Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute plemenitenje glavnice

plemenitenje glavnice

Pozdrav
zasledila sem, da obstajajo v Avstriji krediti, kjer je mogoče glavnico plemenititi (jo vlagamo naprej), plačujemo pa obresti. Donosi so toliko večji od obresti, da se da kredit prej poplačati ali na koncu odplačilne dobe dobiti še preostanek. Vem, da je rizik večji, čim višji so donosi, vendar kljub temu, me zanima kaj menite o takem načinu? Banka, ki to omogoča in je ena večjih v Avstriji.

Ula,
taki oz. podobni kreditni produkti obstajajo tudi pri nas. Banka ima še raje, če za kreditno obveznost zastaviš denar oz. lahko prodajljive vrednostne papirje in ne nepremičnine. Tovrstni produkt je namenjen ljudem, ki so pripravljeni sprejemati večja finančna tveganja, saj ni nikoli vnaprej stoodstotno, koliko ti bo naložba prinesla. Če kredit na podlagi zastavljenih lastnih sredstev – vrednostnih papirjev – vložiš v dodatno naložbo, dobiš vzvod, ki ti lahko pomaga do dodatnih donosov, lahko te pa še bolj pokoplje. Potrebna je dobra analiza naložbene izbire ter nekaj sreče in naložba se lahko splača.
Kakšni so pa kreditni pogoji?

Kot sem seznanjen, je prvo pravilo vlaganja, da se to počne s svojim denarjem in ne s sposojenim…

Pozdravljeni,

sva mladi par pred pomembno odločitvijo.
Sva lastnika parcele 900 m2 na kateri sva začela graditi stanovanjsko hišo. Hiša je pod streho in zaprta z okni in vrati. Ker tega projekta ne bova izpeljala drugače kot s kreditom vas prosiva za vaše mnenje. Oba sva zaposlena za nedoločen čas, skupni najin mesečni prihodek z dodatki je 1.900 EUR. Vzela bova t.i. hipotekarni kredit. Imava dve ponudbi.

Banka 1, katere komitenta sva oba:
Znesek odobrenega kredita: 50.000 EUR
Obrestna mera: LIBOR + 2,2%
Odplačilna doba: 120 mesecev
Mesečna anuiteta: 512,88 EUR
Stroški odobritve: 292 EUR

Banka 2:
Znesek odobrenega kredita: 50.000 EUR
Obrestna mera: LIBOR 2,842 + 1,4%
Odplačilna doba: 120 mesecev
Mesečna anuiteta: 497 EUR
Stroški odobritve: 180 EUR

Realno, kakšen pribitek na najine prihodke lahko izpogajava. Pri banki 1 so nama ponudili zastonj cenilca. Prosiva za čim prejšnji komentar.

Ejga,

kdo pa je avtor tega pravila? Čudno, da ga verjetno nihče od naših tajkunov, in verjetno tudi drugih po svetu, ne pozna in ne spoštuje. Taka finančna transakcija je povsem stvar posameznika in njegove presoje.

Seveda je stvar presoje vsakega posameznika – kot je stvar presoje vsakega tudi skok iz nebotičnika na glavo…

btw. kateri od naših “tajkunov” pa ni spoštoval tega pravila ?

@ejga, če še ne veš: bogatsva se ustvarjao s tujim,ne pa svojim denarjem. vedno in povsod.
Vprašanje glede tajkunv je pa ali provokacija oziroma neskončna navednost-naivnost ali pa provokacija, hehe

@borg:

-> Jaz sem svoje bogastvo ustvaril s svojim denarjem.
-> Vprašanje glede tajkunov provokacija/naivnost? Kupil sem delnice Krke pred ca 10 leti – kot bi jih lahko vsak – tako so tudi tako imenovani tajkuni kupovali delnice svojih podjetij, ki so bila v tistem času bila poceni…ne bi ravno rekel da so bili naivni?

Imam občutek, da sta z minimaxom bolj nova v svetu financ, saj nepoznavanje zgornjega (sicer nepisanega) pravila kaže prav na to. Nikjer sicer nisem rekel, da se tega ne sme početi, dejstvo pa je, da je rizik še toliko večji kot če to počneš s svojim denarjem. Iz tega razloga se takih svari ne priporoča posameznikom, ki niso zelo dobro podkovani v tem ter tudi seznanjeni z vsemi riziki, ki lahko sledijo…

Ula,

za kakšen kredit pa sploh sprašuješ: stanovanjski, lombardni ali neke vrste investicijsko-naložbeni? Kakšna je lastna udeležba, odplačilna doba, obrestna mera, naložbena oblika, druga zavarovanja in ostali pogoji?

@ejga, delno s se strinjam s tabo(tisto o tveganjih zelo drži..).

Glede delnic Krke pa: osebno zelo resno dvomim, da je bil takraten nakup posledica nevem kakšne analize. Če pa je bil, potem se čudim, da nisi najbogatejši zemlja, ker bi edini imel zanesljivo analitično metodo..
Je po bitki lahko bitki general, to pa res..kar poglej analize slo delnic za 2 leti nazaj, pa recimo balkana..

Glede sposojenega denarja pa: imam občutek, da o podjetniških financah en veš prav dosti. če bi, bi vedel, da podjeta precejšen del poslov delajo prav s sposojenim denarjem. In, če ga ima recimo Mercator 50%, in mu banke zaupajo, zakaj misliš, da bi bilo zame bolj tvegano, če vzamem kredit pri tej isti banki, in kupim delnice Meractorja (!!Mercator je samo kot primer, ne kaj drugega, da ne bo pomote)

Glede poslovanja firm, pa MBO in MBI: povsod in vedno delajo s tujim tudi bančni denarjem.
Kaj pa misliš, da sta Trump ali Gates svoje premoženje dobila s varčevanejm pri malici in cigaretah? Halo?

Nisem se hvalil s Krko, pač pa je bila podana kot komentar na tvoje opombe o tajkunstvu, kako bi si lahko vsak zaslužil denar.

Moramo ločiti podjetniške in osebne finance – imel sem občutek, da je govora o osebnih ter sem tako tudi odgovarjal.

Trumop in Gates nista dobila denarja z varčevanjem pri malici in cigaretah, kot je meni zanano sta dala na tržišče produkte, ki sta jih uspešno prodajala …torej nič v zvezi z varčevanjem…

Še enkrat: se strinjam z vsemi tvojimi svarili: kdor ne pozna zadev, naj se s tem ne igra. Sicer bo to igra na srečo s tujim denarjem,in ta igra se zelo redko srečno konča

Hja, Trump je delal stolpnice in jih nato prodajal&oddajal.
Z bančnimi krediti, seveda. Vmes je sicer malce bankrotiral, ampak se je
spet pobral
Glede gatesa-preberi si finančno poročilo od microsofta in povezanih firm..poglavej obveznosti pri bankah, dobaviteljih&co

če hočeš biti res svinjsko bogat boš moral malo poreskirat s tujim denarjem. Pa vmes ene dvakrat bankrotirat pa bo.
ali pa bit pri koritu. kot:
Npr. fantje ki bodo prevzeli Merkur bodo nekoč svinjsko bogati pa ne delajo s svojim denarjem.
tudi jaz bi vzel 10 mil eur lombardnega kredita na delnice Merkurja samo mi ga nobeden ne bo dal!!!!!!

Ja, zgleda da smo trinajsto prase…

To je že kar nekaj časa možno tudi v SLO. O tem smo na forumu že kar nekaj pisali. Že veliko let je možno pri Probanki, zadnje čase pa tudi Volksbank in Hypo. Za bonitetne stranke je pa možno skoraj na vsaki banki. Pomembno je, da vam delnic ne blokirajo na KDD in z njimi upravljajo brokerji. Past je, da plačujete obresti na kompletno glavnico in če naložba ne raste (ali celo pada) ne boste kredita nikoli vrnili, ker ste ves čas dolžni kompletno glavnico. Po mojih izračunih je bolj smotrno vzeti klasični anuitetni kredit. Ker imate z anuitetnim kreditom nižji obrok, samo za razliko varčujete v delnicah. Na koncu imate več in tudi plačate manj obresti. Je pa neprimerno manj rizično. Naredite si izračune. Ta kredit je primeren za bogate, ki imajo dovolj kritja in si lahko privoščijo takšne rizike.

Srečno!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Gre za stanovanjski kredit s hipoteko na rastočo gradnjo. Baje se da glavnico vložiti v tej isti banki in ona upravlja z njo (vlaganja v sklade…) ter jo plemeniti. ves ta čas pa bi plačevala polne obresti. Glede na to, da imam skupno obrestno mero za kredit cca 4% (se spreminja zaradi CHF), bi morali biti donosi vsaj višji od teh 4%, da ne bi šla v izgubo.in glede na to, da je kredit na dobo 10let in da bi bilo te glavnice s časom kar nekaj€, bi bili tudi dobički temu primerni. Tako bi lahko prej poplačala kredit. Nimam nobenih izkušenj glede vlaganj, zato bi to prepustila banki.Kaj menite? Vesela bom različnih pogledov in mnenj, da si razširim obzorje. Priznajte pa, da je slišati mikavno.

Kot sem že enkrat napisal – s kreditom naj se ne bi igralo z naložbami…prehitro lahko ostaneš brez vsega, če pa povrh vsega to ni tvoje, pa je še toliko težje…

Na prvi pogled zgleda mikavno, priznamo :-), ko pa malo premislimo je pa to pravo hazarderstvo. Kaj če donos na vloženi kapital ne bo delal 4 % ampak minus 4 %? Kaj pa v primeru zloma borze in izgubite vse, banki ste pa dolžni še vso glavnico na katero plačujete obresti in s tem ne poplačujete kredit? Kaj če vaši upravljalci naredijo kak kiks? Če imate nekje neko rezervo, da lahko kredit poplačate in prenesete velika tveganja potem je to za vas primerno, drugače se pa igrate z vžigalicami na seniku.

Obstajajo podobni krediti kjer zastavimo zavarovalno polico ŽZ z garantirano glavnico in minimalnim donosom. Ni zelo donosno je pa varno.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

ula,

si pa zanimiv član! Sprašuješ za tuj kredit in (hkrati) za nakup domačih delnic!
Prihodnost, tudi finančna, je stvar posameznika, kakršnakoli končna odločitev pa je izključno posameznikova.
Meni je Vsekakor ta tvoj kredit zanimiv in bi rad vedel o njem kaj več, zato napiši kaj več, ne pa tako nedorečeno.

Minimax, mislim, da je tvoje obzorje glede vlaganj in kreditov veliko večje in širše kot moje… Jaz le hodim po svetu z odprtimi očmi in rada prisluhnem ljudem, ki si želijo boljše finančne slike, ker me to zanima. Bistvo vsega je, da nam ostane kakšen € več,ne glede na to ali so to tuje banke ali domače delnice. Takle kredit, kot sem ga opisala je vzel prijatelj in verjame, da si bo z donosom močno skrajšal dobo odplačevanja kredita. Tudi jaz in še masrsikdo bi si želel podobno…vendar gre za velik, pomemben korak in si zaenkrat ne upam v to. Sicer pa bom vidla kako se bo odvijala situacija pri prijatelju in se morda še vedno odločimo. Nedorečeno pa je zato, ker ne vem v detajle, sem mislila, da bo tukaj kakšen poznavalec.

ulla,

vsaj poizvedi, če gre za kredit z enkratnim poplačilom (moratorijem na glavnico) na do 20 let, opcija LIBOR CHF ali EUR, zavarovanje riziko in naložbena življenjski polici, lastna udeležba 40%.

brezplačnih večerij ni, pravijo… Kaj res kdo misli, da bo nekaj kar samo od sebe prišlo? Da mu bo kdo kar nekaj podaril?

Preden greste v tak kredit, dobro preberite drobni tisk. Tudi tisti naložbeni del. Kam vlaga sklad? Kako in kdaj!?! se delijo donosi, kaj se dogaj med vmesnimi nihanji. Ali pa enostavno poglejte pretekel donose tega sklada..

borg,

če jo to tisto, kar mislim, da je, potem je naložbeno zavarovanje vezano na najvišjo vrednost točke, pri nas ga tržita Zavarovalniva Maribor (Prizma DWS) in Tilia (ne vem imena, DWS). Tak produkt se mi zdi zanimiv. Avstrijci pa imajo lahko tudi katerega drugega upravljalca z enakimi pravili.

imajo tudi druge avstrijske banke podoben produkte.in nekaj jih poznam, pa mi niso preveč všeč.

borg, zakaj ti niso všeč? Kaj je tisto…

New Report

Close