš dol in vsak mesec zapraviš 1000€. kolikšen % upokojencev ima dons po 1000€??

Glede na to, da gre osebi hipotetično že dobro in je v srednjih letih, je zase poskrbela že precej bolje kot večina.

Vlagati v znanje je tako precej mimo nasvet (oz. to itak lahko počneš že sedaj), saj je oseba to že storila, je v dobri službi ali svojem podjetju, itd. Dobro je vlagati v nekaj, kar bo prineslo dovolj za luksuz sproti in naložbo za krizne čase/prihodnost.

Jaz bi vsaj polovico razporedil v dokaj varne sklade. Katere, je res težko reči in koliko bo penalov, da jemlješ + ven vsako leto. Potem bi kaj dal v plemenite kovine (fizično) in v najet sef. To je nekaj kar lahko zagrabiš kadarkoli in načeloma drži ceno dobro oz. raste.

Z nepremičnino se ne bi ukvarjal, ker najem ne prinese dosti, je pa veliko dela z obnavljanjem, delo, morebitni davki, itd. Bi razmislil o kaki zemlji kje ali pa iskal sproti kakšno priložnost.

Splača se investirati tudi vase v smislu uresničevanja kakšne poslovne ideje ali vlaganju v kakšno. Nekaj za dušo, a hkrati opcija za dober plus.

Nikakor pa brezglavo v nakup dragih avtov in drugega luksuza, ki takoj izgubi vrednost. Če že, potem potovanja, ki polnijo srce in dušo.

V takih primerih bi jaz gledal v tujino in iskal poslovne priložnosti za investiranje. Vem, da je tvegano, a pri tem znesku si lahko privoščiš recimo 10% sredstev naložiti zelo tvegano. Torej nekje 100k imaš na voljo za “kockanje”.

Iščeš ljudi z zelo dobro poslovno idejo, ki iščejo kapital za zagon. Vložiš v njih, v idejo, lahko le kot investitor ali celo kot svetovalec/delavec. Izpogajaš dobre pogoje vračanja denarja in % dobička in upaš na najboljše. Kje iskati te ideje in ljudi je drugo (najtežje) vprašanje?

Druga opcija je iti s 100k v tvegano trgovanje z delnicami, bitcoini in drugimi hitrimi metodami. Kako in kje to kupovati zopet ne vem, verjetno so tu posredniki, ki spet služijo.

Po domače povedano, bi jaz do nekje 800k vložil v zelo stabilne sklade, kovino, itd in s tem računal, da na dolgi rok ne izgubim preveč ali nekaj malega dobim, ne bi si pa obetal ogromno plusa vsako leto (ali pač?).

Do 200k pa bi šel all in v tvegane posle in ali vse izgubil (in vsak poizkusil) ali pa mogoče celo enormno dobil.

Kaj točno bi ti vzela banka? Če dobiš milijon na lotu, plačaš davek od dobitka na igre na srečo. Če dobiš milijon od umrle tete, plačaš davek na dediščine in darila. Če si iz podjetja izplačaš dividende v višini milijon, plačaš dohodnino na kapitalske dohodke. Če dobiš milijon nagrade v službi, predvidevam da govoriš o netu, ti država nič ne vzame, ker je že od bruta odvedla davke in prispevke.

Kje je tukaj banka? Kaj točno banka vzame?

Drugače pa je zelo odvisno od ljudi, kot sam ugotavljaš. Marsikdo bi s tem milijonom, ki res ni velik znesek, zapravil za kakšno leto luksuza, nato pa nazaj na povprečno plačo ali celo socialko. Če želiš, ti milijon zapravim v enem dnevu;)

Ampak kaj bi res jaz? Nekaj domačim, nekaj v dobrodelne namene, nekaj res “luksuz”, torej kakšno potovanje, morda celo kakšna nepremičnina v tujini, najbrž tudi res luksuz, tj nakup kakšnih stvari, ki so mi všeč, a so trenutno izven mojega cenovnega ranga, nekaj pa v razne razpršene naložbe, od bolj do manj tveganih. Nedvomno ureditev obstoječe nepremičnine, morda celo postavitev nove. No, pa smo zapravili več od tega milijončka:)

Kaj ti bo milijon, da ti lezi nekje v nekih skladih in kriptovalutah?

Ceprav imas redni dohodek in zivis normalno, je milijon veliko denarja.

Ce ga ne uporabis za spremembo svojega zivljenja, dzabe ti! Samo nerviras se in spremljas trge in preracunavas, ce imas se vedno milijon, imes vec ali manj…

Glede na to, da nisem sama, ampak imam druzino, bi bil seveda nujen posvet z vsemi clani, da bi zadovoljili zelje in potrebe vseh. Imam nekaj idej, kako bi si spremenili zivljenje, kazero bi uresnicili, je pa odvisno od vseh druzinskih clanov.

Mene pa zanima kam naložiš miljon še preden se odločiš kaj boš z njim? Na banko na TRR oz. nek vzporedni račun? Nimajo banke že kakšnih penalov za tak znesek, itd.?

1/2 v delnice, ki izplačujejo dividende

1/4 v stanovanje za oddajo,

1/4 v zlato

Po tej formuli nisem zapravil niti 1€ od tega miljona, mi pa že naslednji dan začne nositi denar

Če bi jaz dobila milijon, bi poskrbela, da čez 10 let ne bi imela manj kot milijon, ampak več. Ni druge filozofije.

Kam se da denar vložit, da ni tvegano in imaš nek donos, je pa znano.

Odgovor na objavo uporabnika
gfkldpčč, 04.04.2022 ob 11:07

Če bi jaz dobila milijon, bi poskrbela, da čez 10 let ne bi imela manj kot milijon, ampak več. Ni druge filozofije.

Kam se da denar vložit, da ni tvegano in imaš nek donos, je pa znano.

Ja? Povej več?

Peter444, 04.04.2022 ob 10:59

1/2 v delnice, ki izplačujejo dividende

1/4 v stanovanje za oddajo,

1/4 v zlato

Po tej formuli nisem zapravil niti 1€ od tega miljona, mi pa že naslednji dan začne nositi denar

pametno poldek,

imel boš na koncu 3MIO, rit ti bo brisala pa ukrajinka.

a ga  boš s  sabo v grob nesu?

Delnice so tvegana naložba, sploh v današnjem času, ko ti Covid neumnost, vojne in podobno lahko vse hitro obrnejo na glavo. Mogoče raje večino v sklade in manjši del v delnice.

Zlato je ok na daljši rok zaenkrat ali kakšna druga kovina.

Stanovanje pa čisto odvisno od lokacije in stanja. Dajanje v najem danes ne prinese veliko denarja. Stroški so pa lahko visoki, tako zaradi obnove, nesreč, zavarovanj, davkov, itd.

Ja saj se ne gibajo vse delnice vedno skupaj v isto smer. Prejšnja leta je prosperiral tehnološki sektor, ki zdaj tone. V preteklih letih so surovine stagnirale, zdaj letijo v višave. Treba se je znati it to igro in slediti trendom

Jebeš naložbe. Z dvemi tisočaki mesečno bi mirno živel do konca svojih dni.

kaskader, 04.04.2022 ob 12:00

Jebeš naložbe. Z dvemi tisočaki mesečno bi mirno živel do konca svojih dni.

Če naložiš 500k v tuje sklade, pa špilaš na varno (se pravi ne preveč “dinamično” , bolj “uravnoteženo”) , lahko realno dobiš med 5 in 20 % dobiček, v povprečju okoli 10%.

To je od 500k po tamalem 50 jurjev na leto, ali več kot 4000 na mesec. Plus glavnica ti ostane.

Sedaj ko vse jemlje hudič, pač res ni pametno investirat velike vsote denarja.

Sam povem, 04.04.2022 ob 12:18

Sedaj ko vse jemlje hudič, pač res ni pametno investirat velike vsote denarja.

Je bolje imeti v štumfu ali celo nič? 🙂

Polde 378, 04.04.2022 ob 11:48

Delnice so tvegana naložba, sploh v današnjem času, ko ti Covid neumnost, vojne in podobno lahko vse hitro obrnejo na glavo. Mogoče raje večino v sklade in manjši del v delnice.

Zlato je ok na daljši rok zaenkrat ali kakšna druga kovina.

Stanovanje pa čisto odvisno od lokacije in stanja. Dajanje v najem danes ne prinese veliko denarja. Stroški so pa lahko visoki, tako zaradi obnove, nesreč, zavarovanj, davkov, itd.

:=== V delnice ne, v sklade pa. Kaj pa misliš, da je v skladih? Štruce kruha? :))

Ena možnost je tudi špekulacijski nakup neke dobrine, ki jo lahko takoj ali kasneje prodaš z dobrim profitom.

Tu mislim predvsem kakšne zbirateljske kose (ure,..), ki jih je težko dobiti. Greš v vrsto pri urarjih za določen kos in ko/če ga dobiš, gre običajno lahko zelo hitro za veliko več denarja. Je pa seveda potrebno vedeti kateri kosi to so, nakup je problematičen, itd. Ampak kot ideja.

Nek del denarja bi vsekakor lahko služil kot “Kreativna” tvegana naložba.

New Report

Close