stanovanjski kredit
Pozdravljeni,
trenutno imam plačo 1250E (s prevozom in malico), komitent NLBja. Sem stažist in tako imam plače 70%, torej se bo naslednje leto zvišala.
Punca je brezposelna oz. le nadomešča porodniško do konca avgusta. Službo tudi težko dobi.
Tako razmišljava o stanovanjskem kreditu, ki bi ga vzel le jaz. Koliko bi ga lahko dobil (okvirno) trenutno s temi pogoji (ne bi čakala še celo leto, kar bi bilo več plače, bi bilo za vsakdanje življenje, ko bova imela samo eno plačo…oz. za varčevanje)?
Če bi vzel kredit na 20-30let, koliko bi ga lahko dobil s 1250E? Kje se ga trenutno najbolj splača vzeti? Vzel bi hipotekarni kredit, torej na nepremičnino, ki bi jo kupil. Kaj se splača? Katera obrestna mera?
Hvala in lep pozdrav!
Obrok kredita je lahko tako visok da po odtegljaju ostane vsak mesec od plače vsaj minimalna plača torej v vašem primeru je obrok lahko visok okoli 450 eur.(????)
Kredit brez udeležbe boste težko dobili. Torej dobite ga lahko za okoli 70% vrednosti nepremičnine. 30% morate imeti sami.
Več boste dali svojega deleža več kredita lahko dobite.
Poznam stranke ki so dobile kredit v višini 100.000 eur s plačo neto 700 eur. Ampak so imeli 60% soudeležbe!
Pojdite po ponudbe do več bank.
Kredit brez udeležbe se seveda da dobiti in sicer v obliki dveh kreditov:
Prvi kredit je stanovanjski v višini do 80 % vrednosti nepremičnine (zavarovanje hipoteka)
Drugi kredit je stanovanjski z eno od drugih oblik zavarovanja (poroki, zavarovalnica, ipd.)
Takšna kombinacija se zelo pogosto uporablja ravno pri mladih družinah ki nimajo prihrankov.
Načeloma da. Bi pa potreboval za konkreten odgovor kar bistveno več informacij ki v končni fazi vplivajo na odločitev banke da se odloči za tak aranžma.
Še odgovor za “nič čudnega” – mislim, da se motiš. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem da še nisem imel primera ko bi v takih primerih morali prodajati nepremičnino.
Mlade družine so danes vsaj po moji oceni bolj varne kot tisti ki so že v “zreli” dobi.
Poleg tega je gospod stažist iz česar sklepam da je v poklicu ki je zelo varen in stabilen.
Ne, jaz tukaj ne vidim nobenega problema pa sem sam v osnovi bolj konzervativen pri oceni rizikov.
Elanino – zelo ste mi pomagali z odgovorom. Hvala!
Sem videl, da sem narobe napisal v zadnjem dopisu – nimam službe za nedoločen čas, vendar imam le jaz trenutno prihodnost na službenem področju, punca ne. Mislim pa, da ste me razumeli.
Po poklicu sem zobozdravnik stažist, ko dobim licenco (nekje decembra), bom imel tudi večjo plačo. Sam računam na to, da bi banka upoštevala, da se v mojem poklicu vedno najde služba. (No, vsaj do sedaj je tako.) Saj bi v nasprotnem primeru morala čakati do marca nekje naslednje leto, ko bom imel vsaj tri nakazila “nove plače”, kajne?
Je pa tako, da bi rada čimprej odšla na svoje, tako ne moreva več. Za podnajemniško stanovanje se težko odločiva, zdi se nama bolje varianta, da bi kupila nekaj manjšega…Torej za okoli 120.000E, če bi jih jaz dobil…drugače bova morala drugače razmišljati.
Jutri bom imel več časa in grem na banko. Najprej na NLB, saj sem tam komitent…potem naprej…
Če bi vzel, kot ste mi rekli, 2 kredita, če bi jih dobil – ter zavarovanje pri banki (porokov namreč nimava), bi si želel, da bi se zmenili najbolj ugodno zame seveda – če bi lahko prej odplačal kredit (da ne bi preplačal potem toliko obresti, če bi stanovanje odplačal 15let prej recimo).
Kako je pa z obrestmi, za katere se je najbolje odločiti oz. za katere se odloča večina ljudi?
Pri vsem tem morate razumeti, da si punca stalno išče službo, upava, da bo kaj dobila, ki ne bo samo nadomeščanje porodniških (je učiteljica) in sva glede tega vseeno optimistična. Vendar, kot kaže, to resnično ne bo kmalu.
Hvala in lep pozdrav!
Mogoče se motim ampak na NLBju ne pričakuj rešitve.
Bolj vama predlagam tuje banke ki so pri odločitvah bolj fleksibilne.
Zaradi kreditne sposobnosti pa boš moral kredit najeti na najdaljšo možno dobo (30 let) in kasneje, ko se ti spremeni status v službi (tudi plača) po potrebi skrajšaš.
120 K EUR vama ob trenutnih dohodkih ne bo šlo skozi (anuiteta 30 let za 120 K = pr. 680 EUR).
Glede na tvoj poklic pa moj nasvet – pri pogajanjih bodi samozavesten. Takšne stranke si banke samo želijo. In v takih primerih so pri odločitvah tudi pogosto bolj “mehke”.
Obilo uspeha vama želim!