Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Hipoteka

Hipoteka

Pozdravljeni !

Rada bi vas prosila za nasvet glede hipotekarnega kredita. Smo mlada družinica iz Maribora. Jaz sem trenutno sicer nezaposlena in na porodniški mož pa bo čez en mesec v službi dobil pogodbo za nedoločen čas. Ker smo trenutno v najemniškem stanovanju razmišljava da bi si raje kupila svoje stanovanje in raje kot najemnino plačevala obrok kredita.
Pa me zanima če se na kateri banki da dobiti hipotekarni kredit za 100% vrednost stanovanja ( seveda bi povedali za koliko bi bila takrat kreditno sposobna ) … računava pa da za nekje okoli 13.000.000 sit na dobo 20 do 30 let ( odvisno od mesečnega obroka ). Ko sva se o tem malo pozanimala v agenciji z nepremičninami nam je rekla da morava nujno imeti 1/4 že našparanega denarja ker drugače ne bova dobila kredita. Sicer se nameravam tudi jaz takoj po končani porodniški čimprej zaposliti tako da bosta doma dva dohodka.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Vedno je smiselno plačevati obroke kredita, kot pa tržno najemnino za stanovanje. Obrok kredita pa ne sme predstavljati preveliko breme. Izbrati je potrebno takšno dobo, da bo obrok približno enak.

Na podlagi podatkov, ki ste jih napisali je malo verjetnosti, da dobite ugoden kredit pri banki. Nekatere banke zahtevajo 6 mesečno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Težavo predstavlja lastna udeležba, ki jo tudi banka pogojuje.

Vse je odvisno kakšno službo ima vaš mož in višina njegovega neto OD. Če ima solidno službo s solidnim OD je obstaja možnost, drugače pa bolj težko. Če imate dokazila o plačevanju najemnine stanovanja je to za vas dodatna boniteta, ker če bo kredit v enaki višini, je to dokazilo o vaši solventnosti.

Na 20 let pride obrok cca. 80.000,00 SIT, na 30 let pa približno 62.000,00 SIT.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

100 % boste po moji oceni dobili zelo težko. Sam ne poznam banke, ki bi delala na 100 %. Največ kar vem je 80 % vrednosti stanovanja (upošteva se vrednost zapisana v kupopr. pogodbi).

To, da bo mož ob najetju kredita zaposlen šele 1 mesec za nedoločen čas ne predstavlja takšnega problema, vse pa je odvisno od tega kje je zaposlen (boniteta delodajalca), kaj je po poklicu in kolikšna je njegova plača.

Še nasvet: če moževi dohodki to dopuščajo lahko za manjkajoči znesek, torej manjkajočih 20 % najamete poleg hipotekarnega še stanovanjski kredit za dobo do 15 let.

1. Kredit hipotekarni – do 80 % vrednosti stanovanja
2. Kredit preko zavarovalnice 20 % vrednosti stanovanja

Pozdravljeni !

Najprej najlepša hvala za vaš odgovor. Se pravi če bi imela pa nekaj prišparanega denarja bi bili pogoji boljši ?? Sicer mislim da bom drugo leto končno dobila izplačanih nekje okoli 4.000.000 sit ( zapuščina ) … bi bilo to dovolj potem … oz. kakšen plus da bi lažje za preostalo vsoto dobila hipotekarni kredit ??
Kar se pa moževe službe tiče pa dela pri dobrostoječem privatniku ( v naših koncih je kar znan ) …. plača pa bo potem ko bo pogodba sklenjena okoli 160.000 sit ( neto ).

4 mio sit, bi moralo biti dovolj, za lastno udeležbo. Možu lahko trgajo nekje med 50,000,00 do 60.000,00 SIT.

Verjetno je najbolje, da počakate na zapuščino in vašo zaposlitev, ker bo vse skupaj lažje.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close