Sončni kolektor ali solarni paneli?
Anonimno988, 08.08.2023 ob 06:27
Ni čisto tako kot pišeš.
Če pernatemu uspe privatizirati energetiko smo v kurzu, sami vidite koliko so vam na zadnjem računu dodelili kvote za štrom, vse kar bo več boste krepko doplačevali, s tem štromom nas bo bril kot ovce, torej če si samooskrben je to daleč najbolje.
Tisti ki so samooskrbni z vodo plačujejo praktično enako kot tisti ki niso. Enako bo postopoma pri sončnih elektrarnah.
Mi smo za našo novo gradnjo vzeli komplet za sončno elektrarno pri Videlektro in smo zadovoljni z odločitvijo. Res super zadeva, če koga zanima. LInk: https://www.vidadria.com/soncna-elektrarna/
zmeren, 08.08.2023 ob 08:35
Pustimo politiko. Zanima me ali je že kdo dal stran kolektorje in namestil sončno elektrarno. In ja, vem, da gre za dve različni stvari. Ampak v končni fazi mi obe pogrejeta vodo s katero se tuširamo, to bi pa rad naredil na najbolj učinkovit in ekonomičen način.
Ne morem ti dati primerjave, lahko pa ti samo moje razmišljanje. Paneli so vse bolj učinkoviti, danes jih je potrebno pol manj za enak učinek. Preveč elektrike na strehi bo več omrežnine, presežek pa bo moral nekam it. Za kolektorje nimaš omrežnine in si ti do zdaj dovolj dober izkoristek investicije. Če ti toča potolče panele, boš imel še vedno toplo vodo. Sama delam vse brez eko subvencije, ravno zato, ker so zahteve, da se odstranjuje delujoče in povsem rentabilne stare sisteme. Tako imam za 110 m2 ogrevanje, hlajenje in razvlaževanje s tremi klimami po potrebi, varčne ir panele, ck na olje relativno nova peč, ki so jo metali pri prehodu na tč ven po treh letih delovanja, vzporedno štedilnik na trdo gorivo s priklopom v ločen sistem na razpihavanje toplega zraka v vse prostore, sanitarno TČ in v kopalnico pa si želim še en tak starinski bojler na drva, samo da najdem idealnega. V garaži imam veliko alfo in staro etažno peč na olje. Ne bomo zmrznili ne pri žledu, ne pri električnemu mrku, ne če zmanjka olja in tudi drv nam ne morejo odnest vseh iz gozda. Moje mnenje je jasno, pusti kolektorje.
Anonimno 7201, 16.10.2024 ob 20:05
Se pridružim z vprašanjem: ali lahko sončne kolektorje vežeš na sanitarno toplotno črpalko?
Da, jaz jih imam, pa par pump vmes pa ventilov, pa še eno staro stadlerco, ki je bolj za okras, pa še enga ferolija. Kurilnica kot črna luknja, kar gre noter, notri ostane.
WD40, 16.10.2024 ob 20:08
Da, jaz jih imam, pa par pump vmes pa ventilov, pa še eno staro stadlerco, ki je bolj za okras, pa še enga ferolija. Kurilnica kot črna luknja, kar gre noter, notri ostane.
Hvala! Se pozna razlika v stroških?
Če imam sam dve roki, koga moram dobiti, da mi to poveže? Vodovodarja, štromarja?
Imeli smo isto dilemo – na koncu smo kolektorje odstranili in dali panele čez celo streho. Videlektro nam je res dobro svetoval, zdaj smo zadovoljni. Link: https://www.vidadria.com/soncna-elektrarna/.