Manjša obrestna mera => Višja anuiteta ???
Zadeva je sledeča.
Dolgoročni kredit z valutno klavzulo (CHF).
Začelo se bo tretje leto odplačevanja.
Na vsakih dvanajst mesecev se obrestna mera spremeni (vrednost Libor na določen dan + fiksni pribitek).
Zadnjih dvanajst mesecev je bilo takole:
Libor: 2,97%
Pribitek: 1,95%
Obrestna mera skupaj: 4,92%
Anuiteta: 485,15 CHF
Sedaj pa naj bi bilo takole:
Libor: 3,14%
Pribitek: 1,61% (sem se pogodil za manjši pribitek)
Obrestna mera skupaj: 4,75%
Anuiteta: 491,74 CHF
Tukaj moja preprosta logika očitno odpove in si ne morem razložiti, kako lahko ob nižji obrestni meri plačujem večji mesečni obrok.
Odgovarjala mi je oseba pri kateri sem podpisal spremembo pribitka. Preden me je nazaj poklicala je minilo kake 2 ure. Dejala je da je govorila z tistimi, ki so pripravljali plan odplačila kredita in da naj bi bil izračun ok. Nekaj je omenila poračun za nazaj, ampak ni znala razložiti podrobneje razložiti. Na koncu je dejala, da če se ne strinjam naj pošljem reklamacijo. Kaj bi lahko bil poračun meni ni jasno, njej pa očitno tudi ne.
Tudi moja preprosta logika odpove. Ugibal pa raje ne bom. Me pa zanima. Naj vam razložijo.
Malo sem se igral z excelom (PMT funkcija, upam da velja za moj izračun). Zdi se, kot da niso upoštevali znižane obrestne mere. Ker če upoštevam stari fiksni pribitek (torej višjega namesto nižjega), potem pridem na anuiteto, ki so mi jo izračunali.
Vseeno se mi čudno zdi,ker na planu odplačila piše prava obrestna mera. Pa jih najbrž ne pišejo na roke, da bi se lahko tako zlahka zmotili.
No, pa sem vendarle ugotovil napako. Pri amortizacijskem planu so uporabili napačno število let (1 leto premalo, kot je na pogodbi). Zato je bila višja anuiteta. Sicer so mi poslali nov načrt, ampak brez obrazložitve. Se mi zdi kar malo zaman, da svojemu komitentu, ki ugotovi njihovo napako, da se niti toliko ne potrudijo, da bi povedali, kje je tičal vzrok za napačen izračun. Do tega sem moral priti sam. Sploh pa to, da so mi po telefonu zagotovili, da je izračun pravilen in omenjali nek poračun, ki ga očitno ni bilo. S takim odnosom si res delajo medvedjo uslugo.