Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kredit za parcelo

Kredit za parcelo

Pozdravljen, g. Tomc,

primer, ki ga imava z možem je tak, pa bi rabila kak nasvet.

1.Jaz imam sicer res službo za nedoločen čas, vendar mi delodajalec, sem odkrila, ne plačuje prispevkov, niti mi plače na nakazuje s TR na TR in kot sem zasledila na internetu, to za banko pomeni, da nisem finančno sposobna za kredit.
Je to res?

2. V primeru, da je tč 1 res, razmišljava, da vzame kredit moj mož…
No, pa ne glede na to, kdo ga bo vzel, me zanima naslednje.

Imava privarčevano polovico zneska za nakup zazidljive parcele. Drugo polovico bova pa pridobila s kreditom… to je 3-4 mio..
Sedaj me pa zanima, kako se naj odločiva za čimbolj ugoden način… Leasing pride v poštev pri nakupu parcele? Se potem vpiše kot lastnik
zemljišča Leasing hiša… a to pomeni, da so potem naši stroški (kolikšni) pri prepisu lastništva, ko odplačava kredit?

Kako se najbolje dogovoriti glede predčasnega plačevanja kredita.

Namreč, ko kupiva parcelo, bova prodala šele hišo… ki naj bi bila vredna cca 20 mio. S tem denarjem nameravava odplačati vsaj del kredita za parcelo (je to ok, ali se splača pač imeti kredit naslednjih 15 let?).
Preostali denar pa bova proabila za malo montažno hiško – cca 11 mio + 3 izkop, dok…+4 dokončanje in oprema = 17 mio…
Recimo, da nama ostaneta 2 mio.

3. Drugo leto mi poteče NSVS. Ali se mi splača zaradi obresti odplačati zadnje leto v enem znesku?

Sem vam naložila dela? Bom pa vesela vašega truda.

Hvala Pat

Pozdravljeni!

Težko dam zelo konkreten odgovor na konkretno vprašanje, ker je potrebno pregledati vso dokumentacijo in kreditno sposobnost vašega moža. Morda je še kakšna podrobnost, ki jo še ne veva. Opozoril vas bom na nekatere možnosti in podrobnosti.

1. Če vaši prilivi plače niso stalni in dokazljivi, potem ne morete dokazati plačilne sposobnosti in niste kreditno sposobni.

2. Če se odločite za leasing so stroški na koncu, ko plačate zadnji obrok in naredite prepis lastništva zopet na vas, enaki kot sedaj, ko prenašate vašo parcelo na leasing hišo. Predčasno poplačilo je mogoče kadarkoli, povezano je s stroški prenosa lastnine in še leasing hiša vam bo zaračunala določene stroške poplačila, ki so različni med cca. 1 % in 3 %. Pri leasingu so neprimerno višji stroški kot pri kreditu.

Zavedati se morate, da pri leasingu niste več lastniki parcele in kakšnakoli gradnja ali postavitev hiše, mora biti z dogovorom z leasing hišo. Lahko se zaplete!

Po mojem mnenju je za vas, če obstaja možnost, boljša varianta, da za parcelo vzamete kredit. Kakšne vrste, kakšna doba in vrsta zavarovanja je odvisna od vaše bonitete. Modra se bo dalo zavarovati kredit pri zavarovalnici.

Obstaja pa tudi varianta, ki se jo nekateri poslužujejo, da hišo prodate in se začasno preselite v podnajemniško stanovanje, dokler ne postavite hiše. Ali pa če prodate z dogovorom, da npr. nekaj mesecev še živite notri. Hipotekerni kredit vzamete na koncu, ko boste ugotovili, koliko ga še potrebujete. Zavarovanje kredita s hipoteko ne bo ovira. Ker gre za montažno hišo je lahko v parih mesecih vse urejeno.

3. Nisem najbolj razumel katere obresti SNVS. Ali mislite varčevanje SNVS, ali kredit na podlagi varčevanja? Če varčujete, morate počakati do konca dobe, ker drugače izgubite obroke, ki vam ga je za vsako leto nakazala država. Če pa imate kredit in če izračuni pokažejo, da se splača poplačati z ugodnejšim kreditom, ker s tem privarčujete, vam svetujem.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close