Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute korekcijski faktor

korekcijski faktor

Spoštovani !

Zaposlen sem pri s.p., kar je pri pridobitvi stanovanjskega kredita kar precejšnja ovira. Banka odobri kredit v vrednosti samo 25% OD, kar pa seveda krepko zmanjša kreditno sposobnost.

Zato sem, če seveda želim dobiti željeni znesek (6 MIO na 15 let), prisiljen vzeti kredit z korekcijskim faktorjem.
Pri posvetu na banki sem poprosil za anuitetni plan kredita po korekcijskem faktorju, skupni obrestni meri in Euriborju. Ugotoviti se je dalo, da najmanj preplačam ravno kredit s korekcijskim faktorjem, čeprav obrok naraste iz približno 44.000 SIT na 54.000 SIT. Anuitetni plan je sicer najugodnejši pri Euriborju, kjer je znesek odplačevanja glavnice ves čas enak, obresti pa se sproti obračunavajo glede na ostanek glavnice, zato obrok ves čas pada.
Kot že rečeno nimam veliko izbire, razen če seveda vzamem manjši kredit !

Zanima me kaj vi menite o kreditu s korekcijskim faktorjem, kakšne korekcije lahko pričakujem in kaj za takšen kredit pomeni prihod Evra (evropske obrestne mere so le nekoliko nižje).

Hvala za odgovor in lep pozdrav !

Dejan

Pozdravljeni!

Kredit s korekijskim faktorjem je v povezavi s TOM. Koliko časa še bo, kaj se bo zgodilo z njem in koliko bo rastel ne more nihče napovedati. Če primerjate EOM je najcenejši kredit z Libojem, kar vam tudi svetujem.

Če je res edina varianta kredit s korekcijski faktorjem, predlagam, da preverite še pri kakšni banki. Pri nekaterih bankah se z individualno obravnavo da mariskaj dogovoriti.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Dragi Delboy,

iz zapisanega sklepam, da najemate kredit zavarovan pri zavarovalnici saj le pri tovrstnih kreditih velja da se plača lahko obremeni do 25 % (to je pogoj zavarovalnice).
Če bi kredit najeli z drugačnim zavarovanjem (recimo hipoteka) je lahko obremenitev seveda višja, tudi do 40 % vaše plače – je pa seveda odvisno
kakšno boniteto ima vaš delodajalec s.p. in kakšne dohodke imate. Iz prakse vam lahko povem, da če je soliden delodajalec, vaši dohodki pa so redno izplačevani na račun pri banki je vsekakor možna višja obremenitev od 25 %.

Kredit z korekcijskim faktorjem je za vas žal najmanj ugodna varianta.
Banke uporabljajo korekcijski faktor pri SIT kreditih, vezanih na TOM.
Pri tem uporabljajo komformni obračun(v začetku odplačujete samo obresti, glavnica se vam začne zniževati šele v drugi polovici odplačilne dobe – sigurno ste že slišali koga, ki pravi da že nekaj let odplačuje kredit, glavnica pa mu je ostala ista ali celo večja kot ob najetju kredita), ki je tako ali tako manj ugoden od linearnega (enakomerno odplačevanje obresti in glavnice že od 1. meseca dalje) , ki se uporablja pri EUR ali CHF kreditih.
Korekcijski faktor je zanimiv predvsem v začetku, ko najemate kredit in so ga nekatere banke pred leti zlorabljale za zavajanje potencialnih kreditojemalcev (pred uvedbo EOMa), ki so delali primerjavo kreditov zgolj po višini anuitete. Anuiteta pri kreditu z Korekc. faktorjem je v štartu nižja, saj vključuje le realne obresti, ne pa t.i. TOMa, ki pa se v naslednjih mesecih obračunava in temu primerno se iz meseca v mesec zvišuje mesečna anuiteta.

Torej, v primeru kredita s korekcijskim faktorjem boste banki plačali
veliko več obresti kot pri običajnem kreditu ali kreditu v tuji valuti.

Moj nasvet: odsvetujem korekcijski faktor in svetujem raje nižji znesek
kredita, po možnosti v tuji valuti ali zavarovanje s hipoteko!
Če pa vseeno želite kredit zavarovati pri zavarovalnici pa zah-
tevajte od banke, da naredi t.i. “separat” na zavarovalnico in
zaprosi za višjo obremenitev plače.

Hvala za odgovor !

New Report

Close