Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ženske, kdaj se začne PREDmenopavza?

Ženske, kdaj se začne PREDmenopavza?

Kakšne izkušnje imate, drage ženske? Pri katerih letih se pričnejo simptomi predmenopavze? Hvala.

Ene obliva ze pri 40ih, ene pri 50ih se ne obliva, nekatere pa nikdar ne oblivajo vrocinski valovi.

Dejansko pa se tam po 40. zacnejo kazat dolocene spremembe, take ali drugacne, zacnes opazat, da se telo pripravlja na meno in starost.

Odgovor na objavo uporabnika
vsaka po svoje, 10.05.2022 ob 11:24

Ene obliva ze pri 40ih, ene pri 50ih se ne obliva, nekatere pa nikdar ne oblivajo vrocinski valovi.

Dejansko pa se tam po 40. zacnejo kazat dolocene spremembe, take ali drugacne, zacnes opazat, da se telo pripravlja na meno in starost.

res je, naprimer vročinski oblivi, pa hladni oblivi znoja, pa menstrualni problemi, pa marsikaj, vse to od 40 leta dalje?

Men se je zacel pri 42.

Kak mes ni bilo m.

Potem spet redno,potem spet brez. In tako kake 2 do 3 leta. Pol je vdarlo na polno.

Lpi, 10.05.2022 ob 11:29

Men se je zacel pri 42.

Kak mes ni bilo m.

Potem spet redno,potem spet brez. In tako kake 2 do 3 leta. Pol je vdarlo na polno.

od kdaj do kdaj je torej PREDmenopavza? In kdaj potem pride MENOpavza?

Jaz imam telesne spremembe odkar sem 40, danes pa sem  45

vročinski oblivi in problemi, 10.05.2022 ob 11:19

Kakšne izkušnje imate, drage ženske? Pri katerih letih se pričnejo simptomi predmenopavze? Hvala.

verjetno vsaka po svoje?  :-/

razliko če kdo razloži prosim, 10.05.2022 ob 11:31

od kdaj do kdaj je torej PREDmenopavza? In kdaj potem pride MENOpavza?

Jaz imam telesne spremembe odkar sem 40, danes pa sem  45

Pred menopavza je, dokler imas se menstruacijo, a so ze spremembe.

Menopavza pa takrat, ko menstruacije nimas vec, a se ti hormoni se vedno fuzlajo in nisi se dosegla starostnega ravnovesja.

Sem 45, obliva me noro, k sreci sam na dolgi bolniski, ce ne bi se mi utrgalo.

Pa imamo zenske vedno nekaj

Imam prijateljico, ki je bila v meni pri 25ih in eno ki je prišla v meno pri 38. To so izjeme na srečo. Ne privoščim nikomur.
Moja mami je bila v meni pri 53 (znake je imela takrat), pri 52 je še zanosila. Jaz sem pri skoraj 44ih rodila drugega otroka, sem v predmenopavzi že kakšno leto (stara 49 let). Nimam pa nobenih znakov, razen malo bolj nerednih menstruacij (prej striktno na 30 dni, sedaj včasih 30, včasih 35), povedali na pregledu da sem. Prijateljice mojih let so tudi večinoma v predmenopavzi, ena je že menda v meni. Sestra pri 46ih še nič, vse redno.

7624, 10.05.2022 ob 12:16

Sem 45, obliva me noro, k sreci sam na dolgi bolniski, ce ne bi se mi utrgalo.

Pa imamo zenske vedno nekaj

a menstruacijo imaš, če si v predmenopavzi?

Pa ej, potem sem jaz v predmenopavzi od prvega poroda dalje pri 30.letih?!? Prej sem imela točno kot ura, po prvem porodu nič več. Pa krajše, pa daljše obdobje, pa obilnejša, pa malo manj,…po drugem porodu enako dalje… Po petnajstih letih nobenih bistvenih sprememb od prvega poroda dalje. Potim se od nekdaj precej. Kaj pa vem, staram se pač. To, da imam menstro na od 20 pa do 28 dni pač ni nič posebnega. Tako je že 15 let. Ne vem, zakaj se ene tako zelo obremenjujete s tem ali imate res hude težave?  Ali ste samo pač malo bolj občutljive?

Mene meče od ene 35ga leta, anksioznost, glavoboli, neredne menstruacije, slabost, utrujenost, brezvoljnost, občasni vročinski valovi, nobenega libida…pi zdravniku so mi rekli, da imam PCOS, ki ima podobne znake kot perimena, tko da ne vem kaj je od česa, ampak je vsak let huje!

…a ej imela katera obdobje, ko je imela v enem mesecu 2 krvavitvi; vmes se mi je 2 zaporedna meseca zgodilo, da sem v razmaku 10 dni po dvakrat perilo dobila …sedaj je spet mesečna normala, upam, da je bilo tole samo “epizoda” ..

hitin, 10.05.2022 ob 13:58

Pa ej, potem sem jaz v predmenopavzi od prvega poroda dalje pri 30.letih?!? Prej sem imela točno kot ura, po prvem porodu nič več. Pa krajše, pa daljše obdobje, pa obilnejša, pa malo manj,…po drugem porodu enako dalje… Po petnajstih letih nobenih bistvenih sprememb od prvega poroda dalje. Potim se od nekdaj precej. Kaj pa vem, staram se pač. To, da imam menstro na od 20 pa do 28 dni pač ni nič posebnega. Tako je že 15 let. Ne vem, zakaj se ene tako zelo obremenjujete s tem ali imate res hude težave?  Ali ste samo pač malo bolj občutljive?

Nisem obremenjena, na srečo tudi nimam nekih težav, sem pa pozorna na dogajanja v svojem telesu.

Po 40. sem opazila več otekanja, bolj suha koža, suhe oči, bolečina v eni dojki, običajni pms znski oslabljeni, zato pa boleče in napete dojke recimo vztrajajo po 2 cikla skupaj, menstruacija bolj pogosta in bolj švoh, pa še kaj bi se našlo.

Če katera misli, da nima nobenih znakov, naj se zamisli, koliko sploh pozna svoje telo.

Stara sem 49, pred nekaj meseci je ginekolog glede na izvide ocenil, da mi hormoni še vedno dobro delajo za moja leta in da zaenkrat mene ni videt.

Mene je okrog 40 zacelo po malem v sklepih bolet.. Je trajalo par let, pri 44 sem bila ze brez menstruacije.. Brez kakrsnihkoli drugih simptomov. Zdaj sem 46.

Tisto sem pa ze zgubla pred 2 leti. Mela operacije na rodilih.

Kot pravim sem se resla menstruacije pa kontracepcije, zdaj pa valovi pa hormoni na polno 😉

sem pozorna, 10.05.2022 ob 14:15

Nisem obremenjena, na srečo tudi nimam nekih težav, sem pa pozorna na dogajanja v svojem telesu.

Po 40. sem opazila več otekanja, bolj suha koža, suhe oči, bolečina v eni dojki, običajni pms znski oslabljeni, zato pa boleče in napete dojke recimo vztrajajo po 2 cikla skupaj, menstruacija bolj pogosta in bolj švoh, pa še kaj bi se našlo.

Če katera misli, da nima nobenih znakov, naj se zamisli, koliko sploh pozna svoje telo.

Stara sem 49, pred nekaj meseci je ginekolog glede na izvide ocenil, da mi hormoni še vedno dobro delajo za moja leta in da zaenkrat mene ni videt.

To je pač normalno staranje, nobena posebnost. Zakaj je sploh potrebno to jemati kot nekaj posebnega? Koža suha, oči? Ja, normalni znaki staranja. Boleči sklepi? Itak. Menstra je lahko močnejša, lahko šibkejša, pogostejša, redkejša, neredna… vse normalni znaki staranja. Boleče dojke? Enkrat bolj, drugič manj, sploh če so fibrcistične…ene imamo “srečo”, da to doživljamo celotno obdobje… Ja, staramo se. Pa ni nič groznega. 🙂

ahmm, 10.05.2022 ob 14:14

…a ej imela katera obdobje, ko je imela v enem mesecu 2 krvavitvi; vmes se mi je 2 zaporedna meseca zgodilo, da sem v razmaku 10 dni po dvakrat perilo dobila …sedaj je spet mesečna normala, upam, da je bilo tole samo “epizoda” ..

Imam vmesne krvavitve že ene 12 let. Če bi želela zanositi, bi bile lahko težave. Ker pa sem že oddelala svoje na tem področju, je pač tako. Tista vmesna krvavitev je šibka, tako da ni težav. Bi bilo pa zoprno, če bi bila res močnejša, ja.

staranje655, 10.05.2022 ob 14:44

Imam vmesne krvavitve že ene 12 let. Če bi želela zanositi, bi bile lahko težave. Ker pa sem že oddelala svoje na tem področju, je pač tako. Tista vmesna krvavitev je šibka, tako da ni težav. Bi bilo pa zoprno, če bi bila res močnejša, ja.

Hvala za deljenje mnenja. Obakrat so bile šibke, jih imam sicer v zadnjih letih komaj kaj, na sreco tudi v preteklosti ne ‘potokov’, a obilnejše kot zadnja leta le. Pa nekoliko boleče so bile, zadnja leta samo ‘najava’ v prsih, brez ‘šravfanja’, tako da sem med srecnicami…

staranje655, 10.05.2022 ob 14:41

To je pač normalno staranje, nobena posebnost. Zakaj je sploh potrebno to jemati kot nekaj posebnega? Koža suha, oči? Ja, normalni znaki staranja. Boleči sklepi? Itak. Menstra je lahko močnejša, lahko šibkejša, pogostejša, redkejša, neredna… vse normalni znaki staranja. Boleče dojke? Enkrat bolj, drugič manj, sploh če so fibrcistične…ene imamo “srečo”, da to doživljamo celotno obdobje… Ja, staramo se. Pa ni nič groznega. 🙂

Pravim, da zaenkrat nimam nekih tezav.

So pa spremembe, ki so se pojavile po 40. letu in moje so pac take, za druge zenske pa drugacne.

Suhe oci so pa tipicne za zenske med 40. in 50. letom, ne samo kot znak staranja, ampak hormonsko.

Pozorna sem, ker ne zelim vsega s tako lahkoto pripisati staranju, sem v letih, ko se lahko pojavijo razne bolezni in dobro je, ce se poznas, si sledis in zaznas spremembe.

Imam skoraj 46 let. Odločila sem se, da se staranju in spremembam be bom preveč posvečala.

Menstruacine se mi zdi, niso več čisto redne, imela sem jih na 29 do cca 31 dni. Zdaj jih niti ne spremljam  Niti nisem pozotna na datume, jih pa že vsaj 15 let imam samo 1 dan komaj opazno, potem 1 dan lije in dva, tri dni malo. Zaradi tistega 1 dne se ne sekiram in me niti ne zanima, kdaj bo. Če sem na morju, se tisti 1 dan ne kopam. Prej in potem ni težav.

Pred kakimi petimi leti so se mi začeli nabirati “šlaufki”. Pa ker je to postajalo moteče, sem začela s telovadbo. Telovadim po malo in se ukvarjam s športom že ves čas. Edino, da sem sredi 20ih lahko imela par mesečno pavzo, pa se mi ni nič poznalo, zdaj sem pa po 2eh mesecih, že po 1 lenobe, takoj bolj mehka.

Težje pridobim mišice. Pa prsi se mi kar manjšajo.

Zadnje čase opažam, da mi prija počitek po službi. Vsaj malo. Prej niti priložnosti ni bilo, ker so otroci zahtevali svoje.

Moram pritnati, da se sama s sabo ne ukvarjam veliko, nisem pozorna na svoje telo. Dokler me kaj ne boli

Zaenkrat nimam težav, razen palec, ki je bil zlomljen pred mnogo leti, me večkrat po malem trga.

V predmenopavzi sem že, se imam pa na sumu, da splih ne bom vedela, kdaj bo moja zadnja menstruacija. No, za leto bom verjetno vedela.

sem pozorna, 10.05.2022 ob 16:14

Pravim, da zaenkrat nimam nekih tezav.

So pa spremembe, ki so se pojavile po 40. letu in moje so pac take, za druge zenske pa drugacne.

Suhe oci so pa tipicne za zenske med 40. in 50. letom, ne samo kot znak staranja, ampak hormonsko.

Pozorna sem, ker ne zelim vsega s tako lahkoto pripisati staranju, sem v letih, ko se lahko pojavijo razne bolezni in dobro je, ce se poznas, si sledis in zaznas spremembe.

Suhe oči imamo nekateri odkar vemo zase. S starostjo pa se to pojavi pri vseh – ženskah in moških.  Tako da to ni noben poseben znak. Ne vem no, mogoče nekatere res malo preveč komplicirate. Staranje je pač proces, kjer zadeve ne gredo ravno na boljše. Dokler ni kaj hujšega, so to malenkosti, s katerimi se res ni vredno preveč obremenjevati.

Tudi s tem, ali si že ali še ne v perimenopavzi, ne.

Anonimno 6310, 10.05.2022 ob 18:09

Suhe oči imamo nekateri odkar vemo zase. S starostjo pa se to pojavi pri vseh – ženskah in moških.  Tako da to ni noben poseben znak. Ne vem no, mogoče nekatere res malo preveč komplicirate. Staranje je pač proces, kjer zadeve ne gredo ravno na boljše. Dokler ni kaj hujšega, so to malenkosti, s katerimi se res ni vredno preveč obremenjevati.

Tudi s tem, ali si že ali še ne v perimenopavzi, ne.

Govorimo o spremembah!

Kdor ima suhe oči že od pubertete, zanj to ni sprememba, kdor pa s tem nima tažav in se pojavi po 40., je to sprememba.

Nekaj lahko pripišeš splošnemu staranju, nekaj pa hormonskim spremembam, ki so tudi sicer del staranja, a se jih obravnava drugače, sploh če so te spremembe zelo močne in nadležne.

Spremljanje svojega telesa ne pomeni, da si obremenjen s staranjem, nekateri smo bolj vestni in pozorni na spremembe, če gre samo za staranje, super, če pa te spremembe lahko kažejo tudi na kaj drugega, želimo pravočasno ukrepati.

Sama sem si pred nekaj meseci verjetno rešila življenje, ko sem čutila, da nekaj ni v redu, osebni zdravnik, ki ga drugače vidim na vsakih nekaj let, me je odpikal po telefonu, da je to posledica kovida, niti krvi mi ni dal pregledat, na urgenci pa so odkrili strdek. Pa se sploh nisem počutila tako zelo slabo, le drugače je bilo, ni mi dalo miru in me je na srečo spravilo do urgence.

Pozornost ni nikdar odveč!

SPREMEMBE, 10.05.2022 ob 18:31

Govorimo o spremembah!

Kdor ima suhe oči že od pubertete, zanj to ni sprememba, kdor pa s tem nima tažav in se pojavi po 40., je to sprememba.

Nekaj lahko pripišeš splošnemu staranju, nekaj pa hormonskim spremembam, ki so tudi sicer del staranja, a se jih obravnava drugače, sploh če so te spremembe zelo močne in nadležne.

Spremljanje svojega telesa ne pomeni, da si obremenjen s staranjem, nekateri smo bolj vestni in pozorni na spremembe, če gre samo za staranje, super, če pa te spremembe lahko kažejo tudi na kaj drugega, želimo pravočasno ukrepati.

Sama sem si pred nekaj meseci verjetno rešila življenje, ko sem čutila, da nekaj ni v redu, osebni zdravnik, ki ga drugače vidim na vsakih nekaj let, me je odpikal po telefonu, da je to posledica kovida, niti krvi mi ni dal pregledat, na urgenci pa so odkrili strdek. Pa se sploh nisem počutila tako zelo slabo, le drugače je bilo, ni mi dalo miru in me je na srečo spravilo do urgence.

Pozornost ni nikdar odveč!

Kako pa si to začutila?

Po čem si opažala, da nekaj ni ok?

Hvala za odgovor.

Ahmm, 10.05.2022 ob 16:06

Hvala za deljenje mnenja. Obakrat so bile šibke, jih imam sicer v zadnjih letih komaj kaj, na sreco tudi v preteklosti ne ‘potokov’, a obilnejše kot zadnja leta le. Pa nekoliko boleče so bile, zadnja leta samo ‘najava’ v prsih, brez ‘šravfanja’, tako da sem med srecnicami…

Pa so to res vmesne krvavitve, ali gre samo za nek izcedek, ki bi lahko bil ovulacijski izcedek oziroma ovulacijska krvavitev?

Sicer bi bilo za preveriti pri ginekologu, ampak jaz sem prvo pomislila na tole.

New Report

Close