stanovanje
G. Tomc, razložite mi prosim, zakaj so eni tako za libor in drugi za euribor.
Prijavili smo se na razpis SkladA in vemo, da bomo potrebovali okrog 11 mio kredita. Rada bi, da bi ga vzel samo eden, pa slabo kaže. Pravijo, da na najine plače 10 mio eden še dobi, več pa…Še to težko.
Skrbi naju, ker se ne znava pogajati za kredit (nimava ne vem kakih služb, imava za nedoločen čas oba, niti nimava možnosti poroka ali hipoteke na kako nepremičnino…-torej nisva ne vem kaka vaba za banko), šla sva že po vseh avstrijskih bankah, ostala nama je ena, ki je po moje najugodnejša, a se sploh ne upava iti, ker ne veva, kako si kaj spogajat in ali vzet v libor ali euribor, vsak pove drugače. Aja, kredit bi rabla za 15 let, 11 mio.
Hvala za odg.
Pozdravljeni!
Potrebno je vedeti, kdo si tisti, ki so za Libor in kdo so tisti, ki so za Euribor? Če govorimo o laikih je vseeno kakšno ima kdo osebno mnenje, s pomočjo katerih se ustvarja tudi javno mnenje, ki pa nima nič skupnega z realnostjo. Če pa poslušamo strokovnjake oz. finančnike pa ugotavljam, da so mnenja deljena, vendar večina je za Libor. Zadnje čase ugotavljam, da tudi bančniki iz bank, ki nimajo Liborja v ponudbi spreminjajo mnenje in hvalijo Libor.
Kot kreditojemalcem nam je najbolj pomembno, da imamo nizek obrok in da kredita preveč ne preplačamo. Ker se Euribor nesramno draži, je obrok kredita vezanega na Libor dosti cenejši. Zakaj bi plačevali več? Če bi pa referenčna obrestna mera Libor presegla Evribor, kar se nikoli v zgodovini ni zgodilo, imamo pa možnost zamenjave valute. V tem času pa veliko privarčlujemo.
Kje je riziko? Edini riziko, ki ga jaz vidim je razmerje CHF in EURO. Če imamo kredit v CHF in proti Euru močno naraste na vrednosti, se nam kredit podraži, ker smo dolžni več. Takrat pa pričakujem, da se bo referenčna obrestna mera Libor znižala in zopet smo na boljšem. Če pa CHF izgubi na vrednosti do Eura, se nam pa že tako cenejši kredit še poceni. Ali bo CHF dobival na vrednosti ali izgubljal so mnenja deljena, jaz sem na strani tistih, ki menijo, da bo CHF dolgoročno izgubljal na vrednosti do Eura.
Kako se dogovarjat z banko in kako doseči dobre poslovne odnose s tem pa pogoje je stvar izkušenj in se ni moč naučiti po internetu. Vsekakor svetujem “inteligentno pogajanje”. Velikokrat se zgodi, da kreditojemalci imajo že vsega dovolj, ker banki ni nikoli dovolj papirjev, ki jih moramo priskrbeti in se začnejo prepirat. V tem kratko potegne kreditojemalec, ker banka samo vrne dokumentacijo in se zahvali za povpraševanje ter se z nami noče več pogovarjat. Svetujem res mirne živce.
Z izkušenj lahko povem, da slabo bonitetna stranka za banko ni interesantna in se ne potrudi tako, kot za stranko z dobro boniteto. Takšna stranka je za banko tudi dražja. Pravzaprav se takšnih strank banke izogibajo. Privabljajo bonitetne stranke, nebonitetne pridejo same.
Glede konkretnega primera mi pa lahko pošljete dokumentacijo s katero grem na banko in ugotovim kaj se da ugodno največ doseči za vaš primer.
Lep dan!