Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Dodaten kredit

Dodaten kredit

Lepo pozdravljeni vsi!

Imam vprašanje glede pridobitve kredita. Situacija je taka: imam kredit za stanovanje (hipotekarni), vzet za dobo 15 let. Odplačujem ga že skoraj 3 leta, zdaj pa je prišel tudi čas menjave avtomobila, saj vsak dan prevozim v službo cca 80 km.
Zanima me, ali je možno vzeti dodaten kredit na tak način, da bi se mi za nov znesek le podaljšala doba odplačevanja že obstoječega kredita, saj imam mesečni znesek zdaj na maksimumu. Je to sploh mogoče?
Upam, da veste, kaj mislim….

Hvala za odgovor.

V vašem primeru vam novega kredita ne priporočam. Poskusite se voziti s starim avtomobilom, dokler gre, potem pa raje kupite rabljenega namesto novega. Predstavljajte si, da izgubite službo. Če ste že zdaj na robu, vas lahko vsaka sapica prevrne.

Pozdravljeni!

Je mogoče na sledeč način. Če so vaši prihodki že maksimalno obremenjeni imaste možnost, da refinancirate kredit tako, da poplačate stanovanjski kredit z novim z daljšo dobo. Ker se vam bo s tem obrok znižal, lahko za razliko najamete avto kredit. Na banki naj vam naredijo izračune, da ugotovite, koliko vas to stane.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

To je zelo lahkotno rečeno. Tukaj je tudi tehnični vidik. Kaj pa če je avtomobil istrošen z veliko porabo, nevaren za vožnjo in nas lahko vsak moment pusti na cesti. Če je avto zelo istrošen je vzdrževanje lahko dražje, kot bi bili obroki kredita. Če je motor zelo slab lahko zablokira in kaj če nimamo 1000 EUR ali 2000 EUR alim še več za drugi motor ali popravilo?

V kakšnem stanju je avto bo najbolje vedel mehanik, ki ga vzdržuje. Če smatra, da je najbolje, da ga prodamo, potem to naredimo, dokler imamo še kaj oz. je sploh vozen.

Res pa je, da v večini primerov avto kupujemo s čustvi (za dušo) in ne z racionalnostjo. Tudi sam sem že kupil nov avto, čeprav ni prejšnjemu še prav nič manjkalo.

Po mojih izračunih je ob normalni uporabi z povprečnimi stroški vzdrževanja in 20.000 km na leto, po čisti ekonomski logiki, najekonomično avto menjat na 10 let. Upošteval sem koliko nas stane financiranje (lastno ali tuji viri) glede na izgubljanje vrednosti, tehnični amortizaciji in ob predpostavki, da vsi glavni sklopi, kot so podvozje, motor z menjalnikom in karoserija pri 200.000 km še ne potrebujeta večjih posegov, ki bi povzročili dodatne stroške. To je seveda povprečje. Lahko je avto po petih letih povsem uničen, lahko pa po 15 letih služi “kot nov” b.p.. Odvisno je tudi od znamke oz. modela, koliko mu pada cena glede na posamezno leto. So modeli, ki po šestih letih izgubijo samo 50 % vrednosti. Takšne je smiselno zamenjat po petih ali šestih letih, ker bo nadalje vrednost hitreje padala.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

anka2,

o kakšnem znesku – vrednosti avtomobila pa sploh razmišljaš?

zverko, sicer hvala za mnenje, vendar situacija ni taka, kot se vam očitno zdi. Nisem neka smrklja, ki bi se rada kazala z novim avtom, daleč od tega. Vozim 8 let starega twinga, ki sem ga kupila, ko sem še živela v istem kraju, kjer sem hodila v službo. Ob selitvi v 80 km oddaljen kraj, prevozim mnogo več km – avto ima že 180.000 prevoženih. Stroški se bodo večali, zato bi rada kupila diesla. In seveda rabljenega. Nikakor ne mislim kupovati novega, saj za to niti nimam denarja.

Torej, g. Tomc, če sem prav razumela, vzamem še en kredit, s katerim poplačam tega in vzamem razliko za nakup avta. Se bom pozanimala. Hvala za vaš nasvet in prijeten dan vam želim.

minimax, vrednost novega avtomobila je cca 8500€, za mojega starega pa ne dobim več kot 1500€, pa še to vprašanje.

LP

anka2,

če ni opcije družinskega pufa, je edina možnost, kot je rekel Janez.

V 3eh letih si odplačala bore malo glavnice, vendar ces´t la vie! Ali imaš kakšno sveže obvestilo banke o stanju neodplačanega dela kredita?
Izračunaj si sama, glede na saldo kredita, kaj ti pomeni ca 8.000 EUR večja zadolženost na daljšo dobo

Še to lahko rečem, da je vsak kredit po zakonu mogoče poplačati in za banko so takšne stranke najugodnejše, ker je plačilna sposobnost že dokazana.

Ni nujno, da to naredite na tej banki kjer imate kredit. Morda vam katera druga da boljše pogoje za rešitev vaše situacije.

Če na hitro izračunamo kaj bi pomenilo menjava twinga za dizla samo glede stroškov goriva. Če predpostavljamo, da hodite v službo odaljeno 80 km, 20 krat na teden, naredite v enem mesecu 3.200 km. Če je poraba pri twingu okoli 6l/100 km, porabite približno 200l bencina na nesec. Cena 95.okt. bencina je 0,925 EUR za liter. Za bencin porabite 185 EUR na mesec.

Poraba goriva pri današnih dizlih je 5l/100 km povsem normalna, poleg tega je cenejši. Liter dizla stane 0,887 EUR. Če pokurite 160 l dizla na mesec, pomeni 142 EUR. Privarčujete 43 EUR na mesec.

Prepričan sem, da je več kot en liter ralike pri porabi in da bi bili na mesec sigurno 50 eur nižji stroški. Na leto to pomeni privarčevanja 600 EUR.

Verjetno pa imate še privat opravke in prevozite še več kilometrov.

Lp,

Danes sem se (sicer zaenkrat še bolj na hitro) pogovorila z usluđžbenko na banki, ki ureja kredite.
Zadeva je taka, da moram ponovno vzeti hipotekarni kredit, kar sproži za sabo cel postopek najema kredita, od plačila notarja dalje – stroški so preveliki, da bi se mi to izplačalo.
Bi se morala pozanimati še na kakšni drugi banki? Tukaj so mi šli na roke in odobrili mesečni obrok 50% neto plače, čeprav nimam visoke plače. Dvomim, da bi mi še kje naredili tako.
Zaenkrat bo avto še počakal, dokler bo šlo, bo šlo 🙁

Hvala vsem za vaša mnenja in predloge.

Mislim, da njim ni šlo nič v škodo, če so ti dali anuiteto do 50%. Saj si šla v škodo sebi, ker se zna zgoditi, da ne boš zmožna odpalačat kredita. S tem so šli sebi na roko, ker jim lahko ostane nepremičnina. To so barabe!

New Report

Close