Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute krediti- zakaj ne?

krediti- zakaj ne?

Spodaj berem, v temi, ko bi avtorica avto vzela delno na kredit, kako ste skocili v luft, da kreditov pa ne, ker ko bojo odplačani, bojo stvari že stare ali tako nekako. Ne razumem te logike, zakaj si ne bi česa kupil na kredit, saj ves čas odplačevanja stvar tudi uporabljaš. Torej jo imaš, tako kot si želiš oziroma kolikšen znesek kredita si pač lahko privoščiš. Ko sva midva kupovala stanovanje, sva vrednost, ki si jo lahko privoščiva, presojala glede na mesečni obrok kredita, ki ga lahko odplačujeva. Enako avtomobil. Res te konc koncev pride dražje, če gledaš znesek, ki si ga odplačal, ampak kaj pa je alternativa, voziti bistveno slabši avto in šparati razliko za novega? Ko je našparana, pa si spet ni dovolj za takega, kot ga želiš, saj tudi stari, ki ga vmes voziš, stane.. Ne vem, je moja logika čist napačna, sem kaj spregledala? Razsvetlite me..

Se strinjam s teboj. Kredit ti omogoči, da danes koristiš nekaj, kar bi drugače čez nekaj let. za to pa plačaš. Gre torej za to, koliko ti današnje koriščenje pomeni.

Jaz živim pač danes in zato razmišljam precej podobno kot ti. Imamo stvari, ki si jih lahko privoščimo. Z današnjimi prihodki ali bodočimi prihodki. samo zračunat je treba.

Razmišljam enako. Vse kar imamo, smo kupili s krediti.
Seveda pa moraš biti objektiven in vedet koliko lahko odplačuješ in si več pač ne privoščiš.

Kredit je zakon!

Lp

Ines

Pa saj cel svet dela s krediti.
Še miljonarji ki imajo polne žepe za novo investicijo vzamejo kredit – leasing.
Narediš pač izračun – poslovni plan in vidiš kaj si lahko privoščiš.

Skratka tudi če imaš privarčevan denar, le tega obračaj posebej in šparaj za hude dni, za investicije ali pa avto pa kretit- leasing če si seveda lahko privoščiš.

********** http://trgovina.over.net

Bi te popravila glede avta – ne slabši, temveč starejši avto. Precejšnja razlika.

A šparat pet let pa ni nihče pripravljen?

Niso vsi krediti enaki (oziroma namen zakaj so potrošeni)!!
Po odgovorih sodeč pa očitno ne dojamete, da so “dobri” in “slabi” krediti, ter v čem se razlikujejo.
Seveda pa me to ne čudi, ker celo sedanja oblast ne pozna razlike in se veselo kreditira ….

Kredit za stanovanje ni enako kredit za avto, zapomnite si to! In pri tem nima veze vaša kreditna zmožnost, ampak nekaj drugega.

Bi morala malo bolj pojasniti svoj komentar, da bi bil razumljiv, veš.
Seveda je pomemben namen kredita, potrošniška roba naj se ne bi kreditirala na ta način…. a avto že vprašanje, če sem sodi. Moj prvi nov avto je bil na kredit. Ni bilo šans, da ga drugače dobim, saj sem komaj začela s službo.

Zakaj? Ker te želijo opozoriti na neumnost, ki so/smo jo sami naredili. Ker traja in traja, da ga odplačaš, pa še veliko več te ta stvar stane. Današnji časi niso naklonjeni kreditom, če res nimaš ne vem kako zagotovljene službe za vekomaj pa še kakšen backup zadaj. Tudi moje mnenje je, da je kredit potuha, če ne gre za res potrebno stvar – edina zares potrebna stvar pa je stanovanje.. Sem ga vzela za avto in ga nikoli več ne bi. Itak je avto najslabša možna investicija. Ga s trgovine pripelješ, pa je že 20 % manj vreden.

Kolk je pa vredna štruca kruha, ko jo prineseš iz trgovine? Kaj pa, ko jo poješ?

Avto je materialna dobrina in kot vsaka druga jasno nekaj stane, obenem pa s časom zgublja na vrednosti.

Mimogrede, krediti sploh niso tako *grozno* dragi. Recimo, če vzameš en avto srednjega razreda pol gotovina/pol kredit, preplačaš kvečjemu za jurja ali pa še manj. Sitnica, glede na to, da stvar dobiš takoj in ne čez 5 let, ko bi lahko privarčeval. Malo si poglejte cene najema (rent-a-car). Kredit je zelo dobra opcija.

Kredit je poroka z banko. To dobro vedo tisti, ki so med odplačevanjem ostali brez službe. Takrat, ko ti gre kaj narobe se zaradi podaljševanj in moratorijev vsota, ki jo odplačaš začne le povečevati. Tu smo čisto premalo previdni in razsodni, kaj je potreba in kaj je želja. Prav gotovo se stanovanja brez kredita ne da kupiti, pri avtu je parazmislek že nujen. Saj je nekako OK, dokler ne gre nič narobe, je pa res, da bi bilo vsi bogatejši če ne bi plačevali obresti. In če bi VSI varčevali in se ne kreditirali bi bila v končni fazi tudi inflacija manjša. Pa banke v današnji obliki bo propadle, kar pa bi bilo nadvse koristno.

Jaz pa tega upora proti kreditom ne razumem. Kako je lahko avto najslabša možna investicija, če ga pa potrebujem. Stari je crknil, za novega keša nimam na kupu, vendar pa brez kakšnih problemov odvajam za kredit 350 eur/mesec in cel čas avto vozim. V 4 letih ga bom tako preplačala cca. 1000 eur, kar znese cca 21 eur na mesec. 21 eur / mesec zafračkam in no time, sploh ne vem kdaj (greva z možem na pico in evo ti). Da bi se zato odrekla kreditu?
Naj rajše 4 leta šparam in se 10 km v službo vozim s kolesom, ali avtobusom, do katerega imam cca 15 minut peš po cesti (ni pločnika) in še ta avtobus stane na mesec več kot preplačam kredit (pa še vsako uro samo vozi). Torej- pretehtat je treba, kaj se ti bolj splača in če si lahko privoščiš imeti kredit, ali si lažej privošćiš ne-imeti kredit.
Ne moremo govoriti kar pavšalno proti kreditom!
lp
efka

Drzne sreča spremlja – to je moj moto.
Kredit za prvi avto, kredit za prvo stanovanje (v bistvu smo sestavili 4 kredite), kredit za zobe, kredit za drugo stanovanje……….vedno z mislijo, da če se kaj zalomi, prodamo, poplačamo. To velja za vse razen za zobe :-)))

Nikoli pa kredit za počitnice, opremo, kakšne bedarije.

Pa imejte zlate zobe, boste še te lahko prodali in poplačali ;)))

Pa imejte zlate zobe, boste še te lahko prodali in poplačali ;)))[/quote]

Aaaaaaaaaaaa, ne mi takih pisat, mi kar švigajo asociacije na kakšna skrunjenja mrličev pa podobno.

Jaz pa ne razumem nekoga, ki lahko odplacuje kredit za avto 350e na mesece, da nima nic privarcevanega, a prej se je vozil v stari kripi, ki je dokoncno crknila. Kako je to mozno?

Kar zadeva kredite, tudi mi jih imamo. Se pa drzim prvega nacela, kar je zgoraj ena omenila, da ce ne bi mogli odplacevati, takoj prodamo – velja za avto in za stanovanje.
Drugo nacelo je, da jemljemo kredit samo za nujno potrebno, torej za stvari, ki jih potrebujem danes in ne morem cakati, da privarcujem. Tako sva recimo kuhinjo kupila na kredit oz trajnik, za spalnico sva pa varcevala. Avto je bil nujna stvar in ce bi bil samo za v sluzbo in solo, po nekaj km na dan, bi kuila neko staro kripo za kes, ker sva pa oba precej terenska, si tega zal nisva mogla privosciti in je bil nujen kredit. Pralni stroj je bil tudi na trajnik, omarica v dnevni in sedezna na kes. Mislim, tako nekako funkcioniramo.
Ce bi pa enkrat zbrala pogum za lasten posel, bi takoj vzela posojilo za investicijo, ker taka posojila se ponavadi hitro obrestujejo.

Za eowin in ostale,

namenoma sem napisal malce zagonetno, da vklopite možgančke …
kdor je razmišljal, kaj sem hotel povedati, ta je dojel. Kdor pa ni “vklopil možgančkov” ta pa tudi ne bo razumel, če mu vse lepo narišem …

Tako kot ste nekatere ugotovile. Na “puf” se kupi le tisto, kar je tako neizbežno, da ne gre drugače. NIKOLI pa se ne vzame kredit za potrošnjo (in ravno to sedaj počne naša vlada), ker je potem še težje odplačati kredit.

Avto na kredit se kupi le takrat, ko se ga nujno rabi in eventuelni prihranki ne zadoščajo. Obvezno rabljenega vsaj par let, ker je še dovolj dober (kot nov) hkrati pa je amortizacija že “pojedla” največje padce vrednosti (po evrotaxu v 3 letih cca. 50%).
Slovenci večinoma kupujemo predobre (beri preko naših zmožnosti) avtomobile na kredit. Posledice so potem očitne. Res je super, ko so ti sosedi, znanci, …. zavistni, ker imaš nov avto, toda to traja le kakšen teden, mesec potem pa ostanejo previsoki obroki za kredit.

Še enkrat: na kredit se kupi le tisto, kar ti bo vračalo denar (investicije = sredstva po “računovodsko”) ali kar ima trajno vrednost in/ali je za nas neobhodno pomembno (stanovanje, šolnine, zdravje (zobje, kot je omenila ena), neodložljivi izdatki (avto v nekaterih primerih, …)

Skratka, hitro na banko po en kredit za dopust na rajski plaži. To je domet razmišljanja premnogih slovencev. Če se že vlada zapufa za plače v javnem sektorju, pa se dajmo še mi .-((

Pametujete lahko tisti, ki imate možnost, da sploh kaj privarčujete. Mi se pufamo in odplačujemo kredite. Nekateri ste pa res prav nastrojeni proti kreditom… a zdaj bomo pa brez strehe nad glavo in brez avta potem, pri 80 ko bom končno reva nekaj našparala za vse te dobrine upoštevajoč vaše zlate nasvete bom pa vsa hepi s kešom v roki odbrzela po avtuček. Tega filma ne bomo gledali, ker teh leti niti doživela ne bom.

kakšen neprijetno pokroviteljski ton, vsebina pa ne prinaša nič česar že ne bi vedeli

New Report

Close