Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute padanje chf-ja

padanje chf-ja

No se moje blond vprašanje.Vrednost Chf-ja pada, pa me zanima kako to vpliva na moj kredit. A se mi s tem veča glavnica in manjšajo obroki? Je to slabo, da pada in če je kdaj je alarm?

Hvala in lep pozdrav!

CHF se napram EUR krepi in ne pada. To za kredite v CHF ni dobro, ker se glavnica veča in obrok zvišuje.

če se glavnica veča, obrok ne more padati…temveč se sorazmerno viša.
To kar gledaš je razmerje med CHF in EUR in nižje kot je, slabše je za nas kreditojemalce.

tudi mene skrbi, vendar mislim, da je Švica s svojim gospodrstvom preveč vpeta v EU, da bi dopustila, da svojo valuto doseče vrednost nad 15 % EUR, ker bi postali preveč nekunkorenčni

hm, tole bo šlo še dol, tako da panika bo še hujša. Ko zamenjate v EUR je škoda že narejena, lahko samo še menjate, da boste lažje spali. Nevem no, ni glih obetajoče.

Tudi švicarski frank ni več tako trdna valuta kot je bila. Do sedaj so se vsi ko je bila kriza zatekli v CHF in posledično je chf rasel.
Sedaj to ni več samoumevno saj so tudi švicarske banke nasrkale v kreditni krizi tako da se ne bodo vsi slepo zatekli k CHF.
Moje mnenje je da se bo kriza še nadaljevala vendar ne bo drastičnega poslabšanja.
Če pa bi prišlo do drastičnega poslabšanja bo pa tudi CHF padel in edino kar bo vredno bo zlato.

Je na katerem mestu v tem forumu že kakšna debata na temo izračuna do kje si ti še splača vtrajati v CHF, oziroma kako to izračunati?

Kot je bilo že nekajkrat omenjeno, si izgubo že naredil…tako je pač če se igraš z valutami…lahko bi šel tudi v igralnico…

Kot je bilo že nekajkrat omenjeno, si izgubo že naredil…tako je pač če se igraš z valutami…lahko bi šel tudi v igralnico…[/quote]

Jaz sem vzel kredit v CHF lani ko je bil tečaj 1,61. Potem sem pri tečaju 1,68 polovico kredita poplačal. Ter nato pri tečaju 1,63 tudi del kredita poplačal.

Po mojih izračunih sem v bistvu do sedaj še zaslužil s kreditom .

Glede tega kdaj zamenjati sem pa že v preteklosti pisal kako se da zavarovati pred valutnim tveganjem brez da bi menjali kredit. ( Odpreti je treba pozicijo CHF/EUR v obratni smeri z vzvodom) Tako se izognemo višji obrestni meri pri eur-kreditih.To vam lahko naredi vsaka borzna hiša.

Isto lahko nazaj EU ukrepa kot Švica. In kaj bo s tem doseženo? Verjetno nič. Ping pong:))

Glede tega kdaj zamenjati sem pa že v preteklosti pisal kako se da zavarovati pred valutnim tveganjem brez da bi menjali kredit. ( Odpreti je treba pozicijo CHF/EUR v obratni smeri z vzvodom) Tako se izognemo višji obrestni meri pri eur-kreditih.To vam lahko naredi vsaka borzna hiša.[/quote]

Ja, lahko pa kar vzameš kredit v evrih in če želiš tvegati odpreš še dolgo pozicijo eur/chf in če chf raste izgubljaš s pozicijo, isto kot če bi vzel samo kredit v chf. Z dolgo pozicijo hkrati tudi dobivaš toliko obresti, kot jih z evrskim kreditom plačuješ več kot če bi vzel chf kredit.

Oh pametnjakovič ?!? Prepričan sem, da so vsi, ki imajo kredit tako naredili, če ne pa bodo to poskusili pri banki z valuto za nazaj, kajne?

Priznam da me tale kriza zelo skrbi, pa vendar so v krizi vsi tudi”švicarske banke”.Kolikor mi je zano imajo tri njihove največje banke resne težave (USB, Sviss Bank, Credit Sviss), tako da je vprašljiva tudi selitev denarja v Švico v času krize. Prav tako bo kriza na dolgi rok vrejetno bolj prizadela Švico kot državo katere gospodarstvo bazira na finančnem gospodarstvu kot Euroland,pač vsaka članica evra rešuje svoje banke.
Prav tako menim, da je Švica zelo vpeta v Evroland, kar pomeni, da če se njihova valuta krepi, se tudi življenje v Švici draži(npr zadnji mesec je je podražilo za 10%), predvsem hrana, ki jo uvažajo iz EU, ker je treba več € za enoto, prav tako postane dražja za turiste kot tudi uvoznike.

Pred letom in pol sem vzel cca 75.000 € kredita v CHF, mesečni obrok bo naslednji mesec dosegel višino, ki bi bila če bi vzel kredit v EUR, prav tako bi bila glavnica nekje pri znesku na začetku, če bi naredil konvrezijo, obrok pa višji za cca 150 do 200 €.
Tako je po mojem mnenju najbolše, da se stvar pusti pri miru, menjava pa je v takšnih trenutkih najšlabša varianta.

Ja, čim boš zamenjal bo vse ena velika žalost. Ker če že sedaj nočeš menjati, ker se ti dejansko ne splača, ker bi bil kredit velik kot na začetku in še toliko dražji potem verjetno ne boš hotel niti kasneje. Enostavno vse kar te morda čaka je to, da se spijazniš s tem, da boš pač plačeval kredit, ki je dražji kot evro, čeprav si s prva, ko si vzel chf kredit, mislil, da boš tako prišel ceneje skozi.

samo brez panike.
Medvalutni tečaji nihajo ves čas, zato je najslabše reagirat med ciklusi (ti traj med 5-10 let)
.Resda gre CHF vs.€ sedaj gor, potem bo šel pa spet dol-tako kot zadnjih 100let vis a vis drugum valutam..

V kolikor je to res, pomeni da se danes še toliko bolj splača vzet v Chf, saj boš še zaslužil z valutno zamenjavo?

etag argumen at ne razumem.
Moj komentar se nanaša na prvotno vpršanaje-ali je pametno sedaj delati konverzijo kredita, ki je bil vzet v CHF, nazaj v EUR

Moje mnenje je, da NE, odločiti se pa mora tako vsak sam.

Če praviš, da bo tečaj nazaj šel pomeni, da se sedaj splača vzet kredit, ali ne? Česa tukaj ne razumeš?

nekatere banke (HYPO UNI) že blazno otežujejo pridobivanje kreditov v chf… glede na pregovorno skrb bank za dobrobit komitentov sklepam, da se bojijo poniovne krepitve eura in s tem jasno ugodnejših obrokov za tiste, ki bi kredite v chf jemali zdaj. Če bi jih res tako srbelo za nas, bi nam tsitim, ki smo kreidte jemali ko je bil frank res šibek (1,62-1,68) svetovali drugače, glede na naravo – trende, ki se jasno pojavljajo vsakih nekaj let…

Spet so drugi krivi:)

vedno

New Report

Close