NSVS – ali se splača?
Spoštovani!
Stanovanje stanovanjskega sklada smo že dobili. Imamo pa stanovanjski kredit še 15 let. Ali se nam splača varčevat tako, da vzamemo kakšen lot NSVS in s tem denarjem poplačamo del našega stanovanjskega kredita. Ali bi v tem primeru dobili premije?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam!
Pozdravljeni!
Priznati moram, da ne vem. Vem pa, da je SNVS namenjena reševanju stanovanjske problematike in po tej logiki, bi bilo to mogoče. Odvisno od interpretacije. Predlagam, da se pozanimate na stanovanjskem skladu RS in napišete na forum, kaj so vam rekli. Vprašajte še na banki, kjer nemaravate vplačevali lote. Prosite tudi za osnutek pogodbe, morda je napisano. Bom se pozanimal tudi jaz in bova videla, če sva dobila enake odgovore.
Če kdo, ki bere ta forum ve, naj prosim napiše.
Sicer so pa tudi drugi načini varčevanja, ki so ravnotako varni, s podobno obrestno mero.
Lep dan!
Tudi jaz žal ne poznam točnega odgovora, menim pa, da vam v tem primeru premija ne bi pripadala. Če sem prav razumela napovedi o novi shemi, naj bi bile premije namenjene le tistim varčevalcem, ki bodo zbrana sredstva namenili za nakup nepremičnine (oz. reševanju stanovanjske problematike – ker stanovanje že imate, imate najbrž v očeh sklada problematiko rešeno) oz. bodo najeli kredit za nakup stanovanja (obnovo itd..). Morda bi lahko premijo upravičili, če bi del sredstev namenilio za adaptacijo stanovanja…
Še vedno vam ostane opcija, da sredstva vlagate v kakšno drugo obliko varčevanja (banke, skladi…) in jih, ko se jih nabere dovolj, uporabite za poplačilo kredita (tukaj znajo biti problem stroški, ki vam jih banka v tem primeru zaračuna).