Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute hipotekarni kredit

hipotekarni kredit

Pozdravljeni,

V enem od vasih odgovorov omenjate, da je potrebno pri hipotekarnem kreditu udelezba 30% lastnih sredstev (to vem, ceprav mi ni jasno, zakaj ne obstaja 100% hipoteka na nepremicnino, ki se kupuje) in da je to lahko gotovina, delnice, nepremicnine… In sedaj me zanima, kako je to lahko nepremicnina?
Recimo, meni dajo hipoteko 70%, in ker nimam gotovine za ostalih 30%, bi se recimo dogovorila z mamo, da bi za teh 30% vzeli hipoteko na njeno nepremicnino. Zanima me, ce je to sploh mogoce in ce je ali je to mogoce pri eni banki, in ali to ne pomeni potem 100% hipoteke? In ce je vse to mogoce ali je mogoc dogovor, da se najprej odplaca hipoteko na nepremicnino od mame in sele potem se zacne odplacevati hipoteka na obstojeco nepremicnino.

In ce bi vzeli hipoteko na nepremicnino od mame, je dovolj zivljensko zavarovanje, ce se recimo nama z mozem kaj zgodi, da mama ne ostane brez strehe nad glavo? Je se vedno ona lastnica nepremicnine in se vse poplaca iz tega zivljenskega zavarovanja?

In zakaj pravzaprav ne obstaja 100% hipoteka, tako kot je to v svetu?

Hvala lepa za odgovore in lep dan,

sorela

Pozdravljeni!

Hipoteka je praviloma vedno na kompletno nepremičnino, samo krdita dobite manj.

Banka ponavadi ne odobri kredita za kompletno vrednost nepremičnine, ampak želi da del kupnine prispevamo sami ali pa za razliko zastavimo nepremičnino, vrdnostne papirje… ostalo pa lahko kredit.

Obstaja tudi hipotekarno razmerje 1:1, se pravi v vrednosti nepremičnine. Pogoj je, da ste dovolj bonitetni in atraktivna lokacija. Zastavite lahko tudi vrednostne papirje.

Če je več nepremičnin pod hipoteko je možen dogovor, s katere se prej zbriše hipoteka.

Življenjsko zavarovanje svetujem in je dovolj, če je dovolj visoka zavarovalna vsota oz. riziki ki jih krije.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

HM, zakaj ni tako kot v svetu je težko reči. Eden izmed glavnih razlogov je gotovo v tem, da je v Sloveniji bistveno težje naredit izvržbo na zastavljeni nepremičnini in jo tudi prodat kot pa recimo v evropi. Za primerjavo v skandinavskih državah je rok od začetka do končanja sodnega postopka za zego nepremičnino in izvržo približno 30 dni, pri nas nekaj čez 1 leto.
Opcija B je lahko leasing, kjer se da brez večjih problemov dogovoriti za samo 10% polog, pri realni ceni nepremičnine pa gre skozi tudi brez pologa, torej 100% financiranje.
Dogovori so vedno možni in se morajo sestaviti v obliki pogodbe ali aneksa k pogodbi, kjer se pač dogovorite, da v primeru nezmožnosti poplačevanja, upnik najprej prodaja vašo hišo in se z njo poplača (lahko tudi s polici življenskega zavarovanja) v kolikor pa to ne zadostuje pa vaši starši odplačajo razliko.

New Report

Close