Koliko denarja je dovolj za upokojitev pri 40?
Upokojitev pri 40, 26.08.2023 ob 11:58
S koliko denarja bi si upali zaključiti svojo delovno kariero in se upokojiti pri 40?
je zelo odvisno kaj so do sedaj že ustvaril, stanovanje, hiša, oprema za gospodinjstvo… če pa si v najemu, moraš računati še najemnino. Ni vseeno, ali si lastnik, ali najemnik
Peter pan, 26.08.2023 ob 12:35
Navadno se pri tem uporablja tako imenovano pravilo 4%. Brez, da bi se vaša kepa zlata porabila, morate investirati in boste imeli v povprečju cca 4% realni donos, ki ga lahko porabite zase.
Če na leto porabite 20 000 EUR, boste v tem primeru potrebovali nekje 500 000 EUR.
To je ameriški izračun. V EU je zelo težko vložiti tako da dobiš 4% neobdavčeno ven na dolgi rok. Osebno računam 2%. Je bolj realno na dolgi rok. Sploh če si še mlajši in nekje na polovici življenja.
grrrr, 26.08.2023 ob 12:03
je zelo odvisno kaj so do sedaj že ustvaril, stanovanje, hiša, oprema za gospodinjstvo… če pa si v najemu, moraš računati še najemnino. Ni vseeno, ali si lastnik, ali najemnik
2k bi slo tudi z najemnino ali kreditom, jurja das za stan in stroske, jurja ti ostane.
Racunaj, ko ne hodis v sluzbo, ne potrebujes toliko oblacil, imas manjse stroske s prevozom, tudi hranis se ceneje, tako da je zivljenje cenejse.
amerika, 26.08.2023 ob 12:40
To je ameriški izračun. V EU je zelo težko vložiti tako da dobiš 4% neobdavčeno ven na dolgi rok. Osebno računam 2%. Je bolj realno na dolgi rok. Sploh če si še mlajši in nekje na polovici življenja.
Zakaj? V EU lahko investirate v popolnoma iste produkte kot v ZDA.
Že pasivni S&P500 Index skladi imajo nekje 8% povprečni donos. Vsakih 5 let se vam zniža davek za 5%. Dolgoletna inflacija je nekje 2-3% letno.
Podoben rezultat bi verjetno dosegli tudi z investiranjem v kakšno Krko. Res pa, da bodo vaše dividende obdavčene po 25% stopnji…
Meni se zdijo te številke precej realne.
Peter pan, 26.08.2023 ob 13:16
Zakaj? V EU lahko investirate v popolnoma iste produkte kot v ZDA.
Že pasivni S&P500 Index skladi imajo nekje 8% povprečni donos. Vsakih 5 let se vam zniža davek za 5%. Dolgoletna inflacija je nekje 2-3% letno.
Podoben rezultat bi verjetno dosegli tudi z investiranjem v kakšno Krko. Res pa, da bodo vaše dividende obdavčene po 25% stopnji…
Meni se zdijo te številke precej realne.
Ja lahko (ne v vse btw), ampak imamo pa drugačne davke, plus še zda moraš davek plačevati, plus stroški so v eu krepko višji za posrednike. Se seveda da doseči teh 4%, ampak jaz sem bolj na ziher sorte in raje računam 2.
bi slo skozi, 26.08.2023 ob 12:42
2k bi slo tudi z najemnino ali kreditom, jurja das za stan in stroske, jurja ti ostane.
Racunaj, ko ne hodis v sluzbo, ne potrebujes toliko oblacil, imas manjse stroske s prevozom, tudi hranis se ceneje, tako da je zivljenje cenejse.
Ključno vprašanje je, če imate tudi družino(predvsem otroci so zelo dragi) in ali želite živeti ali zgolj preživeti.
Z ekstremno nizkimi stroški životarijo že sedaj socialci, ki jih je poln ta forum. Meni se ravno ne zdijo srečni…
Jaz se ne želim upokojiti pri 40. Bi pa se pri 55. Rada imam svoje delo in sem z njim zadovoljna.
Pri 40. imam kar potrebujem v smislu nepremičnin in premičnin. Za otroke ne mislim delat. Od men so dobili kar so dobili, sedaj naj delajo oni. Tukaj sem za nasvet, kakšno varstvo, priboljšek (npr. manjši dopust, koncert, nakup kakšne nove sedežne tam nekje 2000 eur letno), občasno kosilo.
Zase potrebujem malo, za stroske, hrano, oblaičila, šport cca. 1300 eur.
Če zaračunam še kakšno inflacijo in na moje zdr. stanje življenje do max 65. Rabim torej cca 25000 eur letno za 10 let. Mislim, da mi bo to čist lepo uspelo.
Peter pan, 26.08.2023 ob 13:25
Ključno vprašanje je, če imate tudi družino(predvsem otroci so zelo dragi) in ali želite živeti ali zgolj preživeti.
Z ekstremno nizkimi stroški životarijo že sedaj socialci, ki jih je poln ta forum. Meni se ravno ne zdijo srečni…
Sem razumela, da je govora o eni osebi.
amerika, 26.08.2023 ob 13:20
Ja lahko (ne v vse btw), ampak imamo pa drugačne davke, plus še zda moraš davek plačevati, plus stroški so v eu krepko višji za posrednike. Se seveda da doseči teh 4%, ampak jaz sem bolj na ziher sorte in raje računam 2.
Stroški so pri takšnih zneskih zanemarljivi. Slovenska BPD(ne bom delal reklame) za vodenje računa, računa cekje 30 eur letno. Temu stroško je treba dodati še cca 25 eur stroška, za posamezno transakcijo v tujini(nekje 10 eur stroškov za nakup doma). Vse skupaj skoraj nič…. če vam je to preveč pa si lahko odprete račun pri kakšnem Degiru
Kakor rečeno tej pasivni skladi imajo avtomatično reinvestiranje dividend. Vi ste obdavčeni z davkom, ki se za vsakih 5 let državnja papirja zmanjša za 5%.
To so pretekli donosi – seveda niso nobena garancija, za prihodne donose….
2010
14.82%
2011
2.10%
2012
15.89%
2013
32.15%
2014
13.52%
2015
1.38%