dober kredit?
Gre za nakup novogradnje v Ljubljani vredne 190.000 €. Od tega bo 50.000 € kredita, ostalo pa lastna srdstva. Zavarovanje bo s hipoteko, neto plača znaša cca. 1.000 €, star sem 32 let, z univerzitno izobrazbo, …
Ali se vam spodnja ponudba zdi primerna ali bi se veljalo še bolj potruditi in morda pogledati po švicarjih? Kakšen pribitek bi bil “zmaga” v tem primeru?
znesek:50.000,00 EUR
doba: 20 let
anuiteta: 345 EUR (PREPLAČILO: 32.755,00 EUR)
OM: 6-mes.EURIBOR+ 1,50% SKUPAJ: 5,53%
strošek odobritve:125,19 EUR
strošek zavarovanja: po notarski tarifi
Za kakršenkoli nasvet že vnaprej hvala!
Pozdravljeni!
So zelo dobri pogoji. Če se pa odločite za LIBOR-CHF bo pa obrok pod 300 EUR. Splača se pomisliti tudi v to smer.
Lep dan!
Pozdravljeni!
Odvisno je od marsičesa, tudi od pogojev bank. Pogoji so lahko boljši, lahko so proibitki še višji. Če prenesete poslovanje, sklenete internetno bančništvo, vzemete še kreditno kartic, skledete še zavarovanje na banki itd. so lahko obrestne mere nižje, drugače je pa OK. Kako komu ustreza.
Glede na višino kredita se pribitek niža. Banki je v interesu odobriti čim več in višje kredite. Če pridete na banko in se pogovarjete o kreditu za 1 mio EUR so pogoji in pogajalska izhodišča povsem drugačna.
Pribitek se viša glede na dobo. Daljša ko je doba dražji je kredit.
Lp,
Kredit za dozidavo hiše s hipoteko:
50000.-
odplačevanje 180
pogodbena obr. mera 5.50%
stroški odobritve 250.37
začetna mesečna obveznost 408,54
diskontna stopnja 5.50%
Realnih obresti 18241, 91
Vseh stroškov 18492.28
EOM 5.80%
To je informativni izračun z namigom, da se bi dalo še kaj dogovoriti.
Izračun je do zadnjega dne odplačevanja…
Kaj menite, ali je ugodno? Kredit je mogoč zgolj v evrih.
Lep pozdrav, ter hvala za odgovore!
Se bom še sama pridružila debati glede fiksne obrestne mere.
SKB banka ponuja fiksno obr. mero 5,5%, pa me zanima, če je smotrno na krajši rok (10 let) vzeti tak hipotekarni kredit. Ali to pomeni, da bo celo odplačevalno dobo mesečna anuiteta ostala nespremenjena?
Glede na to, da le še Abanka ponuja fiksno obr. mero, ki je večja od ponudbe SKB banke, me zanima ali je smotrno in predvsem ugodno vzeti tak kredit pri SKB banki, ali je bolje tvegati in vzeti trenutno ugodnejše kredite pri tujih bankah vezanih na libor.
Hvala za odgovore.
Torej, da nadaljujem z mojo zgodbo. Nisem prenehal s tekanjem od banke do banke, tako da imam sedaj na mizi ponudbo 6 mesečni LIBOR (CHF) + 1,30 %. Edino kar me še bega je to, da menjava iz CHF v € ob izplačilu kredita ter iz € v CHF ob mesečnih anuitetah ne poteka po centralnem tečaju ECB pač pa po prodajnem oziroma nakupnem dotične banke. Današnji tečaj ECB je 1,619, medtem ko sta prodajni in nakupni dotične banke danes 1,6046 oziroma 1,6353. Torej že ob izplačilu cca. 82.000 CHF in konverziji v € me takoj oberejo za lepo vsoto. Ima kdo kakšen nasvet glede tega? Se je moč z banko o tem pogovarjat ali od tega ponavadi ne odstopa?
Pozdravljeni!
To je odvisno od posameznika. Ker sem pripravljen malo tvegati, še vedno svetujem ugodne kredite na LIBOR pri avstrijskih bankah.
Lp,
To imate prav, ker je zelo pomembno, kateri tečaj se uporabi ob vsakokratni menjavi. Ker ste se uspeli dogovoriti za tako nizek pribitek, ste se verjetno sposobni dogovoriti marsikaj. Nimam izkušenj in tudi dvomim, da se bo banka odrekla tečajnim razlikam, ki sicer niso velike. Dobro bi bilo vedeti, kako tečaje določajo, kaj bo v prihodnje in kakšne so prakse bank pri nas in v tujini.
Če kdo o tem kaj več ve, je zelo dobrodošlo, da kaj napiše.
Lp,
Napiši v prispodobi in bom objavil. Ne nazadnje je namen tega foruma, da imamo potrošniki (kreditojemalci) prave informacje.
Lp,
Tudi meni se zdi čudno? Forum je anonimen in vsak lahko napiše skoraj kar hoče, tudi brez podlage.
Lp,
Joj kako ste nezaupljivi. 🙂 Med tednom pač ni bilo časa skakati po netu, ga pa imam zato za vikend nekaj več, tako da naj kar preidem k stvari.
Začetek je bil precej klavern, ker sem praktično na vsaki banki fasal ponudbo z obrestno mero kakršno uporabljajo na njihovi internetni strani za informativne izračune ter nasmeh in pamflet kako lahko s kakšnim dodatnim zavarovanjem, računom, … to obrestno mero še nekoliko znižamo. Sam sem bil po tem prvem krogu kar precej šokiran, nato pa sem si vzel nekaj časa za prebiranje izkušenj drugih, kjer sem spoznal, da se da marsikaj izpogajati. Ob naslednjem krogu po bankah sem vajeti prevzel v svoje roke in za razliko od prvega kroga sem tokrat govoril jaz, referenti pa so poslušali. 🙂 Zdrdral sem jim vse kar potrebujejo za odločitev, torej od zneska kredita, lastnih sredstev, ročnosti, prihodkov, zavarovanja, starosti, izobrazbe, … do tega, da je to moj zadnji krog po bankah, da doma že imam eno ponudbo LIBOR + 1,50%, brez dodatnega življenskega zavarovanja, ki je by the way nisem imel in da če se ne morejo spustiti pod ta pribitek, potem je bolje, da ne zapravljamo časa. In presenetljivo mi v kar nekaj bankah niso pokazali vrat. Nekateri so mi takoj pripravili konkurenčno ponudbo, drugi celo 0,05 odstotne točke boljšo, tretji pa so si vzeli nekaj časa, ter mi novo poslali po mailu. Jasno, da sem naložil, da jim to konkurenčno ponudbo lahko ob naslednjem obisku seveda brez težav prinesem pokazat. Skratka, najugodnejša ponudbo, ki sem jo imel v žepu po dnevu dopusta in letanja po bankah se je glasila LIBOR + 1,45%. Sedaj sem imel vse skupaj črno na belem in kar nekako sem se že sprijaznil, da je to najbolje kar lahko dobim. Dopusta mi je bilo škoda, sem pa poskušal še po telefonu in mailih. Tokrat sem zamenjal poslovalnice in referente in z isto taktiko postavil pribitek še 0,2 odstotni točki niže. Done deal. Ob takšnem pribitku so mi praktično vsi ostali zaprli vrata. Že zdavnaj sem se sprijaznil, da je menjava banke nujna in da je moja matična, največja slovenska by the way, preveč okorela za kakršnekoli pogovore. Na konkurenčni banki sem dvignil papirje in odšel na matično vpisat prihodke ter doživel še eno presenečenje. Ženska na šaltarju, me je prijazno pobarala kako to, da sem se odločil za kredit pri tujcu, jaz pa da so pač doma preokoreli. In je dvignila telefon, razložila situacijo referentki na drugi strani, pobrala moje kontakte in po treh dneh fašem na mail ponudbo potrjeno s strani uprave LIBOR + 1,30%, brez dodatnih zavarovanj, brez stroškov odvetnika, brez stroškov cenitve in s polovičnimi stroški odobritve. Torej ostajam v največji slovenski banki. Bi pa rad poudaril nekaj stvari s katerimi te imajo včasih za norca. Sam sem moral večkrat dodati, da sem končal ekonomijo, da so nehali s prodajanjem megle, zato vsem polagam na dušo naslednje stvari.
1. Pazite kakšen LIBOR ali EURIBOR bo referent uporabil pri izdelavi ponudbe. Ponavadi uporabijo prastarega samo zato, da navidezno znižajo obrestno mero. Ena “referentka” je šla celo tako daleč, da mi je razlagala, kako je njihova ponudba z 0,2 odstotne točke višjim pribitkom bolj ugodna, ker da je LIBOR pri njih nižji. :)) Skratka, pustite skupno obrestno mero ob strani in se posvetite pribitku!
2. Nekatere banke zaokrožujejo LIBOR celo na 1/8 navzgor. Pazite se takšnih. Po domače povedano to pomeni, da če je LIBOR danes 3,380 ti ga ti junaki zaokrožijo na 3,500.
3. Pri kreditu vezanem na CHF pazite po katerem tečaju bo banka opravila konverzijo valute. Razlike so namreč precej velike. Obstajajo banke, ki preračunavajo po tečaju ECB, obstajajo pa tudi takšne, ki obračunavajo po svojih precej neugodnih tečajih. V tem primeru je morda bolj smiselno, da CHF ob izplačilu kredita menjate kje drugje, seveda če lahko sploh razpolagate z njimi oziroma če niso zadnji del kupnine, definitivno pa si lahko ob neugodnih tečajih ob plačilu anuitet CHF, ki vam jih bo banka trgala, zagotovite kje drugje, po bolj ugodnem tečaju.
4. Za pogajanja si izberite manjše poslovalnice, kjer se borijo za vsako stranko in poskusite pri isti banki v več različnih poslovalnicah. Po mojih izkušnjah se splača.
5. Referenta postavite pred dejstvo, da že imate super ponudbo, sicer boste zapravili preveč časa, pa še obrestne mere ne boste zmogli znižati toliko kot bi jo lahko. Skratka blefirajte! Če se vam ne izide boste šli pač k drugemu referentu, v drugo poslovalnico te iste banke.
6. Pazite na stroške odobritve, cenitve, odvetnika, … Praktično vseh se da znebiti oziroma jih vsaj znižati.
Po mojih izkušnjah so najugodnejše naslednje tri banke: največja slovenska, avstrijska “ljudskabanka” in še ena avstrijska XXX nasproti Domina hotel Grand Media. Pazite pa na že prej naštete fore, ki vam jih poskušajo prikriti.
Toliko zaenkrat, če se še česa domislim pa dopišem.
Jaz sem si izpogajal pogoje;
– 6mesečni LIBOR+ 1.6%
– brez stroškov odvetnika
-brez stroškov odobritve
-brez cenitve
-brez zavarovanja v njihovi banki, brez skladov
-samo prenos poslovanja + elektronsko bančništvo
Vse ostalo je bilo fer glede na tisto o čemer si še dodatno pisal (ECB, zaokroževanje,…). To sem dobil pred 2 meseci, kar je bilo zelo dobra ponudba. Sklepam, da gredo vse te ponudbe dol in so že zdaj verjetno bolj ugodne. Ampak to pomeni, da tudi sedaj nepremičnina več stane kot pred 2 meseci, saj gredo cene vztrajno gor.
Povej mi toclarraju kaj bo s cenami novejših hiš na zelo dobrih lokacijah tik ob avtocesti in v bližini turistčnih krajev(npr. Bled). Bodo cene tudi tako poskočile kot v Kranjski gori in naokrog. Saj kvalitetno grajenih hiš praktično malo zidajo in se zida bolj za trg, na hitro , z cheap materiali in na slabo lociranih parcelah.
Kaj bo s cenami, ko bo leta 2008 20% DDV?
Lep pozdrav vsem!
Sam sicer pred mojim nakupom novogradnje nisem podrobno spremljal tovrstne ponudbe bank, ampak se mi zdi, da imaš prav in da banke res nižajo pribitke in glede na rast liborja, euriborja ter nenazadnje tudi konkurence je pričakovati, da bo le-ta še naprej padal. Tako kot v tujini. Sam mislim, da so pribitki pri nas še vedno noro previsoki in če dobro pregledaš vse obrestne mere na trgu, dobiš potrditev, da nas dobesedno odirajo.
In ko misliš, da že vse veš, še en primer, ki vse skupaj postavi na glavo. :)) Jaz sem vzel kredit na 20 let 6 mesečni LIBOR +1,30% kar je ta trenutek skupaj cca. 3,69%. Zdaj pa poglej na stran ene izmed domačih hranilic, ki ti ponuja depozit vezan na 1 leto za 4,1%. Skratka meni na našem trgu marsikaj ni jasno, ampak se tolažim s tem, da je tistim, ki delajo v naših bankah še manj. :))
Kar se pa cen nepremičnin izven Ljubljane tiče pa sorry, nisem noben strokovnjak, tako da težko karkoli komentiram. Kot že rečeno, kupil sem novogradnjo v Ljubljani, sedaj pa bom počasi začel prodajati staro stanovanje takisto v Ljubljani. Zaradi tega sem zadnji cca. dve leti malce bolj podrobno spremljal kaj se dogaja z nepremičninami in moram reči, da je tudi DDV eden izmed ključnih razlogov zakaj sem vse skupaj speljal še v tem letu. Dejstvo je, da četudi EU odloži vse skupaj za eno leto, čeprav je to malo verjetno, bodo tisti, ki prodajajo to že danes ali jutri anticipirali in cene bodo poleg vseh ostalih razlogov za rast dobile še enega. Že tako ali tako je anticipacija eden izmed glavnih razlogov za inflacijo. In če sem čisto odkrit, sam nisem nič boljši. Prodajal bom stanovanje oz. garsonjero na zelo dobri lokaciji, precej blizu centra, pa se mi zaenkrat nikamor ne mudi, ker čakam na uredbo EU in potencialni dvig povpraševanja oziroma cen. Sicer pa že tako čez prst lahko izračunaš, da bo skok zaradi višjega DDVja 10,6 % in lahko si prepričan, da bodo investitorji vso to razliko prenesli na kupce. Torej kdor kupuje naj pohiti, kdor prodaja naj počaka. začaran krog torej. :)) In neizbežna inflacija. No in če že nakladam o tem lahko za vse tiste, ki kupujejo v Ljubljani dodam še nekaj informacij. Investitor pri katerem sem kupil novogradnjo mi je povedal, da v bližnji prihodnosti ne bodo gradili za trg, ker dobrih lokacij v LJ zmanjkuje oziroma so vse dražje, da pa so predkratkim kupili zemljišče na Parmovi za cca. 800 € kvadrat in da bo cena oziroma strošek ko bodo le tega še komunalno opremili že približno dvakratnik le-tega. torej smo že pri ceni cca. 1.600 € pa ni še niti temeljni kamen položen. Druga stvar pa je ta, da ta isti investitor za novogradnjo, ki sem jo jaz kupil ni oglaševal nikjer, niti na svoji internetni strani, pa so jo kupci vseeno razgrabili. To pa mislim, da dovolj zgovorno priča o tem, da je povpraševanje še vedno precej večje od ponudbe in da bo to še vedno glavni razlog, ki bo gnal cene navzgor. In še zadnja informacija. Zanimal sem se še pri največjem slovenskem gradbincu, ki takisto ne oglašuje, ima pa praktično že vse pripravljeno in morda ta trenutek celo že prodaja v Zupančičevi jami (pred pol leta še ni, kako je zdaj nevem) pa so o stanovanjih, ki naj bi bila vseljiva v letu 2009 govorili o ceni med 4.000 in 5.000 € na kvadrat. Pa ne gre za noben luksuzen kompleks, da ne bo pomote. Skratka noro.