Grški otoki – kateri za dopust
Z možem planirava dopust septembra, razmišljava o Grčiji oziroma o grških otokih, čarter Brnik-Grčija in hotel, tam pa nočitev z zajtrkom, najem avta in šibanje okoli. Tisti ki ste že bili na takem dopustu, kateri otoki so tisti, ki se jih splača pogledat. Mene zelo zanima Lezbos, ampak mislim, da zaradi migrantov ni več toliko zanimiv za turiste. Vesela bom kakršnega koli nasveta. Prebrala sem da je Mikonos izredno drag. Da se ljudje opečejo in plačajo za večerjo tudi po 700 evrov, ker gostinci skrivajo cene, dokler ne prinesejo računa. Zanimajo me vaše iskušnje. Hvala
…čisto odvisno, ‘koliko’ grčije bi; kulinarika je povsod grška, zgodovinske ‘stopinje’ raznolike…kar se plaž tiče je daleč na 1. – mojem – mrstu Lefkas. Takih pečin in razgledov ter ‘nagrade’ s prelepo belo, prodnato plažo & turkiznim morjem ne najdeš bližje, sledi Kefalonija – zeleni so tudi preostali jpnski otoki zakintos, krf.
Kreta je preobširna samo za en teden, kos je obvladljiv, poln zgodovine, rodos, samos ter lezbos pa egejski. Manj zelenja, veliko sonca.
Zame je Rodos na 1. mestu. Veliko lepega za videti in krasne plaže. Tudi Krf je čudovit in zelen, ampak manjši otok. Potem takoj sledita Kefalonija in Lefkas. Santorini je čisto precenjen. Mikonos je meka za geje in čisto predrag. Lezbos je sicer lep, ampak ne vem, kako je zdaj, ko je polno migrantov tam. Kreta je njihov največji otok, veliko zgodovine na vsakem koraku, ampak name vseeno ni naredila kakšnega posebnega vtisa. S Krfa so luštni izleti z ladjico v Albanijo, z Rodosa pa v Turčijo.
Bila sem na Kreti in Rodosu, pa bi se še enkrat odločila za Kreto. Rentaš mali jeep in ga prevoziš po dolgem in počez. Kreta ima 1000 km plaž in ni vrag, da ne bi našel kakšnega kotička zase.
Če te zanima kajtanje ali srfanje potem pa Rodos. Na konici je svetovno znani Rt Prasonnisi, ki je raj za take navdušence. Z ene strani ga oblivajo valovi Sredozemskega morja. Ob oseki je otok in se s jeepom lahko pripelješ nanj po mivki. Ko je plimi pa samo z čolnom.
Je pa na žalost povsod veliko migrantov. Lani jeseni sem bila v Atenah. Na osrednjem trgu Plaka je vse črno od njih in plešejo ob divjih ritmih bobnov kot v kakšnem Kongu.
Delta378, 02.07.2023 ob 15:59
Za najlepši grški otok velja Santorini. Ali je res tako lep, kotpravijo in je videti na modro belih fotografijah pa ne vem iz prve roke. Pa bi rada, a ni dovolj dinarčkov.
santorini je res lep,in je nekaj posebnega med temi otoki…ce bi jaz ponovno izbiral…santorini,ios,kreta
Veliko, 02.07.2023 ob 13:31
Grčija ima 60 otokov, zato je izbira ogromna. Jaz sem bila na Kefaloniji, prevozila cel otok in obiskala vse plaže in znamenitosti. Meni je bilo super.
Katera Grčija imato 60 otokov? Tista, ki jo poznam jaz, ima več kot 2000 otokov. Več kot 200 je naseljenih.
Obiskal sem že: Krf, Zakintos, Kefalonija, Lefkas, Itaka, Kastos, Kalamos, Atokos, Meganisi,
Kreta, Kea, Kitnos, Serifos, Sifnos, Milos, Santorini, Naxos, Paros, Anti Paros, Mikonos, Delos, Reina, Tinos, Andros,
Rodos, Simi,
verjetno še kakšnega pozabil.
Naslednji teden grem na Kos, Kalimnos, Plati, Pserimos, Nisiros.
Za dopustniško furanje z avtom so bolj primerni večji: Kreta, Rodos, Kefalonija, Zakintos, Evia, Lesbos.
Trenutno je najbrž najlažje dosegljiv otok ravno Kos. Iz Zagreba povratna za okrog 100€.
Načroval sem najeti avto, pa sem si premislil. Po otoku bom šel z busom, saj se bom sicer raje fural po sosednjih otočkih z ladjami in trajekti.
Na Mikonosu sem bil dvakrat, nikoli pa nisem tam prenočeval. Prvič je bilo že pred več desetletji in takrat so se mi cene v primerjavi z drugimi zdele res grozne (v restavracijah približno 5x dražje kot na sosednjih otokih). Drugič sem bil pred nekaj leti in večerja se mi ni zdela nič dražja kot v Ljubljani. Da bi skrivali cenike, tega jaz nisem doživel. Če iščeš prenočišča, pa Booking pokaže res grozne cene. Lahko po 10k€ in več za teden. Mikonos sicer velja za otok gejev in res je tega tam med turisti kar dosti videti. Pa med bogatimi Atenčani je menda najbolj zaželeno imeti vikendico ravno na Mikonosu.
Meni so načeloma bolj všeč majhni otočki. Lani sem imel v planu male Kiklade (Amorgos, Keros, Iraklia, …), pa je padlo v vodo in je bil potem Halkidiki in Kreta.
Zadnjih par let hodim v Grčijo. Santorini, Lefkas,Rodos, Karpatos..letos bo Zakintos. Noben me ni razočaral in bi se težko odločil. Morda za malenkost vodi Santorini, ker ne maram velikih hotelov in hrana je bila tukaj najbolj domača okusna. Ja Lefkas lepe plaže vendar v času poletja prevelika gužva. Hrana mi je bila od teh otokov najmanj všeč…preveč podobna kot na CRO. Karpatos bil še najbolj prvinski..meni všeč.
Zakintos je super, ce se zelis cez dan razgledovat, zvecer pa zurat. Za mlade in mlade po srcu, tudi plaze so lepe, pescene.
Lani sem bila na Samosu in sem se zaljubila v Grcijo, najlepsi dopust mojega zivljenja. Bivala v hotelu v zalivu, stopim na balkon in morje dobesedno tako blizu, da bi lahko pljunila vanj. Samos bay hotel, ce zelis poguglat. Sicer kakih 10-15 min lahkotne hoje do predela z lokali, trgovinami, stanti, car rentali, lunaparkom, ipd., ampak ravno prav za vecerni sprehod, ko popusti vrocina. Sta pa na poti do tja med drugim dva izjemno kul lounge / nightcluba, v katerih se je koncala polovica mojih pohodov do zarisca, preprosto izjemno. Hotel ze sam po sebi tako usmekan, da se lahko kot macek tam pozicioniras, pravzaprav ti nic ne manjka, hrana odlicna, ambient fenomenalen, iz firbca gres se malo naokrog. Otok je majhen, za en dan ali dva najames avto in ga obredes.
Letos grem na Kreto in skorajda ne verjamem, da lahko preseze Samos.
V glavnem, Grcija je kul in ti pomoje nikjer ne bo hudo
Kateri grški otok, 02.07.2023 ob 22:37
Hvala vsem za odgovore. Moram malo precekirati se zagrebsko letalisce. Zaradi blizine Brnika sem ga cisto odpisala. Ker vas je toliko ze bilo, a to greste preko agencije ali v lastni reziji?
Večinoma grem v lastni režiji.
Včasih sem hodil za nosom. Desantiral sem se tja in tam že nekako. Tudi zdaj še tako včasih.
Najlepše (in tudi najcenejše), prideš na mesto, ki ti je všeč in tam najdeš, kje se da najeti kakšno bivališče.
Ponavadi gre tako, da pogledaš po vratih, kjer piše kakšen rooms, ali so telefonske številke za poklicati ali pa greš v bližnji lokal in povprašaš. Dobiš sobo za 30€ v prvi vrsti ob morju.
So pa Grki precej podjetni in če vidijo, da iščeš, te sami porukajo za rokav.
To je sploh prisotno, če prideš v nek kraj s trajektom. Ko pride trajekt, domačini že čakajo in te poizkušajo zvabiti k sebi. Ti pa samo izbiraš najbolj ugodno in všečno varianto.
Zadnje čase pa je bolj udobno, da kar vnaprej poklikaš na Booking. Težava je le v tem, da je na Booking le manjši del ponudbe. Večinoma tega Grki ne uporabljajo.
Na lokaciji potem po ulici poiščeš rent-a-car (skuter, štirikolesnik, …), lokalne izlete (tega je vedno polno), aktivnosti (športne in drugačne).
Najlepše je, v Grčiji se res nikoli ne kuha v apartmaju. Se ne splača. Vsak dan greš poizkusiti nekaj novega na novo lokacijo.
Tam trg deluje na polno in imajo ponudniki zelo veliko zelo fajn idej. V Grčiji sem prvič doživel, da sem dobil pivo v vrčku iz zamrzovalnika (v letih, ko so Hrvati še tržili “mrzlo morje in toplo pivo”). Greš v lokal, kjer imajo namesto miz in stolov viseče ležalne mreže; greš v lokal, kjer strežejo V morju, …
Se spomnim nekoč, verjetno na Zakintosu…
Proti večeru sprehod po promenadi, ko te vabijo na večerje. Pristopi domačin, po angleško vpraša, od kod smo.
Odgovorimo, da iz Slovenije. Potem sem videl, da je pošpegal po listku v žepu in on nam: “Ali bi radi kaj dobrega pojedli in popili?”
In sploh ni bila neka latovščina, zelo pravilna izgovorjava. Res te presenetijo.
Anonimno 6996, 03.07.2023 ob 12:29
Večinoma grem v lastni režiji.
Včasih sem hodil za nosom. Desantiral sem se tja in tam že nekako. Tudi zdaj še tako včasih.
Najlepše (in tudi najcenejše), prideš na mesto, ki ti je všeč in tam najdeš, kje se da najeti kakšno bivališče.
Ponavadi gre tako, da pogledaš po vratih, kjer piše kakšen rooms, ali so telefonske številke za poklicati ali pa greš v bližnji lokal in povprašaš. Dobiš sobo za 30€ v prvi vrsti ob morju.
So pa Grki precej podjetni in če vidijo, da iščeš, te sami porukajo za rokav.
To je sploh prisotno, če prideš v nek kraj s trajektom. Ko pride trajekt, domačini že čakajo in te poizkušajo zvabiti k sebi. Ti pa samo izbiraš najbolj ugodno in všečno varianto.
Zadnje čase pa je bolj udobno, da kar vnaprej poklikaš na Booking. Težava je le v tem, da je na Booking le manjši del ponudbe. Večinoma tega Grki ne uporabljajo.
Na lokaciji potem po ulici poiščeš rent-a-car (skuter, štirikolesnik, …), lokalne izlete (tega je vedno polno), aktivnosti (športne in drugačne).
Najlepše je, v Grčiji se res nikoli ne kuha v apartmaju. Se ne splača. Vsak dan greš poizkusiti nekaj novega na novo lokacijo.
Tam trg deluje na polno in imajo ponudniki zelo veliko zelo fajn idej. V Grčiji sem prvič doživel, da sem dobil pivo v vrčku iz zamrzovalnika (v letih, ko so Hrvati še tržili “mrzlo morje in toplo pivo”). Greš v lokal, kjer imajo namesto miz in stolov viseče ležalne mreže; greš v lokal, kjer strežejo V morju, …
In cene so kakšne? Smo štirje, pa si pri dveh res stalno sestradanih najstnikih ne moremo privoščiti, da bi samo zunaj jedli. Gremo enkrat letno v all inclusive varianto za en teden (izven glavne sezone), za 14 dni pa ni šans.
Zato si sami kuhamo, hrano res kupujemo lokalno, vseeno pa je to precej ceneje, kot pa da bi hodili ven jest. Res, kakšne so cene kosila, večerje, pa da ni to neka mini porcija? Nismo zahtevni glede drugega, samo nastanitev mora biti ob plaži. Kadarkoli sem gledal Italijo, Grčijo, vedno je bilo dražje kot pa nas pride na Hrvaškem.
Verjamem, da za dva ni problema, tudi hotelske nastanitve najdeš ceneje drugje, za tako apartmajsko varianto pa žal ne.
Cene so zelo odvisne od lokacije (regije).
Lani v grški Makedoniji je bilo ekstremno poceni. Kosilo (s pijačo) za 4 smo plačevali 30-35€. Enkrat sta šli žena in hči na ribe (orada) in plačali skupaj 25€. Običajno tako poceni ni, je pa praviloma ceneje ali enako drago kot v Sloveniji.
Celo na dragem Mikonosu se mi ni zdelo nič pretirano dražje kot v Ljubljani.
Anonimno 6996, 06.07.2023 ob 12:36
Cene so zelo odvisne od lokacije (regije).
Lani v grški Makedoniji je bilo ekstremno poceni. Kosilo (s pijačo) za 4 smo plačevali 30-35€. Enkrat sta šli žena in hči na ribe (orada) in plačali skupaj 25€. Običajno tako poceni ni, je pa praviloma ceneje ali enako drago kot v Sloveniji.
Celo na dragem Mikonosu se mi ni zdelo nič pretirano dražje kot v Ljubljani.
Ja, samo doma gremo ven jest familija povprečno dvakrat na mesec, ne pa vsak dan. To je čisto neprimerljivo. Pa tudi ena orada mulca ne nasiti. To je zame dovolj, ne pa za rastočega najstnika, ki še veliko miga. Res si ne predstavljam, da ne bi še kuhali sami. Eh, ko bova sama dva, potem greva na grške otroke. Z mulci je predrago.