predčasno delno poplačilo kredita
Pozdravljeni g. Tomc,
z zanimanjem sem prebrala spodnjo temo o naraščanju CHF-ja in imam vprašanje, povezano s tem.
Pri banki imam najet kredit v CHF. Trenutno imam viška cca 5000 EUR in bi rada predčasno delno poplačala kredit. Ker švicar trenutno raste me zanima, kaj mi predlagate…se mi splača počakat do poletja (če sem prav razumela, nekateri napovedujejo ponoven padec CHF) ali naj kar zdaj vplačam ta presežek denarja?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljena kreditojemalka,
Ker nimam natančnih podatkov, težko karkoli svetujem. Glede poplačila je pa od banke do banke različno. Če lahko poplačate glavnico in pri tem ni posebnih stroškov se splača, ker od nižje glavnice plačujete manj obresti. Vendar ni vedno tako in poplačilo potegne za sabo nekaj stroškov (po zakonu je lahko maksimalno 50% stroškov odobritve) in odvisno od anuitetnega načrta, kjer poplačate tudi obresti. Sem imel primere, ko se je bolj splačalo vezati denar na depozit, ker so obresti skoraj takšne, kot obresti od kredita.
Kaj se splača in kaj ne je odvisno od posamezne banke in vam naj kar izračunajo, koliko se vam zniža obrok, koliko je stroškov in naredijo nov anuitetni načrt.
Srečno!
pozdravljeni ponovno g. Tomc,
povprašala sem v banko in dejansko bom morala plačati polovico stroškov odobritve (ampak to je enrkaten strošek in če bom v bodoče še kaj predčasno poplačevala, mi teh stroškov ne bodo ponovno računali). Gre za hipotekarni kredit na 20 let, 12 mesečni LIBOR+ 1,45%.
Izračunali so mi, da bi nova mesečna anuiteta znašala cca. 550 CHF (cca. 350 €), sedanja pa znaša 599,58 chf (kredit je na 20 let..oz. zdaj na 18 let:))
Ker CHF tečaj raste, me zanima, ali se mi “splača” pokrivat kredit zdaj, ali naj raje počakam do poletja (ko nekateri napovedujejo ponoven padec CHF). Kolikšna je po vašem mnenju možnost, da poleti CHF dejansko pade na 1,6XX?
Vse je odvisno kako se bo razvijala trenutna kriza na finančnih trgih.
Če se bo kriza umirila bo CHF padel proti EUR.
Če se bo kriza poglobila bo CHF proti EUR narasel.
Kaj bo pa ne ve nihče lahko samo predvideva.
Jaz sem mnenja da krize še ni konec predvsem inflacija v ZDA je velik problem.Bomo pa v naslednjih 10 letih videli tečaj EUR-CHF še sigurno nad 1,60 . Imam isto kredit v CHF in bom reagiral šele ko EUR-CHF prebije mejo 1,50.