Krediti preko s.p. ja in menjava banke
Spoštovani,
tukaj sem videl kar nekaj podobnih vprašanj vendar sem se vseeno odločil napisati svojo zgodbo…
Sam imam odprt račun pri NLB ju…če bi ga še enkrat odpiral ga zagotovo ne bi več…ampak to je že druga zgodba…na NLB ju imam tudi še en kredit še par let in sicer v višini cca 10.000 evrov, če vključim notri še limit…
Sam imam s.p. in delam pogodbeno preko svojega s.p. ja za neko podjetje in sem na pogodbi zaposlen za nedoločen čas čeprav je ta pogodba vezana preko mojega s.p. ja.
Znesek za katerega delam oz. plačilo na moj TRR moram reči da je precej visok v primerjavi, ko sem bil prej redno zaposlen pri nekem drugem podjetju.
Pred časom pa sem želel zamenjati banko…seveda bi banko zamenjal samo v tem primeru, da tudi na neki novi banki dobim kredit, da lahko poplačam kredit iz NLB ja in ga prenesem na novo banko…
Torej sta bili dve opciji…da dobim kredit kot fizična oseba…v tem primeru gledajo kake mesečne prilive imam na svojem osebnem TRR ju…imam pa seveda take kolikor si prenakazujem vsak mesec iz poslovnega na osebni račun…in potem gledajo še neto zavarovalno osnovo…to pa je znesek iz kateega je razvidno kake davke plačujem državi vsak mesec…plačujem seveda najnižje, ker mi višjih ni treba…in dobil sem izračun da sem kreditno sposoben 93 evrov mesečno:)))…nisem mogel verjeti…ker kreditna sposobnost ne izhaja iz prilivov v največji meri ampak iz tega kake davke plačuješ državi…druga opcija pa je da bi dobil kredit preko s.p. ja….tukaj je gospa na banki rekla da sodeč po prilivih ne bo nobenih težav vendar na koncu se ni izšlo ker nimam podjetja odprtega eno leto, ki bo sedaj kmalu…zahtevali so poroka v kar nisem privolil…
Potem sem poskusil na drugi banki preko s.p. ja priti do kredita….vse je ze bilo zagotovljeno sodeč po rpilivih…in na koncu odgovor spet ne, ker naj ne bi bil dovolj finančno sposoben za plačati cca 400e mesečno za kredit???
Ni mi jasno kaj se dogaja v naši državi…prej ko sem imel redno službo in sem bil zaposlen za določen čas sem z lahkoto dobil kredit…v taki vrednosti kot ga zelim sedaj…sedaj pa ga ne morem dobiti s tem da imam prilivov na račun tudi po trikrat več kot takrat…vem da neka opcija obstaja in rešitev vendar jo ne poznam…? Lahko kdo pomaga s kakim nasvetom, pomočjo??
Druga stvar pa je ta…da sedaj v zadnjem času razmišljam, da bi počasi vzel oz. nekako dobil stanovanjski kredit…zanima me ali je pri stanovanjskem kredt kaj drugače?
Ali se lahko dobi stanovanjski kredit recimo v določeni vrednosti zraven pa mi dajo še toliko kredita, da se poravna ta moj obstoječi kredit in se ta znesek cca. 10.000 evrov prerazporedi v ta stanovanjski kredit?
V ozadju svojega s.p. ja imam pogodbo z dobrostoječim podjetjem..prilivi so dobri…ne vem kako priti do stanovanjskega kredita…ima kdo podobne izkušnje, kake predloge…na banke seveda da bom šel sam pregledati situacijo…ampak ne zdi se mi prav rožnata čeprav neka rešitev mora obstajati…
Kredite dobivajo tudi tisti s 600 evrov neto plače…tako da verjamem da se nekaj da narediti…
Čeprav pri s.p. ju gledajo tvojo bilanco stanja za zadnje leto in te v neke razrede razvrstijo…tako da je verjetno tudi od tega odvisno vse skupaj…
Skratka sedaj ne morem niti banke zamenjati, ker ne morem prenesti kredita…za st. kredit pa se na bankah še nisem pozanimal…sam če ga ne dobim 10.000 evrov niti ne vem kako bi dobil stanovanjskega čeprav je tukaj verjetno vse drugače…
Ali pa je najbolje, da me podjetje za nekaj časa zaposli redno…dokler ne dobim kredita in potem grem spet nazaj na s.p….skratka malo morje nejasnosti in vprašanj zato se obračam še na koga..več glav več ve…
Lep dan še naprej
Tudi jaz imam s.p. in sicer že sedem let. In bom morala za najetje stanovanjskega kredita pač prej ‘v službo’, čeprav lahko banki v garancijo ponudim hipoteko na nepremičnine v vsaj dvojnem znesku kredita. Ampak kot s.p. stanovanjskega kredita ne morem dobiti. Najboljše je res, če se za tri mesece zaposliš v podjetju, ki je tudi sedaj tvoj delodajalec in tako prideš do kredita. Pri meni je to edina možnost. Ko sem kupovala prvo stanovanje, sem že imela s.p. več kot leto dni, ampak banka mi kredita ni dala – hvala bogu je takrat lahko kredit vzela moja mama, ki je bila redno zaposlena, čeprav je imela mesečno plačo več kot polovico manjšo kot so bili moji takratni prilivi. Nobene logike pri bankah. Kot da nekdo zaposlen za nedoločen čas ne more izgubiti zaposlitve. Sploh ne upoštevajo realnega stanja na trgu, ko dejansko vsi s.p. pač prikazujemo čim manjši dobiček, plačujemo minimalne prispevke, ker nam država tudi brez tega že dovolj pobere.
takšne so pač moje izkušnje.
Vso srečo pri poslovanju in kreditu 🙂
To, da kot s.p. ne bi mogel dobiti stanovanjskega kredita pa je malce za lase privlečeno.
Če imaš dobro boniteto, tvoji dohodki omogočajo redno plačevanje mesečne anuitete in seveda ustrezno hipotekarno zavarovanje ni razloga da kredita ne bi dobil.
Ključne pa so tvoje bilance in seveda tvoja neto zavarovalna osnova.
Ja seveda, če si plačuješ dovolj visoke prispevke in imaš še dosti dobička, kar pomeni, da državi daš še več denarja s plačilom davka. Poglej moj primer. Recimo, da imam letno prometa okoli 15 evrov. Dejavnost je prevajanje. Zaradi otrok sem na polovičnem delovnem času, kar pomeni, da si plačujem polovico minimalnih prispevkov (145 evrov), strošek računovodje je mesečno 40 evrov. Na letni ravni imam tako skupaj 2500 evrov dejanskih stroškov. Mesečno mi torej ostane okoli 1000 evrov. Če bi bila zaposlena in bi imela takšno plačo bi brez težav dobila kredit, kot s.p. niti pod razno. Zdaj si stroške normalno še znižujem z domačimi stroški (elektro, plin, odvoz smeti, siol).
Jaz sem hipotekarni kredit dobila, vendar pri avstrijski banki. No, vmes sem ga tudi že odplačala in zaprla račun pri njih. Bila ves čas na LB oziroma po novem je to NLB (več kot 20 let), pa je bil letos problem celo začasni limit za mastercard, ko sem šla na potovanje in sem želela imeti rezervo za izredne dogodke. No go, šele po pogovoru z vodjo poslovalnice. S tem da imam mesečnih prilivov več, kot sem želela vzeti limita. Dvakrat sem imela tudi izredni limit, vendar niti slučajno ne v takšni višini, kot ga lahko vzamejo zaposleni, temveč pol manj.
Zelo sem užaljena, da delajo z menoj, kot da sem najhujši mahinator in revež na planetu, medtem ko študentje dobijo brez problema, brez poroka dobrih 2000 evrov posojila. S porokom pa verjetno tudi več. Torej v banki kotiram še slabše od ljudi, ki sploh nimajo nikakršnih prilivov, razen morda občasnih ali tistih 150 evrov štipendije.
Bojim se, da bo za navadno posojilo povsod podoben problem – njim je relevantna bilanca. Sicer pa, roko na srce, ne more se banka zanašat na to, da “itak vsi s.p. prirejajo svoje bilance in si prikazujejo maks. stroške ter min. plačo”. Nekateri namreč celo res delajo za min. plačo.
Mogoče bi ti v okviru hipotekarnega stanovanjskega posojila odobrili nekaj večji znesek za poplačilo starega kredita. Mogoče. Jaz bi vprašala.
s.p.ji se izogibate davkom potem pa kritizirate banke da vam ne zaupajo.
Kaj pa tisti ki je na minimalcu ali ima nizke dohodke? a ima možnost izogibanja davkom?
Ne! skupaj z mano mora plačati na polno!
Prikažite vse dohodke tako kot jih ustvarite pa bodo tudi banke bolj zaupljive do vas.
Tisti brez dohodkov ali občasnih 150 EUR pa verjemi mi prav tako ne dobijo kredita.
Lep pozdrav !
Ja tudi sama imam podobne težave , kot ostali pred mano. Če si s.p. pomeni samo eno – v kolikor ne plačaš karkoli državi te vsi po vrsti spoloh ne gledajo, pač pa te enostavno blokirajo. To je eno ! Drugo, delo in sodelavce si iščeš sam in tudi plačila – in vedno pogosteje je , da tisto zadnje enostavno ni … ENI NE RABIJO PLAČAT !!!! In kar je najbolj smešno, da vsi ne vedo, da je tudi veliko občin blokiranih iz strani davčnega urada ali pa bank, pa njihovi uslužbenci – javne uprave vseeno brez problema dobijo kredit. ( pa to niso zneski v 100- 150 eur….) Kdo je potem nesramen? Podjetniki, ki se borijo z vsem svojim premoženjem ali en trapasti bančnik, ki se mu niti ne ljubi dokumentacije pregledat ali naša pravna država, ki še vsake toliko kako banki dokapitalizira, da lahko ljudje v javni upravi dobijo ugoden kredit. Pa hvala…. Po moje bi bilo najbolje, da se tisti ,ki delamo in plačujemo tej gnili državi nekam odselimo…. Pa žal to ni mogoče…… Škoda , ni ravno dobro v naši lepi Sloveniji bit pošten.
Spoštovani!
Smešno pa je eno….,da so tudi OBČINE blokirane, pa naši uradniki vseeno dobijo kredit, brez vprašanja kakšen je njihov delodajalec…nap: župan, županja… Pa čeprav so skoraj vse občine ,ki jih ni malo v totalnem minusu. Še celo v krajih, kjer sploh ne nobene industrije imajo svetnike, uradnike…. Res je ,da so s.p. veliko bolj tvegane stranke. Pošteni pač vedno nasankamo, neglede kaj narediš. ….
Ja seveda….elanino! Zato so pa vse občine tako lepo zadolžene …Ha ha?! In potem….se menja župan in kradejo dalje, tisti mali pa se lahko pod nosom obrišejo in crknejo ko ne dobijo plačano. S.p. in d.o.o. se vsaj trudijo in jamčijo z vsem svojim premoženjem. Kaj pa uradniki na občini , za kaj pa oni odgovarjajo….Ne mi bluzit…No in kaj je sedaj v Mariboru….? Pravljica a ne ‘?’ To je samo zato ,ker je pri nas pomembno samo kakšno šolo imaš in naziv pa čeprav nimaš pojma o praksi in podpišeš nekaj ker ti je šef tako naročil… Res je da niso vsi dobri slabi in obratno. Upam, da ne sodiš med tiste, ki jih tako vneto zagovarjaš….
Se opravičujem…. ja če bi bila jaz Banka, pa žal nisem bi bila do vseh enaka. Pri nas pa ni tako. Če poznaš šefa gre vse lepo in prav in odobrijo ti kredit. Veš v naši lepi Sloveniji je zato vse narobe ,ker nismo niti malo človeški. A je res tako težko se odpeljat do stranke in jo vsaj poslušat? Pravila pa se spreminjajo samo takrat ,ko je za ljudi na položajih prav. Veš to koliko terjatev se vako leto odpiše na davčni upravi, pa na bankah…samo zaradi neodgovornih ljudi? To me moti in resnično sem globoko prizadeta, da moramo potem Slovenci v tujino po kredite, kjer nas čakajo druge pasti…Služijo pa tujci in naši odvetniki, notarji…. Pa ni to od danes….Veliko sem bila v tujini in zame je bilo najbolj pomembno to, da ko je človek delal dobro je bil za to pošteno nagrajen. Pri nas je pomembno ,da imaš najmanj diplomo, pa čeprav ne znaš pozdravit ko stopiš v prostor.Ni bontona in ne morale. Veš pa še nekaj…prijatelji so do pred časom, ko so dobili nepovratna sredstva krasno poslovali. Seveda so vse naredili prav. Zaposlili še zraven ljudi, nakupili nove stroje in ….Nihče jih ni opozoril, da bo CPM enostavno čez noč propadla in nihče jim ni povedal, da bo Merkur šel v stečaj….No in sedaj ,ko so bili pridni in delali od jutra do večera…Banka razmišlja ali bi jim pomagala ali ne… Će pa gledam male podjetnike, so pa oni edini, ki enostavno morajo vse plačat- če hočejo preživet…. No je pa res ,da nam še vedno ostane loto. Lep dan kdorkoli že si!
Glej, če bi kot s.p. z najnižjo zavarovalno osnovo in malo dobička na banki zaprosila za hipotekarni kredit ga ne bi dobila, četudi jim ponudim ustrezno hipotekarno zavarovanje. Zakaj ne? Po drugi strani je vedno več zaposlitev za določeni čas in če posamezniki kredit ustrezno zavarujejo, zakaj ga ne bi dobili. Saj ne govorimo o tem, da bi nam danar dali samo na lepe oči. Ampak če na primer zaprosim za kredit 80.000 in ga zavarujem z nepremičnino vredno 130.000 zakaj kredita ne morem dobiti, ne glede na moje poslovanje. Mi se moramo vedno sami znajti in za vse jamčimo s svojim premoženjem. Mislim, da je precej težje tistim, ki so delali v nekem podjetju in potem izgubijo službo.
Lepo pozdravljeni, opravljamo raziskavo o bančnih storitvah Slovenije, in bi vam bili hvaležni za vašo pomoč. Lepo bi vas prosili, da rešite anketni vprašalnik, ki ga najdete pod sledečo povezavo:
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHlPdlpZNkhRd1l0MW5uUHV2M3VaelE6MQ
Za sodelovanje se vam lepo zahvaljujemo