Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Visok LDL holesterol

Visok LDL holesterol

Kako naj znižam visok LDL holesterol? Imam 51let, LDL 6, drugega 1,5

Ne kadim, ne pijem alkohola, vsak dan prehodim 4 km. Prihajam v menopavzo.

Kaj naj naredim, da si znižam holesterol?

Odgovor na objavo uporabnika
Holesterol, 01.04.2023 ob 20:12

Kako naj znižam visok LDL holesterol? Imam 51let, LDL 6, drugega 1,5

Ne kadim, ne pijem alkohola, vsak dan prehodim 4 km. Prihajam v menopavzo.

Kaj naj naredim, da si znižam holesterol?

Ne rabiš nič delati. Vsak pameten zdravnik ti bo povedal; sa ko ženska preide v menipavzo in se nivo estrogena zelo zniža; pride do višjega hokesterola; ker le ta prevzame funkcijo estrogena. Ta bebavi zdravniki ti bodo pa tablete predpisovali. Če imaš normalno telesno težo; normalen nivo maščobe in mišic – razmerje ne potrebuješ pri holesrerolu 6 totalno nič delati. Izogibaj se hrane z veliko nasičenih maščob in redna telesna vadba. Sprehod v menopavzi ne bo dovolj. Upad estrogena povzroči pešanje mišic. Vključi še vaje za moč.

Lepo povedano.

Da veš: večino holesterola telo proizvede samo in ga boš mogla skuriti z redno telovadbo.

LDL je sicer kratica za  lipoprotein ki prenaša holesterol kadar je zasičen z njim.

Ne rabiš nič, 01.04.2023 ob 20:34

Ne rabiš nič delati. Vsak pameten zdravnik ti bo povedal; sa ko ženska preide v menipavzo in se nivo estrogena zelo zniža; pride do višjega hokesterola; ker le ta prevzame funkcijo estrogena. Ta bebavi zdravniki ti bodo pa tablete predpisovali. Če imaš normalno telesno težo; normalen nivo maščobe in mišic – razmerje ne potrebuješ pri holesrerolu 6 totalno nič delati. Izogibaj se hrane z veliko nasičenih maščob in redna telesna vadba. Sprehod v menopavzi ne bo dovolj. Upad estrogena povzroči pešanje mišic. Vključi še vaje za moč.

Od kje tebi ti podatki? Bi ti bila hvaležna, če to uspeš dokazati z navedbo vira.

Po prejetju radiojoda (cca 2 meseca po tem) se mi je povišal LDL na 6.00.  Prej sem vedno imela normalnega. Starost 62.

Bolj je pomembno da dobrega povišaš. Ribe in ribje olje. Če ne ješ rib lahko laneno seme, chia semena, konopljina semena….povečaj vnos omega 3. Če uporabljaš sončnično olje, margarino ipd. to izloči. Uporabljaj naravne maščobe. Olivno olje, avokadovo olje, maslo …..

pomembno, 02.04.2023 ob 10:58

Bolj je pomembno da dobrega povišaš. Ribe in ribje olje. Če ne ješ rib lahko laneno seme, chia semena, konopljina semena….povečaj vnos omega 3. Če uporabljaš sončnično olje, margarino ipd. to izloči. Uporabljaj naravne maščobe. Olivno olje, avokadovo olje, maslo …..

Narobe…oziroma polovičen podatek. Razmetje 3; 6 in 9 je pomembno. Vse kar poruši ta nivo je slabo za telo. Tudi pretiran vnos 3 in poruseno razmerje med 6 in 9; ko povisas 3 je slabo. Tega je ogromno napisanega. Zakaj polovično prav. Ker je res ; da navadno ljudem v celinski Evropi primanjkuje 3. Je pa bistvenega pomena pravilno razmerje vseh treh.

Slab holesterol ni odvisen od starosti, vitkosti, debelosti, ampak v prehrani. Najprej povej, kaj ješ dnevno. Nikdar nisem imela povišan holesterol, niti skupni. Sem pri vitkih. Grem en dan pač mal sama prečekirati, vrednosti LDL in HDL v mejah normale, skupni holesterol je pa sicer za malenkost odstopal. In pol dtudiram, kaj sem vase dala. Pred tem sem imela obdobje, ko bi jedla samo suhe salame, smoki, čips, pa kup jajc sem pojedla, pa ker imam rada na solati mešanico bucnega olja, slednjega ni bilo le za okus, ampak za konkreten okus. 😆😂🤣☺️☺️☺️. Ko sem spravila slednje v normalo, pa nehala z ostalim naštetim, je bil pol tudi holesterol ok. To je zgolj primer. Ampak pri meni je šlo za tisto pikico nad mejo parametra, ki je do 5, jest sem imela takrat 5.2. Glih tolk, da sem se spomnila, da naj dam salame in čipse, smokije v kot. Ti imaš malo višje. Zato prevetri prehrano. Morebitno ocvrto, mastno hrano zamenjaj z žarom ali pustim mesom, ribami, sir je tudi dejavnik za zvišanje, omeji sol, več sadja, zelenjave, sam ne s tok olja kot sem ga jest imela v obdobju. ☺️ Pa izogibaj se stresu, kot radi povedo, v tem turbo tempu življenja. 🙃☺️☺️☺️

Hvala za odgovore.
Zdravnica mi je predpisala zdravila Sorvasta. Nisem prepričana da si jih želim.
Ocvrte hrane, čipsa, sira in podobno ne jem. Bučno olje pa vsak dan v solati. Olivnega ne maram na solatah.
Obožujem sladkarije in jih zdaj omejujem.
Kontrola stresa je lažje napisati kot izvesti.

Viri, 02.04.2023 ob 08:41

Od kje tebi ti podatki? Bi ti bila hvaležna, če to uspeš dokazati z navedbo vira.

https://www.prvalekarna.com/blog-posts/clanki-seznam/menopavza1

Ogromno tega je na internetu in tvoj osebni zdravnik ti to lahko pove.

povišanje po rj, 02.04.2023 ob 08:51

Po prejetju radiojoda (cca 2 meseca po tem) se mi je povišal LDL na 6.00.  Prej sem vedno imela normalnega. Starost 62.

Pa še nekaj  … vrednosti holesterola ves čas nižajo. Parametre. S tableti ne znajo nižati samo slab holesterol. Ob jemanju nižajo tudi dober holesterol; kar je pa slabo za telo. Me zanima kako je populacija nad 80 preživela; ko je bila meja za holesterol še kako desetletje nazaj celo 9. Pa jih je se kar nekaj med živimi a ne? To strašenje ljudi pri holesterolu 5 ali 6 je totalno neprimerno.

Splosno znano je, da klimakterij povzroci dvig holesterola in tudi pritiska, sladkorja in se cesa. Pri nekaterih se potem to umiri, nekatere pa morajo na zdravila. Moji mami je pritisk ostal, holesterol izginil, sladkor je imela pa na meji v casu mene, potem pa normalnega ves cas.

Zmanjšaj vnos ogljikovih hidratov. Izogibaj se kruhu, krompirju, testeninam, rižu, kuhanemu korebju. Jej več zelenjave, predvsem kapusnic.

Masla ne, ima preveč nasičenih maščob. Uporabljaj samo olja: olivno, repično.

Ne rabiš nič, 02.04.2023 ob 11:21

Narobe…oziroma polovičen podatek. Razmetje 3; 6 in 9 je pomembno. Vse kar poruši ta nivo je slabo za telo. Tudi pretiran vnos 3 in poruseno razmerje med 6 in 9; ko povisas 3 je slabo. Tega je ogromno napisanega. Zakaj polovično prav. Ker je res ; da navadno ljudem v celinski Evropi primanjkuje 3. Je pa bistvenega pomena pravilno razmerje vseh treh.

Mislim da so ekstremno redki (sploh pri naši prehrani) ljudje, ki imajo premalo 6 in 9.

masla ne, 02.04.2023 ob 12:21

Masla ne, ima preveč nasičenih maščob. Uporabljaj samo olja: olivno, repično.

Ne drži. Vnos mastne hrane nima neposredne povezave s holesterolom, imajo jo pa ogljikovi hidrati. Imel sem zaposlenega, ki je bil na tabletah zaradi holesterola. Nato se je iz vegetarianca prelevil v mesojeda in težave s holesterolom so izginile. 😉

BTDT nepr., 02.04.2023 ob 12:26

Ne drži. Vnos mastne hrane nima neposredne povezave s holesterolom, imajo jo pa ogljikovi hidrati. Imel sem zaposlenega, ki je bil na tabletah zaradi holesterola. Nato se je iz vegetarianca prelevil v mesojeda in težave s holesterolom so izginile. 😉

Kaj ti ješ zraven mesa?

pomembno, 02.04.2023 ob 12:22

Mislim da so ekstremno redki (sploh pri naši prehrani) ljudje, ki imajo premalo 6 in 9.

6 in 9 ?

Holesterol, 02.04.2023 ob 19:22

Kaj ti ješ zraven mesa?

@Holesterol

Jaz jem vse, ker s holesterolom, sladkorjem in telesno težo nimam težav. Res pa je, da veliko gibam in se ne prenajedam.

Če pa sprašuješ za mojega nekdanjega delavca pa ti lahko povem, da je za malico naročal razne solate z mesom. Sklepam, da je tudi doma jedel podobno – zelenjavo in meso. Kolikor se pa spomnim, ni jedel ogljikovih hidratov.

Holesterol, 02.04.2023 ob 11:37

Hvala za odgovore.
Zdravnica mi je predpisala zdravila Sorvasta. Nisem prepričana da si jih želim.
Ocvrte hrane, čipsa, sira in podobno ne jem. Bučno olje pa vsak dan v solati. Olivnega ne maram na solatah.
Obožujem sladkarije in jih zdaj omejujem.
Kontrola stresa je lažje napisati kot izvesti.

Olivno olje ima več nenasičenih maščobnih kislin, kot bučno in je bolj primerno pri povišanem holesterolu.

6 in 9, 02.04.2023 ob 21:30

6 in 9 ?

Kaj je to 6 in 9?  Vrednosti katerega?

kaj je to, 03.04.2023 ob 07:51

Kaj je to 6 in 9?  Vrednosti katerega?

Govorimo o Omega 3, Omega 6 in Omega 9.

Govorimo o vrednosti holesterola 5, 6 in 9. Sedaj pa googlaj, napisanega kolikor hočeš.

Za povišan krvni tlak in holesterol je rešitev tudi, poleg pravile prehrane in gibanja, cbd smola.

Je kdo jemal Sorvasto?

So mi predpisali, nisem jemala. LDL sem imela 2,9-3.0.

New Report

Close