Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute POROŠTVO

POROŠTVO

Pozdravljeni, mene pa zanima sledeče.
Fant je nekaj let nazaj šel za poroka. Potem tista gospa ni plačevala in so se njemu usedli na račun. Sedaj me pa zanima.

Glede na to, da ima ta gospa tudi hišo pod hipoteko, ali se banka ne usede najprej na celotno premoženje te gospe in šele potem na poroka? Ali imajo to banke vsaka po svoje urejeno, ali je to urejeno v kakšnem zakonu za vse banke enako?

Najlepša hvala, LP, N.

Pozdravljeni!

Iti za poroka je zelo tvegano dejanje. Lahko se zgodi, da ostanete brez vsega premoženja, ste še dolžni in vam trgajo od plače. Če ste porok, ne morete dobiti kredita, ko ga sami potrebujete.

Če kreditojemalec ne palčuje obrokov, banka to obveznost plačevanja najprej zahteva od poroka. Lahko se mu vsede na plačo do 1/3 OD, oziroma mu ostane slebih 90.000,00 sit. Odstopno izjavno je že podpisal, ko se je strinajl, da bo porok.

Kaj se zgodi, če porok ne plačuje obrokov?

Nepremičnina bo po sodnem postopku šla v prodajo. Če je nepremičnina prodana za nižjo vrednost, kot je dolg do banke, se lahko banka vsede na nepremičnino od poroka in nakoncu jo lahko tudi proda!!!

Če porok ne plačuje obrokov in je nepremičnina, ki je pod hipoteko veliko več vredna, kot je dolg do banke (z vsemi stroški in zamudnimi obrestmi), potem se pri prodaji nepremičnine poplača, in porok je bremen prost.

Če ste opazili, banka bo isterjala dolg, zato se zavaruje na vsemogoče načine in uporabi vsa pravna sredstva.

Ker banki ni v interesu prodajat nepremičnine, ampak dajat kredite, vam ves ta postopek mastno zaračuna (odvetniška tarifa se mi zdi je 80.000,00 SIT ura).

Na nekaj bi vas rad posebej upozoril. Narediti morate vse, da ne pride do rubeža!!! Svetujem vam, da sami prodate nepremičnino, če je možen dogovor. Ko pride do rubeža, bo banka lahko prodala nepremičnino po polovični ali še nižji ceni. Če se s tem ne bo poplačala ima še poroka, kateri je v podobnem položaju, kot kreditojemalec.

To kar sem navedel trdijo pravne službe na banki. Morda ima odvetnik, ki zastopa poroka drugačno mnenje?

Vsekakor je ugodna rešitev mogoča edino skupno s kreditojemalko, banko in porokom. Če kreditojemalec ali porok nočeta sodelovat, potem je rešitev lahko zelo boleča.

Lep pozdrav!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za odgovor.

Sedaj je prišlo do tega, da je sedaj (baje) na banki, kjer dela dobila kredit za poplačilo prejšnega kredita in za vračilo, kar je dolžna nam. Problem nastane samo pri obrestih, ker so tolk visoko (primer Orion). Naša odvetnica pa je ugotovila, da če ne bo plačala obresti, da se ji lahko obesijo na stanovanje. Če sem prov dojela, če banki prinese prodano stanovanje več denarja, kot so obresti, potem smo mi rešeni njenega dolga? Ali se lako tako kot Orion zna obesijo najprej nam na stanovanje, njo pa pustijo na miru?

Ane smo si naredili pravo šaro? Upam pa, da se bo to čimprej rešilo.
Še enkrat se vam zahvaljujem za odgovor.

Če banki prodano stanovanje prinse toliko, da se poplače ves dolg dolžnika do banke, ki je upnik (glavnica, obresti, stroški postopkov…), potem banka primer zaključi. Če kaj ostane dobi “bivši” lastnik, če zmanjka bo banka terjala od poroka.

Vam na stanovanje se bodo obesili v skrajmen primeru, če prodano stanovanje ne bo zadostovalo za poplačilo dolga. Vedeti je pa potrebno, da so zamudne obresti zelo visoke in se dolg strmo povečuje.

Takšnih primerov je v Slovenijo ogromno in so v poduk, da je z denarjem potrebno ravnati previdno. Vsak kredit, ki ga dobimo ga je potrebno vrnit. V nasprotnem lahko ostanemo brez vsega premoženja, kot ta gospa, za katero mi je žal in je res v velikih škripcih. Banka ni socialna ustanova in jo nič ne zanima, če smo brez vsega na cesti.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Glavnico bo poplačala z novim kreditom, obresti pa mislim, da je okoli 3 – 5 MIO SIT. Imajo pa 2,5 sobno stanovanje, tako da mislim, da se bo končno obrnilo nam v prid.

Najlepša hvala za Vaš trud. S podatki, ki ste mi jih posredovali, ste mi povečali upanje, da se bo ta zadeva razrešila nam v prid.

New Report

Close