Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute neverjetne zgodbe ali najetje hipotekarnega kredita

neverjetne zgodbe ali najetje hipotekarnega kredita

Pozdravljeni!

Z možem sva se odločila,da kupiva hišo,ki sva jo videla pri posredniku. Zmenila sva se za ogled, hiška nama je ustrezala in smo se zmenili za nakup.
Plačala sva aro in približno polovico kupnine, za ostalo pa sva nameravala vzeti hipotekarni kredit. Pozanimala sva se pri večih bankah in se odločila za najbolj ugodno. V prodajni pogodbi smo tudi določili do kdaj naj bi se kupnina izplačala. Ta rok je določil posrednik in nama garantiral (seveda samo ustno),da bodo v mesecu dni na banki uredili vse potrebno.
Na žalost se stvari niso odvijale tako kot bi bilo treba in šele na posredovanje moža, so začeli urejati papirje. Moram povedati,da sva midva vse dokumente,ki so jih zahtevali od naju,dostavila takoj po podpisu pogodbe.
En dan po poteku pogodbe so nama iz banke sporočili, da nama ne odobrijo toliko kredita, ampak 4 mio Sit manj. Na srečo sva imela toliko denarja še privarčevanega. Seveda je trajalo približno teden dni,da sva uspela vse prodati in vnovčiti. Denarja od kredita pa še vedno nisva dobila.
Ker smo v pogodbi podpisali za zamudne obresti, jih je prodajalec seveda zahteval. Prejšni teden, ko sva imela nekaj na računu sva se z banko dogovorila,da izplačajo ta del kupnine. Pri pregledu stanja sva ugotovila,da so nama samovoljno trgali 50.000 sit obresti. Menda na zahtevo prodajalca in agenta. Ali to sploh lahko storijo?
Danes sva končno dobila denar, izplačala prodajalca.
Seveda imava zelo slab priokus zaradi neprofesionalnega obašanja banke, njihovega finančnega svetovalca (ki nama je obljubljal,da bova glede na dohodke brez problema dobila toliko kredita). Vsakič, ko sva prišla tja,so postavljali neke nove pogoje. Vinkulacija življenskega zavarovanja, vinkulacija premoženjskega zavarovanja(za hišo,ki natančno gledano sploh še ni bila v najini lasti). Zahtevali so poroke, čeprav sva že na prvem razgovoru povedala, da želiva kredit brez porokov. Ne želiva si pač nikogar obremenjevati z najinimi problemi. V glavnem sva zelo razočarana.
Hišo zdaj imava, vendar sva brez denarja, da bi jo lahko uredila naprej. Očitno bo treba malo globoko zadihati in počasi po svojih možnostih nadaljevati z gradnjo.

Pozdravljeni!

Lahko samo potrdim, da se s takšnimi primeri kar veliko srečujem. Niste edini in se kar pogosto dogaja. Vse je odvisno od (ne)angažiranja bančnega referenta. Lahko se zelo potrudi, lahko pa zavlačuje v nedogled z vedno novimi zahtevami.

Lahko dam dva nasveta, ki vam več ne koristita, morda komu, ki spremlja ta forum pa bosta:

1. Nikoli se ne podpisuje pogodbe in daje are, dokler banaka pisno ne odobri načina in višine financiranja. Pa če je še tako jasno in čisto. Lahko izgubite aro.

2. Če pa že pridejo problemi z banko, nikoli ne izovimo konflikta, ker nam banka samo vrne dokumentacijo in se nam zahvali za povpraševanje. Če začnemo postopek pri drugi banki zopet traja postopek. Potrebno je “inteligentno” pogajanje. Če nimate znanja in izkušenj je malo težje.

Verjetno ste z nepremičninsko agencijo podpisali izjavo, da vam trgajo zamudne obresti iz TRR. Skoraj ne verjamem, da bi banka trgala, če ne bi bilo pravno formalno.

Za takšne primere, pa tudi dovolim, da napišete katera banka je bila to, ker je to povsem neposlovno obnašanje. Niste dobili toliko kredita, kot vam je bilo na začetku obljubljeno, niti v tistem času.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Spoštovani!
Hvala za vaš odgovor. Vem,da nama ne morete več pomagati, ”zgodbico” sem napisala izključno zato, da drugi vidijo kaj se dogaja.

1.Brez pogodbe se banka niti ne pogovarja o kakšnem kreditu. In brez are prodajalec ne bo podpisal pogodbe.
2.Kofliktov nisva izivala in če bi imela več časa, bi z veseljem šla h konkureci.Občutek imam, da so namenoma čakali do datuma na pogodbi, ker si potem brez moči in prisiljen pristajati na njihove pogoje.

Z nepremičninsko agencijo nisva podpisala pogodbe, da nama lahko trgajo zamudne obresti direktno iz TRR.

Banka pa je visoko spoštovana Hypo Alpe Adria.

Pa še eno vprašanje. Pri podpisu notarskega zapisa je bila prisotna odvetnica banke. V soboto sva na najino presenečenje dobila še njen račun. Je to običajno?Se lahko pritoživa? Ni zastopala naju,ampak banko. Vse smo podpisali, v petek ko bi moralo priti do izplačila, pa je zadržala izplačilo do ponedeljka, ker je manjkal neki žig na gradbeni pogodbi.Če bi dobro opravila svoje delo, bi to opazila že prej.

Hvala

Takšne realne zgodbice so na tem forumu dobrodošle.

Res je čudna situacija, ker brez pogodbe ni odobritve in brez are ni pogodbe.

V praksi je možen dogovor, da banka odobri financiranje na podlagi predpogodbe in prodajalec vas jemlje, kot resnega kupca in ne zahteva are oz. je ta zelo nizka.

Mogoče je vse, ampak, ne verjamem, da so namenoma čakali, ampak so bili zelo počasni pri urejanju financiranja.

Če z nepremičninsko agencijo niste podpisali , da vam lahko trgajo zamudne obresti, je to nezakonito. Preverite!

Vse stroške, ki so povezani z kreditom na žalost plača kreditojemalec. Možen je dogovor, da plačate ali pa vam zaračunajo kar v kreditu. Stroški so lahko tudi stvar dogovora.

Je pa dejstvo, da je bilo v celotnem postopku veliko površnosti in neažurnosti.

Odvisno je od referenta. Jaz imam po večini dobre izkušnje s to banko. Je pa res, da imam tudi sam izkušenje in cel postopek urejanja kredita za stranko peljem drugače.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Lahko samo potrdim, da sem tudi jaz dobila kredit za hišo na podlagi predpogodbe, smo se pa zmenili z banko (ne Hypo!) za datum, ko bo pogodba podpisana. Natančen znesek kredita smo določili tik pred podpisom pogodbe za kredit, ko je bil že odobren (vzeli smo par sto tisoč več). Res pa nismo zavarovali kredita s hipoteko, ampak z dvema porokoma. Po enem letu odplačevanja kredita sem pri isti banki najela nov kredit za poplačilo starega, zato da smo “osvobodili” enega poroka. Drugi porok (zdaj edini) je moj mož, ki je tudi solastnik hiše. Mislim, da v najinem primeru ne bi moglo biti bolj enostavno. Pri dotični banki nisva imela v času najemanja kredita nobenih prihrankov, pa tudi plači le malo nad slovenskim povprečjem, tako da gotovo nisva bila noben poseben primer.

Sama sem se eno leto ukvarjala s pogoji stanov. kreditiranja, primerjala ponudbe… Na koncu (vlogo za kredit še nisem dala) sem se odločila za svojo banko, poslovodji dala vedeti, da je konkurenca velika in če se mi ne moremo dogovoriti za ugodne pogoje kreditiranje lahko mimogrede zamenjam banko. Šele po tem opozorilu smo pričeli z normalnim pogovorom. Poslovodja je seznanjena z mojim finančnim problemom, ga preučuje in me obvešča o meni ugodnih možnostih. Kako se bo moja zgodba dokončno razpletla bomo še videli.

Če ste stranka s solidno boniteto se tudi banka potrudi in je tak pristop kot je vaš lahko zelo uspešen. Če pa imate slabo boniteto, pa lahko tak pristop ni najbolj učinkovit, ker vi in banka porabite veliko časa, realizacije pa ni. Vsekakor vam je za čestitat že zato, ker so vas začeli obravnavat resneje in vas niso odpravili z enim stavkom.

Problem je, ker vsi nimajo eno leto časa za preučevanje bančnega sistema v Sloveniji in če res najugodnejša vaša banka je tudi vprašanje.

Lp,

New Report

Close