Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Modro Varčevanje in NLB

Modro Varčevanje in NLB

Živjo!

Verjetno ste že slišali zgodbice glede modrega varčevanja, NLB in ZPS.
Naj povzamem:
Modro varčevanje pri NLB naj bi spodbujalo dolgoročno varčevanje s progresivno obrestno mero. Na letaku so oglaševali:
1. leto tom+ 3,55
2. leto tom+ 4.15
3. leto tom+ 4.45
4. leto tom+ 4.75
5. leto tom+ 5.45
Problem je nastal, ker so baje nekaj usklajevali z evropskimi obrestnimi merami. Skratka na koncu se je zadeva obrestovala kot tom+0,4.

Moje vprašanje pa je naslednje:
Varčevanje sem začel leta 2000 in končal 2005. Seveda sem padel v to, ko so mi obračunali prenizke obresti.
Šel sem na NLB, kjer sem zahteval ponoven izračun obresti.
Bili so zelo prijazni, vendar so mi ponudili naslednjo varianto:
1. leto tom+ 3,55 (2000)
2. leto tom+ 4.15 (2001)
3. leto tom+ 3,55 (2002)
4. leto tom+ 3,55
5. leto tom+ 3,55

Vse lepo in prav razlike je prišlo približno 600€.
Vseeno sem rekel, da bom zadeve še malo premislil.
Našel sem pogodbo. V njej je člen ki se glasi:

Obrestna mera je 3,55 v prvem letu varčevanja in se spreminja v skladu s Sklepom o obrestnih merah banke.
Ob vsakem zaključenem pogodbenem letu se obrestna mera poveča v skladu s Sklepom o obrestnih merah Nove Ljubljanske banke. Povišana obrestna mera velja le pod pogojem, da varčevalec vplačuje mesečne pologe do konca tekočega pogodbenega leta. Sredstva se revalorizirajo v rokih, višini in na način v skladu s Sklepom o obrestnih merah Nove Ljubljanske banke.

Po moji logiki, bi mi morali ponuditi vsaj varianto
1. leto tom+ 3,55 (2000)
2. leto tom+ 4.15 (2001)
3. leto tom+ 4.16 (2002)
4. leto tom+ 4.17
5. leto tom+ 4.18
glede na to da v tem členu piše, da se bo vsako leto povečevala obrestna mera.

Sedaj pa me zanima, če se splača še drezati v to ali vzamem teh 600€ in
basta.
Verjetno če bi zahteval še zamudne obresti bi se še par € dodalo, vendar ne vem ali bi se splačalo?

Hvala za odgovor!

Moj nasvet, obrni se na zvezo potrošnikov, oni se s tem primerom intenzivno ukvarjajo, ti bodo znali najbolje svetovati, kako in kaj.

Z zvezo potrošnikov je pa tkole:
po vsej verjetnosti bo potrebno čakati 2-3 leta da bodo rešili zadevo
plačati je potrebno 30€ (20€ če si že član ZPS) za izračun po tisti lestvici iz letaka,
če se odločiš za tožbo pa še cca 37€ za včlanitev v ZPS.

S tem se mi niti ne da ukvarjati.
Vedel bi samo rad, če je kdo na banki dobil boljši “deal” kot to, kar sem napisal, ali ponudijo samo to in niso pripravljeni na pogajanja.

Sej blazne razlike verjetno ne bo največ še 100€ zraven.
Sam saj veste kaj pravijo zrno na zrno pogača € na € puno love 🙂

če prav razumem, si ti leta 2005 zaključil z varčevanjem in verjetno si tisti denar dobil (po takratnih obrestih). a zdaj pa obračunavajo nove drugačne obresti tudi za nazaj, čeprav si ti zaključil že 2 leti nazaj? oprosti, ker sprašujem, ampak tudi sama sem v podobni situaciji, kot ti.

LP

Jaz sem tudi padla v to, smao ne najdem več pogodbe. Ali je vseeno možno zahtevat ponoven izračun obresti? Imajo oni tam kakšno dokumentacijo? Varčevalno knjižico vem, da so takrat obdržali in rekli, da jo bodo potem, ko vse naredijo, poslali po pošti in je nikoli niso. jaz sem pa takrat tudi nisem s tem ukvarjala. Zdaj pa ne najdem pogodbe, niti nimam v rokah knjižice. Ali je potem sploh možno kaj naredit?

Tudi mene so “napopal” in sem kar predčasno prekinila z njimi že po dveh letih.

Jaz imam dokaj podoben primer kot ti. Modro varčevanje sklenila v letu 2000. Prvo leto se je obrestna mera povišala v skladu z obljubljenm, naslednja leta pa je šlo samo še navzdol. Zadnje leto so tako bile obresti enake prvemu letu…..sedaj ko so ponovno preračunali, sicer so bile obreasti zadnje leto 0,40 HALO!!!! In sedaj so mi napravili preračun in naj bi dobila 390,00 EUR.
Ko sem prebrala tvoje sporočilo, sem se odločila, da grem na banko in zahtevam nov preračun in ne odstopim od vsaj 4,15 vsako naslednje leto oz. 4,15, 4,16, 4,17……tako kot razmišljaš ti.
Denar je moj in po domače povedano so me kratko malo nateg… s tem ko so mi obljubljali vsako leto obresti ki se POVIŠAJO z vsakim letom, peto leto pa naj bi bile odlične.
Zdajle bom poklicala na banko in se zmenila za sestanek s poglavarjem banke…

lp

krEn: meni so izračunali na isti način, ker se mi ne da več ukvarjati s tem, sem podpisala in dobila cca 600€. Je pa z zamudnimi obrestmi menda nekako tako (pobrano iz tega foruma) – obresti na obresti so prepovedane…in iz tega naslova ni baje možno nič uveljaviti. Jaz podajam podane info tu in drugod, se sama nisem dosti poglabljala…

lunca: ti kar pojdi na svojo nlb, tvojo pogodbo in ostalo imajo (pogodbe se trajno arhivirajo) in podaj zahtevek

LP

Jaz sem po dobrih dveh letih prekinila, ker sem nujno rabila denar. Še dobro 🙂

Na Banko sem šel brez vsega. Vse uredijo ni panike.

EMA: še enkrat si preberi mojo prvo objavo. skratka obresti namesto da bi rasle so padale. Na banki sem dal za nazaj vlogo za ponoven preračun obresti za nazaj.

Kar se tiče obresti na obresti vprašanje, če to drži v tem primeru.
Nimam sicer izkušen na tem področju, vendar jaz stvar vidim takole:
oni so mi leta 2005 izplačali 600€ premalo v teh dveh letih bi lahko jaz teh 600€ vložil v delnice in bi iz njih naredil npr. 1000€.
Ne vem če ima to kaj veze z obrestmi na obresti…. je pa res da je do razlike 600€ prišlo zaradi napačne obrestne mere.
Ne vem še kaj bom storil. Jutri pokličem na banko da vidim, če bodo pripravljeni primakniti še kakšen € :).

Lep pozdrav,

A je mogoče kdo tukaj, ki je sklenil modro varcevanje leta 2002. Jaz sem pogodbo izgubil oni pa so mi izračunali, da je bila takrat Obrestna mera 3,25. A ve kdo, če to drži ali kje bi lahko to preveril?

Hvala

New Report

Close