Prekiniti življensko zavarovanje ali ne?i
Pri ZM imam sklenjeno življensko zavarovanje za dobo 25 let (pričetek 1.9.94) VSOTA ZA DOŽIVETJE 16.770E, LETNA PREMIJA 873E, MESEČNA PREMIJA 77E, DOBIČEK (13 LET) 1.012E, DOBIČEK V LETU 2006 125E. Ker vsi propagirajo razne sklade (visok donos), me zanima kaj storiti – vztrajam pri tej polici ali naredim odkup – 6.718E s tem da moram skleniti novo zavarovanje pri ZM z vplačilom celoletne premije. Kapitalizacija mi prinese 9560E l.2019. Finmartova agentka mi je priporočila sklade (balkan…) Torej odkup police in vložim v sklade ali ne – prosim za nasvet?! Oboje ne zmorem. S partnerjem namreč gradiva hišo in imava majhnega otroka. Naj omenim, da plačujem tudi 1 lot po stanovanjki varčevalni shemi. (aprila mi poteče) So krediti pridobljeni na ta način še ugodni (pred 5-imi leti naj bi bili). Vem, da sem napisala precej zmedeno. Hvala. LP BJ
BJ,
kateri produkt imaš? Kje piše, da moraš v primeru odkupa skleniti novo zavarovanje pri ZM z vplačilom celoletne premije (ali s tem misliš enkratno premijo za celo zavarovalno dobo?) Mislim, da to ni obvezno in je pogojevaje vsaj neetično, če ne nezakonito. Ne razumem zneska odkupne vrednosti: 6.718E ?!, saj si do danes vplačala 37 premij po 77 EUR ali 2949 EUR, odkupna vrednost po treh letih pa je precej nižja od vplačanih premij; koliko znaša odkupna vrednost mora pisati v tabeli odkupnih vrednosti, ki so sestavni del police, verjetno pa okrog 25-30% vplačanih premij.
Prav nobena rešitev ni v redu, izbereš lahko samo najboljšo med slabimi. Odkup je teoretično najslabša, ker izgubiš največ vplačanega denarja, po drugi strani pa z njim prosto razpolagaš in teoretično ustvariš boljše donose kot z naložbo v polici.
Kapitalizacija je praviloma najbolj pogosta odločitev, saj se ti prizna večji del vplačnih premij (brez stroškov), pa še izračuni finančnih učinkov so precej natančni.
Vztrajanje pri produktu, ki ti ne ustreza, pa je stoodstotno najslabša rešitev.
Torej, ča malo improviziram, ker mi tvoj prispevek ni povsem jasen:
1. odkup: izplačilo gotovine ca 30% vplačanih premij ca 1000 EUR, ki jih investiraš z neto letnim donosom 11%, ti čez 22 let prinese skupno 9934 EUR
2. kapitalizacija: vplačane premije 2949 EUR ti čez 22 let ob pričakovanih zavarovalniških donosih prinese 9560 EUR; pri tej varianti si še zavarovana za smrt v višini kapitalizacijske vrednosti
Sklep: če znaš ustvariti vsaj 11% letnega donosa, potem odkup, sicer pa kapitalizacija.
Pa še vprašanje: kaj pa tvoje življenjsko zavarovanje?