Varčevanje
Pozdravljeni!
Z možem sva se odločila za varčevanje.Pa sva kar malo zmedena kako in kje varčavat, da bodo donosi lepi, a vseeno neka varnost mora biti prisotna.
Nekaj bi vsekakor pustila na banki, mika pa naju varčevanje v skladih, a kot sem rekla, ne preveč tvegano.
O skladih praktičnio nimava pojma, tako bi vas prosila za nasvet, razlago kako stvari potekajo, kaj se nama trenutno splača. Vem da obstajajo razpršeni skladi (ali nekaj takega, kjer ni tako veliko tveganje), pa da lahko vlagam mesecno, enkratno, ali mešano….Kako je pa z stroški, vstopnimi provizijami…Ali je potrebno določit na začetku koliko let varčuješ? kaj pa če recimo en mesec ne moreš plačati?
Lepo prosim za čim več podatkov od začetka, ker rabim prav vse osnove itd…
Mi morda svetujete ša kakšen drug način varčevanja?
Hvala in lep pozdrav!
zmedenka
Pozdravljeni!
Za družino, kot neko celico je varčevanje izrednega pomena. Če nikjer nič ne varčujemo, potem živimo izredno rizično. Življenje je nepredvidljivo.
Različne možnosti svetujem, da spoznavate počasi. Ker sta začetnika, je pomembno, da sploh začneta varčevati. Potem to spremljata, primarjata z drugimi možnostmi, raziskujeta, spoznavata trg in izberite še druge možnosti. Pomembno je, da počasi pridobivamo znanje, ker konec koncev je denar vaš in vi boste pridobili ali izgubili. Pazite se visoko motiviranih prodajalcev, ker jim je edini cilj, da vam oni uredijo varčevanje ali naložbo, ker so od tega plačani. Vsak vedno pozna najboljše možnosti in oh in sploh…
-Za začetek izberita mešani sklad, kjer je vsaj 1/3 v obveznicah. To je pomembno, da ne bo velikega nihanja in s tem povezane nervoze.
-Izberite sklad, ki obstaja na trgu vsaj nekaj, recimo pet let in ima svojo zgodovino rasti in padcev. Sklad s konstantno zadovoljivo rastjo je za začetek najprimernejši.
-Ne odločajte se na podlagi reklam, ker so zavajajoče in obljubljajo gradove v oblakih, realnost je pa nekaj drugega.
-Vsak sklad ima svojo spletno stran in obstajajo spletne strani, kjer je opisanih ogromno skladov. Vzemite si čas in si preberite čim več o skladih.
-Raje v dva sklada po 50 EUR, kot v enega po 100 EUR.
-Pridobita vsaj tri različne mnenje o konkretnih (različnih) skladih in jih primerjate med seboj.
-Ko izpolnite pristono izjavo, in kupite točke sklada, se pozanimajte kako in kje spremljate tečaj.
-Pozanimajte se če je zakonito.
Vplačujete lahko mesečno, enkratno, kadarkoli in kolikorkoli, odvisno od sklada. Stroški so zelo različni, pomembno je, da so čim nižji. Najpomembnejši so upravljalski, ker vam jih vsako leto zaračunajo od vsega vašega premoženje v kladu, tudi če je negatien. Pomembno je tudi, da so vstopni stroški čim nižji. Sklad, kjer vam zaračunajo tudi izstopne stroške vam pa ne svatujem.
Reklame konkretnim skladom ne delam. Lahko pa mi pošljete zasebno sporočilo in me povprašate za mnenje o konkratnem skladu, ki se vam zdi, ok, vam ga je kdo priporočil…
Možnosti so še druge, samo bi vas verjetno preveč zmedlo.
Za konec povem,da je previdnost izrednega pomena. Naj se vam ne mudi preveč in dobro premislita in si pridobita neodvisna mnenja, saj gre za vaš denar.
Lep dan!