Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute varčevanje za stare čase

varčevanje za stare čase

Pozdravljeni,
stara sem 41, z dohodkom neto 1300 evrov, brez otrok. V tem letu se mi iztečejo vsi krediti (stanovanje in avto), drugih ne nameravam vzeti, ker je vse novo in zadovoljuje moje potrebe.
Trenutno plačujem nekaj let rentnega zavarovanja okoli 40 evrov, kar ni veliko. Sedaj bi rada sproščena sredstva vlagala kot rezervo za pokojnino. Navajena sem živeti precej luksozno, zato se mi zdi nalaganje 30% dohodkov preveč, saj se denar v 20 letih mora tudi nekje “oplemenititi”.

Predvidevam, da bi v starosti šla v neka varovana stanovanja, tole stanovanje pa oddala, s čimer bi lahko pokrila del stroškov, ker pokojnina ne bo zadostna. Kaj menite o tem?

Kako naložbeno strukturo priporočate glede na to, da otrok nimam, da za njih ne rabim varčevat, da imam dohodke 1300 EUR in da tudi sedaj ne bi živela preveč skromno.

Hvala in lp
m.

V prihodnosti se bodo sigurno pojavile institucije ki vam bodo nudile vso nego v varovanem stanovanju do smrti če jim izročite stanovanje ki ga imate v lasti.
Varčujte v naložbenih policah do te mere da boste v penziji skupaj z rento in penzijo imeli enake dohodke kot danes! Zadostuje 150 eur mesečno.
Če nimate otrok je bolje da ves svoj denar porabite , s seboj ne morete nesti nič!
Priporočam v branje knjigo Umri v bankrotu!
lp

Margarita,

najtežje pri celi stvari je napovedati, koliko bo znašala tvoja pokojninska vrzel. Po nekih pričakovanjih naj bi čez ca 20 let 100% pokojninska osnova znašala med 35 in 45% nekega povprečja plač. Če bo znašalo tvoje takratno povprečje današnjih 1300€, boš prejela ca 520€ pokojnine (40%).
Če danes potrebuješ za življenje po tvojem okusu ca 900€, jih boš približno toliko potrebovala tudi takrat, sploh z varovanim stanovanjem. Če je temu približno tako, potrebuješ čez npr. 24 let, ko se boš načeloma lahko upokojila, današnjih ca 400€. Da bi si v tem času zagotovila rento 400€ na dobo vsaj 25 let, bi morala varčevati po 130€ mesečno v naložbi brez vstopnih stroškov in donosom 6%. Taka naložba ti zagotavlja večno in dedno rento 396€ ( ). Da bi bil ta denar realno vreden kot danes, moraš mesečne vložke povečevati s stopnjo inflacije in to vsaj enkrat letno. Stanovanje bi tako ostalo za rezervo in dodatni vir za starost s tem, da bi ga jaz osebno prodal, če bi se selil v varovano stanovanje, naložbeno obliko pa bi izbiral takrat.
Torej: če začneš z dodatnimi 100€ mesečno v sklade ali ca 125€ v zavarovalno polico in vsaj letno izvedeš popravek najmanj v višini inflacije in bo povprečen donos vsaj 6%, bi ti po mojem mnenju sredstva zadoščala do smrti, sploh s prodajo stanovanja, če in ko bi se selila.
Sicer si pa lahko sama izračunaš pod drugačnimi predpostavkami.

Pozdravljeni!

Svetujem varčevanje v naložbeni polici vsaj 150 EUR/mesečno. Mislim, da se vam s tem zneskom ne bo kvaliteta življenja bistveno spremenila. Relativno dobro živeti je tudi naložba, vendar morate imeti v mislih, da boste čez 20 ali 25 let morala preživeti s polovico tega zneska, časa boste imeli pa veliko. Dejstvo je, da starejši kot smo, bolj smo podvrženi boleznim in za kvalitetno zdravljenje bomo tudi potrebovali denar. Varovana stanovanja je dobra rešitev, vendar bo to čedalje dražje in si bo le marsikdo lahko to privoščil.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Se dopolnjujem: zbrana sredstva bodo zadoščala do smrti v starosti 90 let s tem, da bo presežek mesečnih sredstev vsaj za en lep dopust letno do takrat.

Hvala za vsa mnenja. rada imam malo več rezerve in sigurnosti.
m.

Bi se poročili z mano?

Zverko,

čudi me, da je Janez odobril tvoj prispevek, glede na to, da to ni forum za ženitna posredovanja, sicer zna bit pa vprašanje na mestu.

Poroka ali ločitev je povezano z zelo velikim finančnim vprašanjem. V Ameriki je veliko porok in ločitev zaradi finančnih razlogov, osebno sem proti temu. Če obstaja interes, bom Primožu predlagal, naj odpre forum za Ženitne ponudbe. Čeprav je smiselno, da je to nemoderiran forum, mora imeti nekoga, da vzdržuje ustrezen nivo. Se kdo javi? Hitro lahko postane trač varianta, kot je npr. forum “sex v mestu” in ta že obstaja:

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close