Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute nekaj v zvezi z varčevanjem

nekaj v zvezi z varčevanjem

Pozdravljeni,
kako bi naložila 2000€. V banki je najbolj varno, samo, če dam depozit ali vezano vlogo so zelo male obresti. Imam že nekaj delnic Krke in Merkatorja, ki sem jih kupila pred štirimi leti. Ali naj še s tem denarjem kupim delnice Krke, ali se kaj drugega bolj splača. Kaj pa vzajemni skladi? Zanima me tudi kako je z davki, ker nisem ravno na tekočem. Prej je bilo da si moral imeti v skladu ali delnice vsaj 3 leta da si bil oprpščen davka na kapitalski dobiček, kako pa je sedaj s tem? Bi pa rada varčevala 5 let ali več, razen če ne bi prišlo do česa in bi rabila denar prej.
hvala za odgovore, lp

V banki je res najbolj varno, a obresti ti komaj pokrivajo inflacijo, če ti jo sploh. Če vežeš depozit za določeno obdobje denarja ne moreš dobiti ven. Res pa je tudi, da moraš poleg ostalega imeti nekaj denarja tudi vedno pri roki. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi jutri.

Če že imaš delnice Krke in Mercatorja bi bilo za razmisliti še o kaki drugi naložbi.
Možni so vzajemni skladi. Teh je v Sloveniji preko 200 in moraš kar dobro razmisliti kakšen tip vlagatelja si in v kateri tip sklada vlagaš.
Davek od certifikatskih delnic ne plačaš.
Davek pa plačaš tudi od obresti na banki. Olajšava je 1000€ nad to pa plačaš za lansko leto 15%, za letos pa 20% nad 1000€.
Vzajemne sklade lahko teoretično danes kupiš in jutri prodaš. Od dobička prvih pet let od nakupa plačaš 20% davka, po tem pa vsakih 5 let 5% davka manj.Torej po 20 letih davka ne plačaš davka več.

Tako kot pišeš, da bi varčevala za 5 let in če do česa pride, ti depozit za dobo 5 let ne pride v poštev.

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

potem vse v kaj bi dala bi morala plačati davek. kaj je potem najcenejše?
skladov je res toliko da se ne znajdeš. V katero družbo je najboljše iti. Vsaka ima možnosti tveganih, zmernih in umirjenih naložb.
Kakšen je davek od prodaje delnic? in glede na to da sem kupila delnice pred štirimi leti, ali tudi od teh plačam davek če jih prodam sedaj ali pa čez kakih 10 let (te delnice niso certifikatske).

Kaj je najceneje je težko svetovati, odvisno od tvojega davčnega vidika, res je, da prodaja delnic ali vzajemnih skladov ne gre več v splošno davčno napoved, ampak posebno, ki jo je potrebno oddati do konca februarja. Splošno davčno osnovo bomo vsi dobili po pošti in v kolikor ne bomo imeli pripomb, bo to tudi dokončen sklep po katerem bomo dobili vračilo ali plačali dohodnino.
Če sedaj prodaš delnice je jasno, da boš morala do konca februarja 2009 plačati davek. (Verjetno do sprememb v zakonu o dohodnini iz dobička za sedaj še ne bo prišlo.)

Pravilno si ugotovila, da je skladov ogromno, da se razlikujejo po tveganosti, geografski usmerjenosti, panožni usmerjenosti, odločitev je pa kolikor se posvetuješ, učiš in bereš še vedno samo tvoja. Tudi kar ti bodo svetovali razni svetovalci, še vedno je odločitev tvoja.
Najprej se moraš odločiti kaj hočeš imeti in to vprašanje in vsa spodaj napisana moraš res dobro proučiti.
Za koliko časa nameravaš varčevati, kaj boš s privarčevanim denarjem, koliko si pripravljena tvegati. Po tem pa so še tu vstopni stroški, upravljalska provizija, ki je vračunana vsak dan v objavljeni ceni točke posameznega sklada, izstopni stroški ter DAVEK!.

Najslabše je reči:”eh saj sem dolgoročni varčevalec, varčevalka” in ko pride do situacije v kateri smo sedaj panično prodajati pod ceno.
PRETEKLI DOBIČKI VZAJEMNIH SKLADOV IN DELNIC NAJ TI NE BODO MERILO ZA VLAGANJE IN ODLOČITEV.

Vsekakor je dobesedno nemogoče svetovati nekomu, kaj naj naredi, če ne poznamo njegovih namer in ciljev.

zaenkrat bi varčevala 2 ali 3 leta (lahko tudi dlje, če ga ne bom nujno rabila), tako da bi bil denar na varnem da ga ne bi zapravila in obenem bi še imela obresti, ki bi bile večje kot če denar leži na bančnem računu. Rada bi imela relativno velik donos in čimmanj stroškov. Za tako kratek čas bi bilo mogoče bolje dati na varčevalni račun, morda pa bi ravno v tem obdobju katera delnica zelo zrasla. Bi pa tudi sčasoma naložila še kaj denarja v manjših zneskih, po zmožnostih.

Očitno se bo moral s tvojim vprašanjem in tvojo situacijo še kdo pozabavati, ki ve več od mene, predvsem pa nekdo, ki mu boš zaupala, nikakor ti pa ne priporočam narediti nekaj na hitro, samo zaradi tega, da denar nekam naložiš. Menim, da je bolje, da ti denar leži kar tako na bančnem računu brez vseh obveznosti pa čeprav nekaj mesecev, v tem času pa imaš možnost pridobiti informacije in dobiti vsaj majhen občutek kako stvar deluje. Leta 2000 smo bili lahko prav vsi pametni, saj nismo imeli velike izbire in nismo imeli kaj zgrešiti. Marsikoga od nas sedaj takratne odločitve že dajejo in nam kradejo nočni mir in spanec. A tako je bilo takrat, sedaj je potrebno veliko več znanja informacij, zaupanja…

če razmislim, bi bilo morda najbolje, da grem na svojo banko in odprem varčevalni račun. s tem je denar na varnem, obresti res niso bog ve kaj. samo lahko teoretično najmanj izgubim (ali pa pridobim). pa še mogoče dobim cenejši kredit za stanovanje, ko ga bom najemala.

Modra in varna odločitev.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Jaz predlagam da 1800 evrov vložiš na banko da bo glavnina na varnen 200 evrov pa raskiraj in daj v forex(poglej temo forex na tej strani)da bo tudi dobička.

sem prebrala nekaj o forexu na internetu in ni bilo napisano ravno vzpodbudno, tako da se mi zdi škoda tudi tistih 200 eurov. Pisalo je v glavnem da je to nateg, da moraš posredovat celo podatke iz svoje bančne kartice in da vstopiš preko mentorja (spominja na piramidni sistem).
O teh zadevah zagotovo ne vem veliko, ker me že to da lahko obogatiš z zelo malo vložka ne privablja ravno, ker bi drugače vsi to delali in bi bili sami milijonarji. Takšno je pač moje mišljenje. Kdo drug pa bi rekel: kdor ne reskira ne profitira.

sem prebrala nekaj o forexu na internetu in ni bilo napisano ravno vzpodbudno, tako da se mi zdi škoda tudi tistih 200 eurov. Pisalo je v glavnem da je to nateg, da moraš posredovat celo podatke iz svoje bančne kartice in da vstopiš preko mentorja (spominja na piramidni sistem).
O teh zadevah zagotovo ne vem veliko, ker me že to da lahko obogatiš z zelo malo vložka ne privablja ravno, ker bi drugače vsi to delali in bi bili sami milijonarji. Takšno je pač moje mišljenje. Kdo drug pa bi rekel: kdor ne reskira ne profitira.[/quote]

Forex je za tvoje znanje, vsaj kolikor si napisala, iskreno povedano preveč tvegana zadeva, s tem se pojdi ko boš imela dovolj denarja, da ti nekaj tisoč € izgube ne bo delalo težav in te ne bo bolela glava, seveda lahko z njim tudi ogromno dobiš, a pri tem je tako, da če si ti dobila je nekdo izgubil. Imeti pa moraš veliko znanja,pravih informacij, dobrih informacij, pa še “dober nos”

Če bi bila na tvojem mestu, bi vsaj v prehodnem obdobju (med tem časom ko razmišljaš kje boš sredstva oplemenitila) vezala za najkrajšo dobo. To je ponavadi 31 dni. Po 31-ih dneh se ti sredstva sprostijo na račun in jih lahko plasiraš v kakšno naložbo ali pa vežeš dalje. Res, da obresti niso visoke, vendar so še vedno višje v primerjavi z obrestmi na osebnem računu.

Ah dajte no. Banke….. Vi kr devite dnar na banke, da one sebi obrnejo 20%, vam pa dajo 2% pripisa obresti…. Tsss….

Ne kvasi neumnosti – trenutno so obresti nad 5%, kar pa je za konzervativbnega vlagatelja primeren donos.

Ne kvasi neumnosti – trenutno so obresti nad 5%, kar pa je za konzervativbnega vlagatelja primeren donos.[/quote]

Nad 5%?? Koliko pa je inflacija……???

Te niso na fakulteti učili, da ne mešaj hrušk in jabolk ?

Mathia in lepi. a sta vidva končala kako fakulteto?
Mislim s takim obmetavanjem tu na tem forumu se mi zdi, da še bontona za otroke nista prebrala.
Pa se opravičujem, če je kdo od vaju zaradi tega postal razjarjen.!!!!

New Report

Close