varčevalni račun
Jaz imam tak račun še od “tolarskih časov”, ko se mu je reklo Euro varčevalni račun – zdaj pa je samo “varčevalni račun”. Nekih omembe vrednih obresti ni, smo ga pa vseeno obdržali in tja prekanaliziramo denar, ki ne gre za sprotno porabo. Z obema računoma upravljam preko Klika (nimam narejenega trajnega naloga za prenos, temveč nakazujem sama).
Ko se na varčevalnem računu nekaj nabere,recimo vsaj 1000 EUR, potem tisto nekam naložiš. Če se bojiš tveganja, je to vezava, če pa rada tvegaš, pa kakšna naložba. Lepota varčevalnega računa ni v obrestih, ampak v tem, da tja preložiš viške, da nima stroškov vodenja računa in je tako njegova uporaba brezplačna, in da to lahko počneš lepo sama od doma preko klika, namreč prelagaš denar s transakcijskega na varčevalni in obratno.
Jaz imam odprt varčevalni račun 30 dni pri SKB, ker je to edini način, da kaj prihranim – nekdo mi pač mora denar dobesedno “vzet in to je to. Zadevo sem si uredila tako, da mi vsak mesec kmalu po plači trgajo določeno vsoto (meni vedno enako, lahko pa urediš tako, da si sam nakazuješ, kolikor pač zmoreš). Do tega denarja potem en mesec ne morem, lahko pa dvignem ves ostali denar, kar sem ga privarčevala prej. Preko SKB neta si ga lahko sama prenakažem na TR. Skratka, do denarja imaš praktično dostop ves čas, razen do zadnjega pologa. V bistvu sem se v zadnjem letu neverjetno disciplinirala in se ga niti dotaknem ne, če ga ne potrebujem za tisto, za kar namensko varčujem.Obresti sicer niso bajne, ampak kakih večjih naložb si itak ne morem privoščit.
Madona, sem komaj našla te papirje. Poglej si še na spletno stran SKB, kjer so zelo izčrpni, sicer pa je z obrestmi takole (prepisano:)):
Sredstva na varčevalnem računu se obrestujejo po spremenljivi obrestni meri EURIBOR 3M in fiksnem obrestnem odbitku, ki na dan sklenitve te pogodbe znaša 1,40%. Interpretacija je pa tvoja:)) Obresti ni, da bi dol padel, ampak jaz sem v resnici v enem letu uspela res veliko prehranit (za moje razmere).
O stroških ti pa ne vem povedat….res ne, morda mi kaj odbijejo z računa, ampak itak ogromno reči plačujem preko klika in nimam čisto pregleda, kaj kam spada, žal…