7 nasvetov, kako se znebiti strahu pred letenjem

06. junij 2022

7 nasvetov, kako se znebiti strahu pred letenjem

06. junij 2022
Foto: Profimedia

Po svetu vsak dan v zrak poleti 115 tisoč letal. A čeprav je letenje nekaj povsem običajnega, se nekateri potovanja z letalom na smrt bojijo. Kako ta strah premagati?

Strah pred letenjem se imenuje aviofobija, spremljajo pa jo potne dlani, plitko dihanje, pospešen srčni utrip, neprijeten občutek v trebuhu, tesnoba in panika. Nekateri se letenja tako zelo bojijo, da se odločijo potovati drugače – z ladjo, trajektom ali avtom. 

Aviofobija se lahko pojavi kot posledica travmatičnih izkušenj ali kot posledica različnih strahov, toda brez dvoma je ena bolj ozdravljivih fobij.

Kako jo premagati?

1. Zaupajte pilotu

Pridobitev dovoljenja za pilotiranje je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko treninga ter spretnosti, vse to pa preverjajo in nadgrajujejo tudi potem, ko so že profesionalni piloti. Ko vas zagrabi strah, se opomnite, da je pilot usposobljen za letenje. 

2. Ko načrtujete odhod na letališče, poskrbite, da ste dovolj zgodnji

Če na letališče pridete pozno in hitite do terminala ter nervozno čakate, da boste na vrsti pri varnostnem pregledu, nato pa še pretečete zadnjih nekaj metrov do vrat za vkrcanje, je povsem razumljivo, da je raven tesnobe na vrhuncu. 

Pomembno je, da imate na letališču dovolj časa, zato bodite tam približno dve uri pred vzletom. Če na vašo aviofobijo vpliva tudi to, ali sedite ob oknu, na sredini ali na notranji strani, potem poskrbite, da rezervirate tisti sedež, na katerem vam je najbolj prijetno oziroma je vaš strah na njem vsaj malo manjši. 

Foto: Unsplash

3. Pogovorite se z osebjem

Kabinsko osebje je posebej usposobljeno za to, da pomiri anksiozne potnike. Pred vzletom se predstavite stevardu ali stevardesi, oni pa vam lahko odgovorijo na vsa vprašanja, ki vas težijo – od trajanja leta, procedur pri vzletu in pristanku do različnih zvokov, ki jih slišite na letalu. 

4. Poskusite se sprostiti

To je veliko lažje reči kot storiti, toda čim bolj se potrudite. Če radi berete, vzemite s seboj knjigo in se tako zamotite, če imate na letalu možnost gledanja filmov, potem to izkoristite ali pa poslušajte glasbo, ki vas pomirja. Obstajajo tudi aplikacije, s katerimi lahko skupaj dihate – dajejo vam namreč navodila, kako dolgo zadržati dih ter ga izdihniti, ter vas vodijo do stanja umirjenosti. 

Foto: Unsplash

5. Pijte manj kofeina

Zmanjšanje vnosa kofeina v vaše telo na splošno pomaga pri anksioznosti, še toliko bolj pomembno pa je, da pred letom zmanjšate dozo kave, kokakole in drugih kofeinskih napitkov. 

6. Poučite se o letalih

Letala pred vzletom testirajo več ur in vsaka komponenta na letalu ima tudi svojo rezervo v primeru odpovedi. Več kot se boste naučili o tem, kako letala funkcionirajo ter kakšni so postopki pri preverjanju, ali je letalo pripravljeno na let, in kaj se zgodi, če kaj na letalu odpove, bolj boste med samim letom pomirjeni. Anksioznost namreč pogosto izvira iz dejstva, da nam je nekaj neznano. 

Foto: Profimedia

3. Izvajajte desetsekundno vajo napenjanja in sproščanja mišic

Če nič od naštetega ne pomaga, potem naredite naslednjo vajo: primite naslonjalo za roke in ga stisnite za deset sekund. Obenem za deset sekund napnite tudi noge in trebušne mišice, nato pa jih počasi sproščajte. To nekajkrat ponovite in stres, ki ga fizično čutite v telesu, se bo zmanjšal ter vam pomagal pri zmanjšanju tesnobe.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close