Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute stanovanjski krediti – banka – libor?

stanovanjski krediti – banka – libor?

Pozdravljeni,

prosim za pomoč, ker se sama lotevam najema in iskanja kredita.Razmišljam, da bi vzela kredit, vezan na libor.
Šla sem v Hyppo bank in so mi ponudili 1,40 obrestno mero in kot sem nekoliko brala v tem forumu, se mi zdi, da to ni najboljša ponudba, ali pač?
Nameravam vzeti 95000 eur za 30 let. Mi predlagate kakšno drugo banko? s kakšnimi argumenti se pogojate za boljše pogoje?

Vsak nasvet mi bo zelo pomagal.

hvala in lep dan!
t

30 let se mi zdi zelo dolga doba. Sicer nimam pri sebi finančnega kalkulatorja ampak obrok kredita med dobama 20 in 30 let ni bistveno drugačen, le kredit, ki traja 30 let, precej preplačaš.

Od kje vam ideja da uporabljate izraz “preplačati”.

Preplačati pomeni, da nekaj plačaš več kot je vredno – v našem primeru, da bi plačala več kot so normalne opbrestne mere.

Obresti so pač plačilo za najem denarja…

Glede na to, da kredit jemljem sama, mi vsakih več deset evrov manj na mesec, veliko pomenijo. Vem, dobro vem, koliko denarja jim bom več dala, ampak drgač ne gre.

Imam pa ponudbi dveh bank:

Hyppo:

obrestna mera (libor): 2,703%, 1,40%
mesečna obveznos: 459,20 eur
stroški odobritve: 157,50 eur

pri preračunvanju eur upoštevajo refernčni tečaj evropske centralne banke.

UNICREDIT

letna obrestna mera 4,29 %
mesečna obveznost: 472,90 eur
stroški odobritve: 292,1 eur

Pri Hyppotu lahko na 3 mesečne spremenim kredit it liborja v evre in obratno. stroški tega znašajo cca. 200 eur (z notarjem). Za take pogoje moram pri hYpotu sklenit še življenjsko zavarovanje, kar znaša dodatnih cca 30 eur na mesec

Pri Unicreditu imajo višjo anuiteto, višje stoške odobritve, ampak ne potrebujem se življenjsko zavarovat. Če bo želela spremenit kredit v evre, bi mogla spremenit pogodbo, novi stroški odobritve in notarja – to znaša cca. 600 eur.

no, zdaj ne vem, za katerega bi se odločila. Lahko prosim za kakšno mnenje? Naslednji teden grem še na 2 banki, potem se bom pa počasi mogla odločit.

Hvala in lp!
tina

UUU, sami majstori,
kot najprej, finančne “kalkulatorje” imaš doma na računalniku, samo tukaj je premalo placa, da bi ti razlagal kako in kaj, malo pobrskaj po Excel-u pa bo (v kolikor te zanima več se obrni na moderatorja Janez-a Tomc-a in naj ti posreduje moj podatke….)
Sicer je pa om 1,4% zelo dobra – verjemi, razen če imaš izredno dobro boniteto in se lahko sprehajaš po ponudbe….
95T€ je 155.401 TCHF kar ti na 30 let znese na mesec 750,08 CHF to je 476,00€ na mesec.
Na 300 mesecev pride anuiteta 828,09chf na mesec, to je 525,51€ na mesec, se pravi da če vzamemo da se nič ne spremeni boš plačala najem kredita na 30 let 171.360€ in na 25 let 157.653€ kar nama ostane razlike 13.707€ – sama odloči…. kako in kaj.
CHF – zakaj le, razmisli samo malo, v poduk,
v kolikor se ti čez nekaj časa spremeni tečaj in vsi seveda zmotno mislijo, da se spremeni samo anuiteta, se motijo, saj se spremeni celotna glavnica in ne boš 1.3.2010 dolžna 90.644,62€ ampak v kolikor se tečaj spremeni tebi v škodo reciva za 5% si ti dolžna na omenjen datum 95.176,85€ se pravi, da nisi odplačala še nič glavnice ?ups!strelcakrneki.. hahaha matematika,
ne strašim, samo dejstva oz. morebitne variante sporočam.

Matematika je edina zadeva pri kateri ni ugibanja, seveda, če želimo pravilni odgovor.
Razmisli…..

lobi, ker si dober v matematiki, še izračunaj, kaj pomeni če se tečaj spremeni za 5 % kreditojemalcu v korist.

Ta riziko je zelo realen in res je, da je da pri CHF kreditu tečajni riziko. Vendar, kot je riziko da CHF zraste, je še po mojem mnenju še bolj verjetno, da CHF zgublja vrednost proti EUR. Bolj kot bo CHF padal manj kredita bomo dolžni. Glede na to da je LIBOR precej nižji kot EURIBOR in v osnovi plačujemo manj obresti in tudi glede na to, da lahko karakoli kredit refinanciramo ta riziko vseeno ni nesprejemljiv.

happy, obe ponudbi sta sprejemljivi. Pretehtati morete eno in drugo in se odločiti. Ker verjetno pogojujejo prenos poslovanja se pozanimajte, kje je za vas bolj prijazno in ceneje.

Srečno!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

lobi, ker si dober v matematiki, še izračunaj, kaj pomeni če se tečaj spremeni za 5 % kreditojemalcu v korist.

NO pa dejmo: primer, da se tečaj spremeni -5%
1.3.2010 boš dolžna še 86.112,39€ in anuiteta se ti bo tudi znižala za 5%,
Janez, kar se bo pa zgodilo, verjemi, da nihče ne ve, me pa res zanima kaj bo……..

New Report

Close