Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kredit v chf

Kredit v chf

Vzel bi hipotekarni kredit vezan na libor v višini 70.000 eur.
Nepremičnina je novo stanovanje vredno 150.000 eur.
Plača neto 1900 eur skupaj z ženo.
Želim obrok v višini 500 eur.

Kredit bom v roku dveh let poplačal s prodajo druge nepremičnine – stanovanja.

Kaj lahko pričakujem kot ugoden kredit:
15 let, 6-mes libor + 1,5%, brez stroškov odobritve, oba z ženo preneseva plačo na banko kjer vzameva kredit

A se to da dobiti ali lahko dobim še boljše pogoje?

Hvala za odgovor

Pozdravljen mp25!

Takšnim pogojem jaz rečem dober kredit. Če se boste izkazali kot dober pogajalec, vam morda uspe dobiti takšne pogoje. Sporoči! Pogovarjeti se morate s previmi ljudmi in imeti morate prave argumente. Če boste omenili, da boste po dveh letih kredit poplačali, si zapirate možnosti, ker bo banka imela veliko dela s vami in malo zaslužka. Če je lahko še ugodneje ne moram reči, ker je mogoče marsikaj.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za odgovor.

Zanima me še časovno koliko traja od prvega pogovora o kreditu do izplačila kredita. Če se pogajaš z več bankami?
Ali je 14 dni dovolj časa.
Ali obstaja kakšen problem če je žena na porodniški glede skupnega najema kredita? Zaposlena je v državni službi za nedoločen čas.

Ali pri pogajanjih lažje zbiješ pribitek k obrestni meri ali znižaš stroške odobritve. Glede na to da mislim kredit poplačat čez dve leti več pridobim če znižam stroške odobritve in imam višjo obrestno mero. Pa tudi kasneje pri poplačilu so stroški 1/2 stroškov odobritve . To bi bilo zame bolj ugodno?

Hvala za odgovor

Lep dan

Mislim, da lahko dobiš kredit 6 mesečni libor+ 1.6% pri Hypo banka, hipotearni kredit.

Koliko traja postopek je zelo različno. Lahko je rešeno v dobrem tednu, lahko pa traja več mesecev. Povprečno, če imamo vse dokumente, smo bonitetni in se ne zaplete je ponavadi v enem mesecu kredit realiziran.

Porodniška odsotnost ni težave.

Tretje vprašanje je pa zelo zanimivo. Razmišljate v pravo smer. Predlagam, da za oba primera pogledate anuitetni načrt, kjer piše, kolik ste dolžni v posameznem mesecu. Dodate še polovico stroškov odobritve in si izračunate, kaj se bolj splača.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Dobil točno tako ponudbo kot sem jo iskal.
Dodaten pogoj poleg tega da postaneva komitenta je da se še življensko zavarujeva z ženo.

lp

Bravo, ampak glej, da na koncu zadeva zaradi slabega zavarovanja ne bo predraga!

Recimo, da danes vzamem kredit s 6 mesečnim LIBORJEM + 1,45 % in da v prihodnosti pride do zame negativnih tečajnih razlik oziroma po domače, da se CHF podraži. Recimo hipotetično, da se vrne na 155 SIT, torej toliko kot je pred 2 leti že stal. Danes npr. 149 SIT. Kredit torej ni več ugoden, potrebno je poplačati starega in najeti novega.

Torej s čim bo banka motivirana, da mi v takšnem primeru ponudi ugoden pribitek na EURIBOR za kredit s katerim bo poplačan stari? Nekako imam filing, da bi mi banka v tem primeru ne ponudila tako ugodnega pribitka na EURIBOR, kot bi ga lahko izpogajal danes in da se bo obnašala celo oderuško, ker bo vedela, da sem stisnjen v kot. Vem, rekli boste, da v tem primeru pač greš na drugo banko, ampak mar ne bo takrat od banke do banke letal praktično vsak, ki bi danes vzel kredit vezan na LIBOR? Torej bo tudi na drugih bankah višek povpraševanja kar bi znalo rezultirati v oderuških pribitkih na EURIBOR. Ali pa mar menite, da je konkurenca zadosti močna, da to nevtralizira? Sam sem malce skeptičen kar se tega tiče, ker se mi zdi, da so naši finančni trgi še nezadostno razviti in premalo konkurenčni za kaj takega. Samo primer. V Barceloni sem vrgel oko na njihovo ponudbo hipotekarnih kreditov in ne boste verjeli, pri njih reklamirajo EURIBOR + 0,35 %, pri nas pa …. ah pa saj sami veste.

Ali je naprimer mogoče danes, ko si izpogajaš 6 mesečni LIBOR + 1,45 % tudi izpogajati pribitek na EURIBOR, ki bi ti ga banka jamčila v primeru, da se nekoč zgodi nekaj zgoraj napisanemu podobnega.

Načelno da, če vzameš večvalutni kredit, ki pa ga nudi samo nilski konj.

Barcelona kredit:Euribor + 0.35%= 4.39% , kar je slabše kot je kredit, ki ga lahko dobi naslovnik teme. Pri spremembi iz liborja na euribor ostane obrestna mera pribitka nespremenjena. Takšno pogodbo imam jaz pri hipotekarnem kreditu. Mislim, da so zdaj najbolj ugodni pogoji za najem in nakup nepremičnin, ker se stvari pasje dražijo glede na povpraševanje trga. Država bo pa še svoje naredila , ko bo zvišala DDV na 20% pri novogradnjah, adaptacijah. Ne bo se to spet čisto poznalo pri cenah za 20%, ker bo potem marža manjša, ampak bo vseeno za 10% večja cena nepremičnin verjetno. To je zel občutljiva tema današnje vlade in s tem lahko tudi vlada pade. Po volitvah 2008, bodo pa verjetno takoj zvišali na 20%, ko bodo verjetno spet izvoljeni. Ampak takarat bo prepozno za kesanje:). Pa lep pozdrav!

Vsak ima lahko svoje mnenje, ki pa ni nujno pravilno.

cist tko, a ti imaš tudi večvalutni kredit pri nilskem konju ali imaš morda to klavzulo v pogodbi pri kakšni drugi banki?

Sicer pa, da ne boš mislil, da v Barceloni ni moč vezati na CHF. 😉 Pa pol preračunavaj kje so krediti bolj ugodni. :)) Pribitek je tisti, ki sem ga žele poudariti.

Kar se pa 20 % DDVja na novogradnje tiče, je pa potrebno priznat, da vlada nima nič s tem. To je uredba EUja in jo hočeš nočeš moramo spoštovat. Če sem prav informiran, mislim, da je vlada celo zaprosila EU za odlog, vendar pa je verjetnost za kaj takega sila majhna.

Mene pa zanima, ali je kdo od vas že poskusil zamenjavo valute pri nilskem konju? a je bilo potrebno k notarju in še enkrat plačevati notarske stroške ali pa so uredili samo z aneksom k pogodbi in tistim minimalnim stroškom?
A je bilo vse tako kot obljubljajo?

Sam sem pred časom spraševal po podružnicah, pa so mi vsi povedali, da še niso imeli tega primera.

Po njihovem pripovedovanju je že vse definirano v pogodbi tako, da notar ni potreben in je aneks dovolj.

Poznam pa banko kjer ima v pogodbi definirano, da lahko kar sami zamenjajo valuto, če je to za stranko ugodneje.

Obe pogodbi imam pri sebi.

Lp,

Predlagam, da pošljete link, kjer reklamirajo takšen kredit. Ali pa poveste ime banke, da kdo pokliče ki zna špansko in jih vpraša za podrobnosti. To je mani malo čudon, ker še Republika Slovenija ali pa DARS niso dosegli takšnih pogojev več miliardnega kredita.

Glede dviga DDV-ja na novogradnje je pa na žalost res, da je to uredba Evropske Komisije in SLO že kar nekaj časa zamuja.

Lp,

Daj povej link te španske banke, da se jo kontaktira za procente in dvig kredita, ki pa je res zelo ugoden!?

Evo, da ne boste mislili, da vas zafrkavam. :)) Banesto! Malce je trajalo, da sem našel to ponudbo tudi na netu.

To je ponudba, ki sem jo že v začetku podal kot primer. Sam pri njih nisem brisal kljuk, sem pa tako čisto iz firbca vrgel uč na njihovo ponudbo. No, če že načenjamo to temo, naj dodam še nekaj informacij. Katalonija oziroma cela Španija velja za deželo kjer cene kvadratnih metrov stanovanj izjemno hitro rastejo. Barcelona kot samo mesto je nasploh noro. To čemur se mi čudimo in smo priča v Ljubljani v zadnjih nekaj letih traja pri njih že precej dlje in praktično vso to obdobje še z večjimi stopnjami rasti. Kupiš novogradnjo, še v gradnji, pa je že second hand. Špekulacijskega oziroma “investicijskega” povpraševanja je ogromno in leto za letom ob vsej neverjetni rasti cen nepremičnin napovedujejo zlom trga, zloma pa od nikoder. No in velika večina tega povpraševanja je financirana s hipotekarnimi krediti. Kdor je že bil v Barceloni se bo čudil temu, da je pod praktično vsako bajto izpostava kakšne banke izmed njihove res široke palete bank. No te izpostave so odprte praktično iz enega samega razloga, to pa je financiranje nakupa nepremičnin v bližni soseski. No in v eni izmed teh vidim v izložbi to reklamo.

Zanimivo. Kot je videti je to neka internetna varianta banke, verjetno z nizkimi stroški poslovanja. Če kdo govori špansko, bi prosil, da malo prevede kdo so in na kakšen način delujejo.

Lp,

Si kar nekako zadel. So neke vrste internetna banka, ustanovil pa jo je Antevenio, firma v lasti multinacionalk BBVA (banka – če se ne motim, največja španska banka s skoraj 100.000 zaposlenimi) in Iberdrola (energetika). Na hitro sem preletel njihovo ponudbo in v glavnem so se specializirali izključno na kredite, sicer pa že ime dovolj zgovorno priča o tem – http://www.hipoteca10.com

Verjetno gre za Cross Selling, kjer banka ponudi nizko obrestno mero na kredit, ki pa ga pogojuje z nakupom drugih bančnih produktov, kjer pa s plačilom polne cene stranka pokrije banki tudi del izpada na obrestnem delu kredita.
Običajni dodatni pogoji so: sklenitev zavarovanja (življenjsko oz. premoženjsko), prenos izplačila plače (interes banke je v poceni sredstvih, ki se valjajo na vpogledno obrestovanih računih), ipd.

Je pa res, da so v tujini obrestne mere bistveno nižje kot v SLO, a le za bonitetne in njim hitro izterljive stranke. Verjemite, slovenci kredita po taki ceni ne dobimo.

Če so tako stroškovno učinkoviti, da lahko delajo z minimalnimi maržami, jim je za čestitat. Samo škoda, da nimajo poslovalnice v Sloveniji.

Lp,

Na banki ki mi je ponudila zgoraj omenjeni kredit sem že oddal vlogo za odobritev kredita z vsemi dokumenti.
Sedaj sem dobil ponudbo od skb banke ki mi ponuja še boljše pogoje 3mes libor + pribitek 1,4%.
Ali lahko odstopim od zgornje vloge brez stroškov ?
Ali naj jih stisnem da mi dajo pri zgornji banki iste pogoje?
lp

Ta teden sem imel v službi obiske z Nizozemske, pa smo ob kosilu rekli tudi kakšno o privat rečeh, kjer beseda takoj nanese tudi na stanovanja, kredite itd. Torej en izmed gostov pravi, da je vzel kredit za bajto po EURIBOR +0,40%, tako da kot kaže zgoraj navedeni niso nobena izjema.

New Report

Close