kredit – chf
Pozdravljeni,
na temo, ki jo odpiram, sem prebrala več postov na tej strani in zadeva me je malce pomirila..razen mnenj MarjanaS, ki so me rahlo vznemirila. Zato prosim še za vaše (sveže) mnenje..
S partnerjem sva lani vzela hipotekarni kredit 15 mio na 20 let, v CHF vezan na libor (12 mesečni libor + 2,15). Obrok je bil takrat daleč najugodnejši – 80.000, včeraj pa sem doživela neprijetno presenečenje…banka me obvešča da zaradi zvišanja liborja moj obrok poskoči na 94.000. No, obrok bova še vedno lahko odplačevala, skrbi pa me , če se bo zgodba vsako leto ponovila..tako bova čez dobrih 10 let plačevala skoraj 200,000 obroka. Je to realno? se da kaj storiti? Na CHF sva vzela tudi zato, ker je dokaj stabilna valuta in šibkejša napram EUR. Kaj pa lahko pričakujem po prevzemu EURa pri nas? Naj začnem razmišljati o spremembi pogodbe in vezavi na Euribor? Ali obstaja še kakšna drugačna (ugodnejša) rešitev – razen zadetka na lotu 🙂
Hvala za vaše cenjeno mnenje in veliko uspeha pri nadaljnjem odličnem delu na tem forumu.
Pozdravljeni!
Lahko vas potolažim, da se vam ne bo obrok višal vsako leto. Kako leto se bo zvišal in kako leto znižal. Ker so bile pred enim letom referenčne obrestne mere zelo nizke in sedaj, ko so višje, je normalno, da se vam obrok zviša. Na to nimamo upliva. Dobro je, da imate 12 mesečno vezavo valute in se vam obrok spreminja samo enkrat letno.
Če bi imeli vezavo na Euribor se bi vam obrok povišal več kot se vam je sedaj z vezavo na Libor.
Če zamenjate v Euribor lahko pričakujete cca. 1.5 odstotne točke višjo obrestno mero in s tem še višji obrok.
Sedaj se vam ne splača narediti nič. Če vas obrok res preveč bremeni lahko podaljšate dobo. Po prevzemu eura se ne bo zgodilo nič.
Edini riziko, ki ga imate je, da CHF zraste na vrednosti v primerjavi z EUR, v kar pa ne verjamem.
Jaz pričakujem, da se vam bo drugo leto obrok znižal.
Lep dan!