80ta so bla leta
-ko si je vsak lahko gradil bajto brez kredita -ko je imel vsak zaposlitev -ko so otroci spoštovali starejše -ko so učitelji imeli avtoriteto -ko je vsak otrok pozdravil starejšega -ko so pari z veseljem imeli svoje otroke zaradi boljšega sistem -ko se je nevzgojenega sosedovega mulca lahko za ušesa, če je zganjal cirkus brez da bi upal doma povedat ker bi še od staršev dobil klofuto
ČUDOVITI ČASI SO ŽE DAVNO MIMO IN STANJE JE TAKO KOT JE.
V resnici so to leta el. redukcij in ogrevanj, šparalizacije Milke Planinc 1979 – dalje, par-nepar, Yugo 45, plačevanje za prehod državne meje, pomanjkanja, visoke inflacije, srbski vdor v monetarni sistem, Kosovska vstaja in srbsko pobijanje albancev, streljanje na mejah, zapiranje oseb, ki niso hotele v proslulo JLA, hvaljenje s projektom SUPERSONIK (YU nadzvočno letalo skupaj s takrat še bolj zaostalimi Romuni) preprodajanje orožja admirala Mamule in Broveta,…., izdelava (bolj sestavljanje) računalnikov ISKRA DELTA in njihovo preprodajanje v proslulo SZ in Kitajsko (beri Škrubeja!), …., aretacija Janeza Janše, kar je izzvalo demonstracije in s tem razpad SFRJ.
Podpis! Predvsem vzgoja je bila bolj prava od današnje, kjer že 4letnikom porinejo telefon v roke da se zamotijo z igranjem igric, da imajo moderni fotri in mamasite svoj čas za Instagram in tiktok. Otroci v tistih časih smo vedeli kaj je žoga, igrišče, da se tovarišu v šoli ne grozi s prihodom staršev in odvetnikov, ko jih ta opozori naj se umirijo itd. Zdaj pa hodijo otroci z noži v šolo. Kolca se mi po zlatih časih, tudi kasneje devetdeseta so bila super. Odrasli so se veliko med seboj družili, spomnim se piknikov s sosedi, kresov v vasi, vsi dobre volje. Ko si brez skrbi sredi noči lahko šel po cesti brez da bi se bal da boš oropan, posiljen ali ubit.
Zlati časi.
Ja…to so bila osemdeseta….In koliko let je to trajalo? Ne dolgo…Jaz poznam še druge čase…Tam pred letom 1980…
Resnično črnobeli časi.Marsičesa ni bilo.Ne igrač ( malo izbire…), oblačil, hrane….Že pred letom 1970 smo v Trbižu pri Prešernu kupili Zoppas pralni stroj, v obcestnih trgovinah čez mejo pa riž, Nutello, kakšna bolj fensi oblačila, pa še kaj.Šlo je precej navzgor….ja….Pa barvni Tv leta 1976…Pa v glavnem yugoti na cesti…Tako nizek standard kot je bil takrat, lahko živiš še danes….Ni problema.Ni računalnikov, osebnih telefonov….Prvi stacionarni telefon smo dobili leta 1988…Hvala lepa.Meni je danes veliko lepše in udobneje.Kar se pa vzgoje tiče: Otroke je treba vzgajati z ljubeznijo in spoštovanjem, zraven pa postavljati meje.Z mero zdravega razuma.Jaz nikakor ne bi šla nazaj v ta leta.Kar se pa glasbe tiče: Par mesecev obstaja RADIO 1 80- ta…Ves dan vrtijo glasbo iz osemdesetih…
Kakšna ponudba, 15.04.2023 ob 09:53
V resnici so to leta el. redukcij in ogrevanj, šparalizacije Milke Planinc 1979 – dalje, par-nepar, Yugo 45, plačevanje za prehod državne meje, pomanjkanja, visoke inflacije, srbski vdor v monetarni sistem, Kosovska vstaja in srbsko pobijanje albancev, streljanje na mejah, zapiranje oseb, ki niso hotele v proslulo JLA, hvaljenje s projektom SUPERSONIK (YU nadzvočno letalo skupaj s takrat še bolj zaostalimi Romuni) preprodajanje orožja admirala Mamule in Broveta,…., izdelava (bolj sestavljanje) računalnikov ISKRA DELTA in njihovo preprodajanje v proslulo SZ in Kitajsko (beri Škrubeja!), …., aretacija Janeza Janše, kar je izzvalo demonstracije in s tem razpad SFRJ.
Zdaj si pa zamisli, da bi se vse to dogajalo danes, kako bi se ljudje pocutili?
Takrat smo pa ob vsem tem ziveli normalno, normalno smo hodili v sole in sluzbe, pozimi en teden smucat, poleti 2-3 tedne morja, vsak mesec v soping v Avstrijo ali Italijo, oblacila smo kupovali v Nami in Maxiju, kino in gledalisce smo redno obiskovali, druzili smo se s prijatelji in sorodniki vsak prosti cas in ziveli dejansko zadovoljno zivljenje.
RESNICA, 15.04.2023 ob 09:43
-ko si je vsak lahko gradil bajto brez kredita -ko je imel vsak zaposlitev -ko so otroci spoštovali starejše -ko so učitelji imeli avtoriteto -ko je vsak otrok pozdravil starejšega -ko so pari z veseljem imeli svoje otroke zaradi boljšega sistem -ko se je nevzgojenega sosedovega mulca lahko za ušesa, če je zganjal cirkus brez da bi upal doma povedat ker bi še od staršev dobil klofuto
ČUDOVITI ČASI SO ŽE DAVNO MIMO IN STANJE JE TAKO KOT JE.
Res je.
Najlepši časi v zgodovini Slovenije.
BARVITI IN PISANI ČASI, polni raznolikosti.
Ki se nikoli več ne bojo vrnili.
Mandolina351, 15.04.2023 ob 10:14
Ja…to so bila osemdeseta….In koliko let je to trajalo? Ne dolgo…Jaz poznam še druge čase…Tam pred letom 1980…
Resnično črnobeli časi.Marsičesa ni bilo.Ne igrač ( malo izbire…), oblačil, hrane….Že pred letom 1970 smo v Trbižu pri Prešernu kupili Zoppas pralni stroj, v obcestnih trgovinah čez mejo pa riž, Nutello, kakšna bolj fensi oblačila, pa še kaj.Šlo je precej navzgor….ja….Pa barvni Tv leta 1976…Pa v glavnem yugoti na cesti…Tako nizek standard kot je bil takrat, lahko živiš še danes….Ni problema.Ni računalnikov, osebnih telefonov….Prvi stacionarni telefon smo dobili leta 1988…Hvala lepa.Meni je danes veliko lepše in udobneje.Kar se pa vzgoje tiče: Otroke je treba vzgajati z ljubeznijo in spoštovanjem, zraven pa postavljati meje.Z mero zdravega razuma.Jaz nikakor ne bi šla nazaj v ta leta.Kar se pa glasbe tiče: Par mesecev obstaja RADIO 1 80- ta…Ves dan vrtijo glasbo iz osemdesetih…
Koliko gospodinjstev v Evropi je imelo v 80ih doma računalnike, prenosne telefone in internet?
Sem letnik 1973, domači telefon od 1973, centralno ogrevanje v stanovanju, avto sta imela starša že prej, pralni stroj tudi, imela sem Lego kocke in Barbike, večino oblačil mi je sešila šivilja, nekaj mama, nekaj pa kupljenih…
Moja starša sta bila navadna delavca.
Jugoslavija: https://www.youtube.com/watch?v=Fmvd5tsHOmw&t=39s
Jp, leta odraščanja. Mladi, nori… sedaj pa samo še nori.
Ni bilo hrane? Resno? Koliko ljudi je brskalo po kontejnerjih? Aja, nihče, ker jih ni bilo, saj res. Ja, bilo je manj, kot danes, pa vseeno lepše, predvsem pa bolj zdravo. Pa mogoče 80-a niti ne, 70-a so bila da best……pa čeorav nismo Nutele mazali na kruh, ampak domačo marmelado…..pa peš smo hodili, pa z avtobusi in vlaki se vozili, pa nismo buljili v ekrane, ampak smo se družili zunaj. Pa v šoli smo si pomagali brezplačno……
sam fprašam, 15.04.2023 ob 10:28
Koliko gospodinjstev v Evropi je imelo v 80ih doma računalnike, prenosne telefone in internet?
Sem letnik 1973, domači telefon od 1973, centralno ogrevanje v stanovanju, avto sta imela starša že prej, pralni stroj tudi, imela sem Lego kocke in Barbike, večino oblačil mi je sešila šivilja, nekaj mama, nekaj pa kupljenih…
Moja starša sta bila navadna delavca.
Kot se jaz spomnim, so se original lego kocke dobile pri nas šele po letu 1980.In v Mengšu, kjer živim, smo dobili stacionarni telefon šele leta 1988.Za barbike se tudi ne spomnim, da bi bile pred letom 1980.Avto smo imeli, ampak enega na družino.V glavnem, bili smo daleč zadaj za drugimi evropskimi zahodnimi državami…
Anonimno 1865, 15.04.2023 ob 10:42
Ni bilo hrane? Resno? Koliko ljudi je brskalo po kontejnerjih? Aja, nihče, ker jih ni bilo, saj res. Ja, bilo je manj, kot danes, pa vseeno lepše, predvsem pa bolj zdravo. Pa mogoče 80-a niti ne, 70-a so bila da best……pa čeorav nismo Nutele mazali na kruh, ampak domačo marmelado…..pa peš smo hodili, pa z avtobusi in vlaki se vozili, pa nismo buljili v ekrane, ampak smo se družili zunaj. Pa v šoli smo si pomagali brezplačno……
Mogoče ti je bilo zato lepo, ker si bil mlad in pod okriljem staršev….Meni je zdaj d’ best … Imam svoj tv, svoj avto, svoj pametni telefon, pa še v penziji sem..Sama svoja šefica…Edino glasbo si pa navijem iz 80h….ta je bila edino najboljša…Alphaville, Paul Young, Modern Talking, Bee gees..
.
Včasih so ljudje uživali v trenutku, danes tega ne znajo, npr rock koncert, a ni lepša, oziroma boljša atmosfera, z vžigalnikom, kot z mobilnim telefonom?Včasih se je hodilo na nogometne tekme, zaradi samega nogometa, danes je marsikaj drugega, v ospredju.Danes je vrhunec zabave, fotkanje z mobilnikom, oziroma prisotnost, na vseh mogočih družbenim omrežjih, in vztrajno čakanje na klike.Poneumljeni dresiranci, oziroma zasvojenci z tehnologijo, ne morejo ponuditi nič novega, oziroma zanimivega, ker so preveč enolični, vodljivi, razvajeni, in predvidljivi. Pametnemu popolnoma dovolj!
bajto si lahko zgradil brez kredita?
japaja. prvo kot prvo, je bil ponavadi hud problem sploh prit do gradbenega materiala, peska ni bilo, cementa ni bilo dovolj, opeke so mogoče bile, mogoče si jih dobil iz radioaktivnega pepela, juhu….
ravno tako je večina ljudi gradila s krediti, samo v enem kratkem obdobju je bilo možno, da je tisti kredit požrla inflacija, preden so banke pogruntale revalorizacijo
vsak je imel zaposlitev. no, to je približno res, toleriralo se je čisto vse, tudi tiste, ki niso delali nič
otroci so spoštovali starejše? nič več kot danes, samo bali so se jih bolj, ker je bila večja verjetnost, da so jih lahko pretepli
učitelji so imeli avtoriteto? ne, niso je imeli nič več kot danes. samo določeni so si jo lahko pridobili s pretepanjem, mučenjem otrok. ker se je to toleriralo
pari so imeli več otrok, ker kondomov niihče ni hotel uporabljat, kontracepcijske tablete pa so bile take s hudimi stranskimi učinki in so jih ponavadi ženske lahko dobile šele ko so že imele otroka ali dva.
filozofirate in idealizirate obdobje, ko ste bili mokri pod nosom in sploh niste zaznavali realnega stanja, ker ste bili FROCI
osemdeseta so imela svoje prednosti in svoje težave. tudi večina težke industrije je crknila takrat… ampak z razdalje 40 let se vse vidi bolj rožnato
Mandolina351, 15.04.2023 ob 10:52
Kot se jaz spomnim, so se original lego kocke dobile pri nas šele po letu 1980.In v Mengšu, kjer živim, smo dobili stacionarni telefon šele leta 1988.Za barbike se tudi ne spomnim, da bi bile pred letom 1980.Avto smo imeli, ampak enega na družino.V glavnem, bili smo daleč zadaj za drugimi evropskimi zahodnimi državami…
V Italiji so imeli Legice in Barbike tudi v 70ih, nismo kupovali samo kavbojk v Trstu.
Imam sliko, ko je mama pila kavo v Trstu v lokalu na nekem trgu, jaz pa v vozičku.
Poanta je, kar nisi dobil pri nas, si lahko kupil v I ali A, denarja je bilo dovolj tudi z delavsko plačo.
Drugi avto smo kupili, ko je bil par-nepar, prej ni bilo potrebe. Mama je hodila v službo z avtobusom čez celo Ljubljano, od ene do druge končne postaje v 45 minutah, zdaj jaz toliko rabim samo do centra, pa živim znotraj obvoznice.
Nekdo je omenil kontejnerje.
Doma smo imeli en mali koš za smeti. Zdaj imam 60l samo za embalažo, pridem iz trgivine in je takoj poln!
Čebela_adela, 15.04.2023 ob 11:45
bajto si lahko zgradil brez kredita?
japaja. prvo kot prvo, je bil ponavadi hud problem sploh prit do gradbenega materiala, peska ni bilo, cementa ni bilo dovolj, opeke so mogoče bile, mogoče si jih dobil iz radioaktivnega pepela, juhu….
ravno tako je večina ljudi gradila s krediti, samo v enem kratkem obdobju je bilo možno, da je tisti kredit požrla inflacija, preden so banke pogruntale revalorizacijo
vsak je imel zaposlitev. no, to je približno res, toleriralo se je čisto vse, tudi tiste, ki niso delali nič
otroci so spoštovali starejše? nič več kot danes, samo bali so se jih bolj, ker je bila večja verjetnost, da so jih lahko pretepli
učitelji so imeli avtoriteto? ne, niso je imeli nič več kot danes. samo določeni so si jo lahko pridobili s pretepanjem, mučenjem otrok. ker se je to toleriralo
pari so imeli več otrok, ker kondomov niihče ni hotel uporabljat, kontracepcijske tablete pa so bile take s hudimi stranskimi učinki in so jih ponavadi ženske lahko dobile šele ko so že imele otroka ali dva.
filozofirate in idealizirate obdobje, ko ste bili mokri pod nosom in sploh niste zaznavali realnega stanja, ker ste bili FROCI
osemdeseta so imela svoje prednosti in svoje težave. tudi večina težke industrije je crknila takrat… ampak z razdalje 40 let se vse vidi bolj rožnato
Debilno, noben problem ni bil dobiti gradbenega materiala.
Debili spet bluzite, pa nimate pojma. Tudi učitelji so imeli avtoriteto, ker otroci niso bili razvajeni in so spoštovali učitelje. Debilno samo bluziš o nekem pretepanju.
Absolutno je bilo boljše kot je zdaj. Tudi zdaj je boljše kot bo leta 2040 ali 2050. Zapomnite si da kljub napredni tehnologiji, mobitelom in extra hudimi računalniki je življenje zdaj slabše. Ni kvalitetno! Je to težko za dojeti ali kot noji raje tiščite glavo v pesek in se tolažite da vam je odlično ker si lahko vsako malenkost naročite preko spleta? Kako pa kaj odnosi? Jih ni kajneda. Ni toplih medsosedskih odnosov, ni pomoči, vsak bi te zjebal kakor le lahko, toliko mobinga kot se ga izvaja zdaj ga v Jugoslaviji ni bilo. Ni bilo socialne pomoči za lenuhe. Delavni ljudje so se upokojili v normalnih letih. Mi bomo delali do 70, medtem ko se lenuhom zvišuje socialna pomoč. Ljudje smo se nekoč pogovarjali, zdaj v barih vsi gledajo v mobitele kljub temu da sedijo za isto mizo. Tudi mladina živi slabše, ne poznajo pravega stika z naravo. Če rečeš otroku gremo v gozd je hujše kot bi mu rekel da bo brez hrane 1dan, zato ker jim je sveto samo zijanje v mobitel. Tisti, ki jamrate glede tega da si moral po pralni prašek in kavbojke v sosednjo državo. In kaj potem? Prav radi smo hodili. Zdaj nas vsak čas lahko omejujejo, zapirajo, digitalizirajo in kaj nas še vse čaka nočem niti pomislit.