Drugi steber
Pozdrav
Delodajalec mi vsak mesec vlaga v 2 steber prbl. 160 eur. To traja ze 3 leta. Stara sem 36 let. Ali bo to dovolj za (vrednostno takrat) 1600 eur mesecne pokojnine, toliko kot je moja neto placa sedaj – seveda skupaj z redno pokojnino. Naj pricnem se s kakim dodatnim namenskim varcevanjem za pokojnino?
Tanja
Pozdravljeni!
Drugi steber je sam po sebi problematičen. Zakaj? Ker nihče nič ne garantira! Drugi steber so pokojninske družbe, kjer delodajalci vplačujejo sredstva za zaposlene, lahko tudi zavarovanci sami. Podjetje ima s tem davčne olajšave. Ko je začel veljati zakon in je bilo omogočeno ustanavljanje pokojninskih družb, jih je bilo ustanovljenih dvajset. Danes jih je pol manj (večinoma se združujejo). Težava je v tem, da je Slovenija premajhna in bi bila ena sama pokojninska družba komaj dovolj velika, da bi bila likvidna, ko bo potrebno pokojnine tudi izplačevati. Ker bo novih varčevalcev premalo, starih pa čedaje več, enostavno za izplačevanje ne bo dovolj denarja. Kot sem že omenil nam država ne garantira delovanje pokojninske družbe in gre lahko enostavno v stečaj. V tem primeru si dodatno pokojnino obrišemo pod nosom. Da ne govorim na pamet lahko preverite koliko je delodajalec skupaj vplačal in koliko imate na svojem “pokojninskem” računu. Ugotovili boste, da imaste manj, se pravi negativni donos. Večina pokojninskih družb ima višje upravljalske stroške, kot pripisuje donosa. Na koncu bomo pa še plačali dohodnino.
Bolj modro je denar zaupati in varčevati kakšni veliki ugledni mednarodni finančni inštituciji, kot pa eni majhni slovenski pokojninski družbi.
Od drugega stebra si ne obetajte kaj veliko. Najsigurneje bo tisto, kar boste privarčevli sami in t.i. 3. steber. Ravno pravi čas je, da si sami pričnete delati svoj pokojninski fond. Nekaj sredstev varčujte v varnih zavarovalnih naložbah, nekaj pa usmerjajte na bolj tvegan trg kot so delnice ali delniški skladi. Skupaj najmanj še 200 EUR mesečno. Oboje vam lahko uredim jaz.
Lep dan!
kaj pa ugodnost, ki jo lahko uveljavljaš kot zmanjšanje dohodnine.
Podjetje plačuje 5,85% glede na moj osnovni neto z dodatnimi dodatki, ker pa se moja plača sestoji tudi iz dodatkov za pripravljenost, intervencije in nadure si razliko plačujam do polnega zneska.
Se to splača, je ta olajšava dovolj ugodna ali tisto razliko rajši nalagam v kak sklad?
Svetujem vam, da to razliko raje vlagate v kak sklad, ker ni nikoli modro staviti samo ne enega konja.
Lp,
Spoštovani,
se strinjam z gospodom, da na drugi steber ni dobro računati.
Izračunano je, da bi vam ob vplačevanju najvišje možne premije ( po današnji zakonodaji ), drugi steber ob upokojitvi pokrival zgolj 5% vrzeli…
Vprašeti se je potrebno kje pokriti razliko? Iz davčnega vidika – na koncu je treba vse skupaj prijaviti davkariji…
Lepo se imejte