Kaj prijavit na davčno?
Pozdravljeni g. tomc.zanima me sledeče, lani sme prodal nekaj delnic
Istrabenza, pri katerih sem imel dobiček okol 700€ in nekaj delnic
merkurja, pri katerih sem imel izgubo 140€, ali moram prijavit oz. oddat
vlogo za obe ali samo za tisto ,ko je imela dobiček?
Ali moram vse to sam uredit in poslat na davčno ali to vse
uredi KDD sam?
Hvala
LP
Vse dobičke si zavezan prijaviti sam, dividend, ki jih izplačuje davčni zavezanec, pa ne. Formula je preprosta: (prodajna vrednost – 1%) – (nabavna vrednost + 1%) = davčna osnova. Upoštevaš vse ustvarjene razlike v ceni pri prodanih VP v lanskem letu, tudi negativne, s čimer si znuižuješ davčno osnovo. V primeru večih transakcijve istega VP, se Uporablja FIFO metoda, prvi kupljenen VP je prvi prodan. Možno je eletronska prijava oz. oddaja davčne napovedi, rok 29.2.
http://www.durs.gov.si/si/aktualno/nova_pojasnila/dohodnina/
http://www.uradni-list.si/priloge/RS_-2006-138-06005-OB~P010-0000.PDF
Prijavljaš samo VP, s katerimi si opravil promet v preteklem letu, bodisi prodajo ali pa, da si jih npr. podaril. V prvem primeru prijavljaš ustvarjeno razliko v ceni, bodisi pozitivno, bodisi negativno, v drugem pa odlog plačila davka. Sicer si pa preberi pojasnila vprašanj na posredovanem linku v mojem prvem prispevku.
Davčni vedno prijaviš samo tiste VP, ki si jih prodal in ustvaril nek dobiček, ki je obdavčen.
Srečno!
Opozorilo: rok za oddajo davčne napovedi ni do konca meseca, ampak samo do 28.2.!!! To še enkrat napišem zato, ker se ponekod pojavljajo napačne informacije, da je čas do konca meseca – letos, ko je leto prestopno, to ni res.
Zdaj pa lepo prosim za eno informacijo: narediti moram prijavo od prodaje delnic, ki ne kotirajo na borzi, se pravi, da moram za njihovo nakupno vrednost (ker so bile kupljene pred veliko leti), vzeti njihovo tržno vrednost na sivem trgu na dan 1.1.2006. Jaz pa pojma nimam, kje bi to vrednost lahko dobila. Ali so te vrednosti kje objavljene? Vem, da morajo članice borze o prometu na sivem trgu nekomu pošiljati poročila, ne vem pa komu in če tisti potem kje objavi iz teh poročil izračunane dnevne tečaje. Če tega ne bom nikjer našla, bom prijavila kar knjigovodsko vrednost delnic na 31.12.2005 – to sem sicer našla v letnem poročilu te delniške družbe, ni pa to najbolj prav.
Hvala za odgovore.