Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute po dolgem razmisleku-hipotekarni kredit

po dolgem razmisleku-hipotekarni kredit

po razmisleku in obiskih bank sva ugotovila, da se pa hipotekarni kredit res bolj splača. Vzela bi 90.000 eurov, zastavila svojo parcelo, ki se nima GD, in ob pogojih rastoče hipoteke hišo staršev, ki bi se izzvzela iz hipoteke, ko bi vrednost novonastale hiše dosegla vrednost kredita.

na banki so nama ponudili, seveda, če postaneva komitenta:

90.000 eur
libor + 1,20%
eom 4,31%
360 mesecev
mesečna anuiteta 440 eur

taki pogoji bi bili ob sklenitvi klasičnega življenjskega zavarovanja, ki bi ob doživetju po 25 letih pokril 30% vrednosti kredita, katerega pa bi lahko po njihovi razlagi uporabila za poravnanje glavnice do konca ali pa kako drugače (te oblike hipotekarnih kreditov ne poznam…)

kak je sploh ta kredit?

sprejeti zavarovanje ali ne?

hvala za odgovor

Neika, kreditni pogoji se mi ne zdijo slabi, sploh glede na dobo, vsiljevanje zavarovalne police in pogojevanje kreditnih pogojev z njo, mi pa ni všeč. Sem prav razumel, da navedeni pogoji veljajo izključno tako, da postaneš stranka, kar je recimo normalno in sprejemljivo, in da skleneš življenjsko zavarovanje?
Najprej povej nekaj več o zavarovalni polici: katera zavarovalnica, kateri produkt, kakšna dodatna zavarovanja in kritja ter kakšne mesečne premije so ti predlagali. O primerjavi naložbenih polic in direktnem vlaganju v sklade si lahko prebereš v oktobrski številki revije Moje finance.

Življenjsko zavrovanje je verjetno kombinirano, se pravi za primer smrti in doživetja. Se pravi, da po 25 letih tudi nekaj privarčujete. Ugibam, da vam je bilo predstavljeno tako, da se po npr. 20 letih nabere toliko, da poplačate preostanek kredita. Če že pogojujejo polico, je morda za razmisliti, da raje sklenete dva polici, ena samo za smrt in druga naložbena, ki lahko prinese precej več, kot klasična. Naj vam naredijo še to ponudbo.

Ali sprejeti zavarovanje ali ne lahko povem, če ga spoznam. Odvisno kaj krije in koliki je mesečni obrok in seveda če ga že nimate. Če ga že imate se ga uskladi. V vsakem primeru pa ŽZ potrebujete zaradi vaše varnosti.

Ostali pogoji so pa dobri.

Srečno!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

gospod janez, imate prav, je kombinirano, klasično življenjsko, z jamstvom glavnice ob doživetju, v primeru smrti pa poplača kredit. mene načeloma ne moti zavarovanje, ker bi rada ob tragičnem primeru potomcem prihranila skrbi, prav tako pa skrbi do takrat, ko bo hipoteka vpisana na hišo staršev.

oba bi plačevala vsak po 40 eur, po 25 letih se iz ene police odplača preostanek predita, druga je za lastne namene, ta sredstva bodo tudi prišla prav.

naj poudarim, da nama police niso vsiljevali, je le ena izmed opcij. unikredit te opcije nima in ima posledično na isto dobo libor + 1,4, kar znese mesečni obrok 455 eurov. Če preračunam, je mesečni prihranek, če ne plačujem zavarovanja, pri unikreditu večji, ampak vseeno smatram, da moram skleniti neko dodatno zavarovanje, če pride do smrtnega primera, seveda prostovoljno in v lastni režiji.

se bom pa še bolj konkretno pozanimala o tej polici, kakor ste mi svetovali

ŽZ vsekakor potrebujete. Za razmisliti je edino, oz. se odločite za klasično ŽZ (smrt in doživetje) ali raje naložbeno in še eno, za zavarovanje kredita samo v primeru smrti. Ta kombinacija lahko prinese veliko več, vendar pri klasičnem ŽZ lahko dodate različne rizike, ki so vam morda pomembni, kot je invalidnost, rizične bolezni, renta v primeru invalidnosti… ŽZ se razlikujejo med seboj po zavarovalnih vsotah, rizikih, ki jih pokrivajo in ceni. Pri naložbenih ŽZ so pa pomembni stroški in pestrost ter kvaliteta skladov.

Malo opišite polico kaj ponuja in bomo komentirali.

Srečno!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

hvala, se bom pozanimala na banki

New Report

Close